Domov - > eŠR ->

A si ti tud iz Šmihela?

3.1.2012, avtor: Helena Murgelj / rubrika: zanimivo

Zadnji šolski dan pred prazniki smo se na Osnovni šoli Šmihel iz Novega mesta zabavno poslovili od iztekajočega se leta, in sicer z novoletno prireditvijo z naslovom A si ti tud iz Šmihela?. Šmihelčani so pripravili televizijsko oddajo, ki jo je zasnovala učiteljica Barbara Kustec. Vsi učenci, učitelji, zaposleni in gostje smo se zbrali v šolski telovadnici. V oddaji se nismo posvečali aktualnim dogodkom na šoli, temveč smo se ozrli nazaj. Spomnili smo se najvidnejših dogodkov na šoli v minulem letu.

Najprej smo prisluhnili himni. Zbrane je pozdravila tudi ravnateljica šole mag. Irena Hlača ter vsem v letu 2012 zaželela vse najlepše. V oddaji so najprej namenili pozornost prednostni nalogi šole - branju. Na prireditvi ob zaključku bralne značke nas je s svojim obiskom razveselil Štajerc v Ljubljani, Tone Partljič. Nadaljevali smo s šolskim projektom "Urejenost za večjo sproščenost". V sklopu šolskega projekta se je pravzaprav počelo vse: vljudno pozdravljanje na hodnikih in na začetku vsake učne ure, urejanje prvih strani zvezkov, skrb za berljiv in čitljiv zapis ... V mesecu maju pa smo projekt sklenili z druženjem treh generacij, ko smo se družno peš odpravili na Boričevo.

V oddaji smo se spomnili 23. decembra zato, ker je Skupščina Republike Slovenije pred 20 leti sprejela Ustavo Republike Slovenije, s katero je bil postavljen temelj nove demokratične države. V začetku junija so se naši nadarjeni učenci družili na taboru za nadarjene učence. Sredi junija smo se poslovili od devetošolcev. Na valeti smo izbrali tudi najboljšo športnico in najboljšega športnika šole. Voditelja oddaje sta povedala, da se je na šoli v letu 2011 dogajalo še marsikaj zanimivega, vendar je oddaja, žal, prekratka, da bi se lahko spomnili vseh dogodkov. V prispevku sta povzela nekaj vidnejših. Petošolci so se septembra odpravili v Bohinj in tam spoznali lepote Gorenjske in tamkajšnjih hribov. Prav tako septembra so sedmošolci v Salineri uživali na soncu, plavali, se potapljali in spoznavali podvodni morski svet. Ker smo ekološko zelo ozaveščeni, smo začeli tudi z ločenim zbiranjem odpadkov. Tako varujemo našo Zemljo in skrbimo, da bo čistejša.

Vmes med prispevki se je odvijal bogat in zanimiv kulturni program. Predstavile so se mažoretke, otroški pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Klavdije Hrastar, instrumentalisti na kitarah, harmoniki in klarinetu. Prisluhnili smo pevki, dva učenca sta odigrala skeč v dolenjščini ter si z zanimanjem ogledali ples osmošolk. V studio se je na kolesu pripeljal Božiček in vsem navzočim podal vremensko napoved ter povedal nekaj dobrih želja.

Ustvarjalci oddaje so nam v letu 2012 zaželeli predvsem dobre volje, saj v volji je pot in v slogi je moč. Prireditev pa smo sklenili vsi skupaj s pesmijo Dober dan vam želimo.