Domov - > eŠR ->

Olimpiada informatikov

23.1.2012, avtor: Miha Lovšin / rubrika: aktualno

V Ljubljani se je 21. januarja letos končalo dvodnevno tekmovanje Olimpiada poklicev – informatika. Na tekmovanju so nastopile tričlanske ekipe iz sedmih šol oz. šolskih centrov: Šolski center Velenje, Šolski center Krško-Sevnica, Tehniški šolski center Nova Gorica, Šolski center Ptuj, Elektro in računalniška šola, Tehniški šolski center Kranj – višja strokovna šola, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Vegova Ljubljana. Vse ekipe so pokazale izjemno kakovostno znanje. 3. mesto je dosegla ekipa Srednje elektro-računalniške šole Maribor, 2. mesto je dosegla ekipa Šolskega centra Ptuj, Elektro in računalniška šola, 1. mesto pa je dosegla ekipa Vegove šole iz Ljubljane. Vegovci v sestavi Fedja Beader (Linux strokovnjak), Jaka Konda (Windows strokovnjak) in Luka Filipič (Cisco strokovnjak), bodo Slovenijo zastopali v kategoriji inforamtike na evropskem tekmovanju EuroSkills 2012, ki bo potekalo od 4. do 6. oktobra 2012 v Spaju v Belgiji.

Olimpiada poklicev je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Olimpiada poklicev zajema le tiste tekmovalne kategorije, ki se izvajajo na evropski (EuroSkills) in svetovni ravni (WorldSkills). EuroSkills je tekmovanje mladih med 18 in 25 leti v poklicnih spretnostih, ki poteka vsake dve leti. Od 4. do 6. oktobra 2012 bo Slovenijo na EuroSkills 2012 zastopalo 6 ekip v naslednjih panogah: kuharstvo in strežba, aranžerstvo, cvetličarstvo, lesarstvo, mehatronika in informatika.

V letu 2012 bo od januarja do marca potekala Olimpiada poklicev v naslednjih panogah: aranžerstvo, cvetličarstvo, mehatronika, informatika, lesarstvo, kuharstvo in strežba. 26. in 27. januarja bo na Višji strokovni šoli TŠC Kranj potekalo tekmovanje v mehatroniki, 16. marca bo na Sejmu poroka v Celju potekalo tekmovanje iz spretnosti v aranžerstvu in cvetličarstvu. Med 23. in 26. majem pa se bodo tekmovalci Olimpiade poklicev lahko v Postojni pomerili v lesarstvu.

 Med 11. in 13. oktobrom lani pa je v sklopu prireditve 58. Gostinsko-turistični zbor Slovenije v Termah Čatež potekala Olimpiada poklicev v kuharstvu in strežbi. Zmagovalca in člana slovenske ekipe za EuroSkills 2012 sta Tomaž Primc in Neli Selan, oba študenta BIC Ljubljana, Višje strokovne šole.