Domov - > eŠR ->

Najvišja priznanja JSKD

25.1.2012, avtor: Maja Čepin Čander / rubrika: zanimivo

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je podelil najvišja priznanja sklada za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti - zlato plaketo za življenjsko delo, pet srebrnih plaket in zlati znak.

Letos je prejel zlato plaketo sklada za življenjsko delo dr. Mirko Cuderman, muzikolog, zborovodja in dolgoletni profesor ljubljanske Akademije za glasbo, ki je v petdesetletni karieri ključno zaznamoval naše glasbeno življenje. Vodil je najvidnejše slovenske zbore, nekatere je tudi ustanovil: Consortium musicum, Komorni zbor RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, Slovenski oktet  in druge. V zgodovino se je zapisal s svojim izjemnim opusom in bo ostal trajno zapisan kot najpomembnejši poustvarjalec zborovske glasbe na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje. TV Slovenija je o njem lani posnela dokumentarni film Regens chori.

Srebrno plaketo so prejeli Marjan Bevk za uspešno kulturno udejstvovanje doma in v zamejstvu, Hanzi Weiss za razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu, Marija Ahačič Pollak za ustvarjalno in uspešno razvijanje vokalne glasbe zunaj matične domovine, Daliborka Podboj za ustvarjalno in pedagoško delo na področju sodobnega plesa in Josip Zupan za organizacijsko in pedagoško delo na področju kulturnih dejavnosti. Zlati znak JSKD je prejela Nataša Kramberger za izjemne dosežke na področju literarne dejavnosti.