Domov - > eŠR ->

Ženske na robovih politike

23.12.2011, avtor: šr / rubrika: zanimivo

Po zadnjih volitvah bo prvič v zgodovini Slovenije v palamentu 29 žensk. To je več kot dvakrat toliko kot doslej. Politika sicer po besedah dr. Milice Antić Gaber ostaja zastražena moška trdnjava, a kvote so očitno delovale. Pri nas se sicer zapleta, ker volilni okraji zaviralno vplivajo na izvolitev žensk. Tokrat je prišlo do spremembe tudi zato, ker je bilo na liste uvrščeno več žensk kot doslej in ker se je zamenjal večji delež poslancev - tedaj je namreč zmeraj več  možnosti, da so izvoljene ženske. Kaj tolikšen delež žensk pomeni? Sociologinja pravi, da je 30 odstotkov kritična masa. Ko se jo preseže, skupina deluje drugače, bolj povezovalno, podpirajo se med seboj. Če ima ena stranka 12 poslank, jih moški težko obidejo, še posebno, če se povežejo. Povezovanje lahko prinese tudi drugačno delovanje državnega zbora, nove teme prihajajo v politiko, polje politike se širi- ženske delujejo tudi bolj timsko od moških.

Angela Murko Pleš, članica Ženskega lobija Slovenije, je poudarila, da so politične stranke ženske pogosto postavljale v okraje, kjer ni bilo možnosti, da bi bile izvoljene. Zaradi našega volilnega sistema kvote sploh niso mogle delovati. Na listi je bilo lahko celo od 30 do 40 odsotkov žensk, a ni bila nobena izvoljena. Tokrat so ženske o tem obveščali in te so se podučile, kje imajo možnost biti izvoljene. Uprle so se torej in se niso pustile prepričati, da so neopazne in neizvoljive.

Mag. Tanja Salecl, direktorica Urada za enake možnosti,  upa, da so ženske stopile z robov politike na trdna tla. Ukrepi za enakovredno zastopanost žensk v politiki so bili sprva mehki -  spreminjanje miselnosti, spodbujanje žensk, konference, delavnice ...  A sprva ni kaj dosti zaleglo. Šele zdaj so se ob vpeljavi kvot  pokazali sadovi dela, saj so stranke več žensk postavile v okraje, kjer so imele več možnosti za izvolitev.

Katarina Kresal je poudarila, da je ženske treba postaviti tudi na centre moči, torej kot ministrice. A težavo vidi tudi v tem, da mnoge ženske na listah sploh nočejo biti izvoljene in same prosijo za uvrstitev v neneklonjene okraje.

Melita Župevc pa je povedala, da se je morala med svojimi kolegi kar tri leta boriti za svoje mesto v palamentu, četudi so prvaki strank vseskozi govorili, da je treba dati priložnost mladim in ženskam. Meni tudi, da se morajo ženske veliko bolj dokazovati kot moški. Mediji pa pri njih vse preveč izpostavljajo videz, urejenost, medtem ko pri moških strokovnost.

Pogovor je pripravila založba Sophia ob izidu knjige Ženske na robovih politike, katere nastanek je spodbudila dr. Milica Antić Gaber.