Domov - > eŠR ->

Mandat za podeželje

6.1.2012, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: zanimivo

Tako je v nagovoru v Trsteniku opredelil svoj tretji mandat župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj, ko je spregovoril na slovesnosti ob javni predstavitvi pridobitev podružnične šole Trstenik. Strokovno jih je pripravil in izpeljal višji svetovalec mag. Marjan Lončarič iz službe za investicije projektne pisarne uprave MO Kranj.

Alenka Šturm je učiteljica v podružnični šoli Trstenik (OŠ Simona Jenka iz Kranja) od leta 1997, vodja šole pa je od leta 2003. V zdaj lepo urejeni šolski zgradbi z na novo zgrajeno računalniško učilnico je pet razredov, in sicer kombinirana 1. in 3. ter 4. in 5. ter samostojni tretji razred. Skupaj je 45 otrok. V posameznem razredu jih je od osem do deset. V naslednjih letih se bo po napovedih njihovo število povečalo. Na šoli poučujejo dopoldan štirje učitelji razrednega pouka, potem pa dva učitelja podaljšanega bivanja. Na šolo prihaja tudi anglistka, ki uči angleščino 4. in 5. razred in ima tudi krožek.

Kako so prišli do pridobitve, ki je skupaj vredna nad 166 tisoč evrov?  »Pobuda je bila naša, na pomoč pa nam je priskočil tudi predsednik KS Trstenik Jože Lombar. Omenili smo, da je treba bolje zastekliti zgradbo, ki bo
dopolnila 40 let, in da bi potrebovali nekaj računalnikov oziroma da bi bilo primerno, če bi imeli celo samostojno računalniško učilnico,« je strnila prizadevanja vodstva OŠ Simona Jenka in podružnične šole Mendi Kokot, ki je zadolžena za stike z javnostjo v občinski upravi. Podrobno je zapisala, za kaj in kako je MO Kranj poskrbela za trsteniško podružnično šolo, ki deluje v kraju, po katerem si je izbral častni naziv prvi oče slovenskega naroda, Kranjčan dr. Janez Bleiweis pl. Trsteniški. Vrednost rekonstrukcije/adaptacije
prej nepozidane površine med zbornico in telovadnico, v kateri je zdaj računalniška učilnica s površino 6,40 krat 9,20 metra, je 90 tisoč evrov. Nadaljnjih deset tisoč evrov je stala lesena oprema in trinajst mest z računalnikom za učence in enim za učitelja. Šola je dobila tudi skoraj novo peč na olje, ki smo jo pripeljali iz Besnice - tam je sedaj ogrevanje urejeno na biomaso - avtomatsko krmiljenje peči in sistema kurjenja ter nova
okna in žaluzije na vzhodnih oknih. Vse našteto je stalo še 66 tisoč evrov, tako da je vsa naložba vredna 166.821 evra. Pa še to, gostje iz občine in krajani so se strinjali s predlogom, da bi si v tej računalniški učilnici
tovrstno znanje nabirali tudi starejši krajani iz vasi in zaselkov kranjskega podgorja. Da bo naslov stal na trdnih temeljih, dodajmo še to, da bodo kmalu pri PŠ Goriče OŠ Simona Jenka odprli novo, že tretjo podeželsko šolsko telovadnico.

 

Foto: Stanislav Jesenovec

K fotografiji zgoraj: V Podblici so dobili le ptičjo krmilnico, v Besnici so imeli na prizorišču zastave in dobili za odprtje telovadnice in posodobljene šole ptičjo krmilnico, v Trsteniku pa jim je župan Mohor Bogataj tudi podaril krmilnico in s svežim ravnateljem OŠ Simona Jenka Kranj Rudolfom Planinškom prerezal slovenski narodni trak pred računalniško učilnico. V ozadju je desno Jože Lombar.

Spodaj levo: »Sedaj bo delo za učence res čudovito, saj se računalništvo začne v prvem razredu s tako podprtim gradivom,« je bila zadovoljna Alenka Šturm, potem ko so nam predstavili na slovesnosti zgodovinski razvoj računalništva in povabili na ogled učilnice.

Spodaj desno: V pevskem zboru PŠ Trstenik je ponavadi en deček, a tokrat so prepevale le deklice. Lara in Luka sta z vodenjem simpatično popestrila slavnostni večer.