Domov - > eŠR ->

Marko repa in skače

22.3.2012, avtor: Kristina Jermančič

Skozi zgodovino so k nam prihajali različni glasbeni vplivi bližnjih in daljnih kultur, prav tako pa se je slovenska glasba pomešala z glasbo narodov, kjer so Slovenci živeli in delali. Baročna zasedba Ba-rock postavi slovenske ljudske pesmi v različne glasbenozgodovinske sloge in tradicije. Predstavi slovensko zgodovino in pesem (Tam za turškim gričem, srednjeveške balade, vojaške in ljubezenske pesmi) ter tudi glasbeno zgodovino in prostor (evropski glasbeni slogi in etno glasba). V njihovi izvedbi spoznavamo slovenske ljudske v slogu korala in renesanse ter turške, madžarske in pastirske pesmi, s Trkajem pa sodobne zvrsti (blues, rokenrol, rap itd.). Zanimivi so tudi inštrumenti: čembalo, mandolina, kljunasta flavta, violina, kontrabas. Nanje je mogoče zaigrati vse od stare glasbe do bossa nove in rapa! Tako ugotovimo, da ni pomembno, na kateri inštrument igramo, ampak kako igramo. Marko repa in skače je predstava o tem, kako se prepleta glasbena govorica skozi čas in prostor.

Kaj, če bi igrali slovensko ljudsko pesem na kitajski način?! Turški ali pa španski način?! Kaj, če bi jo igrali, kot so jo pred 500 leti? Kaj pa, če jo kar po današnje zarepamo?! Ves glasbeni čas in prostor pa predstavimo kar na starinske inštrumente, da vidimo, kako se znajde čembalo v rok glasbi in mandolina na Kitajskem

Nastopajo:
Ba-rock (Hermina Matjašič, glas, violina; Ana Resnik, kljunaste flavte, pozavna; Irena Skumavec, čembalo, klaviature;  Uroš Rakovec, kitare, mandolina, mandola; Uroš Atanasovski, kontrabas)

Produkcija: Ph RED

Poseben gost: raper Trkaj