Domov - > eŠR ->

Sindikati zavrnili tretji vladni predlog

5.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Vlada je v tretjem varčevalnem predlogu predlagala 10-odstotno znižanje plač, ki ne bi bilo enako za vse. To so sindikati zavrnili - predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je poudaril, da so se pripravljeni pogajati o vsem, o plačah pa ne.

Po tretjem predlogu, naj bi se s 1. junijem letos znižale osnovne plače za 10 odstotkov. Od tega bi se za 5 odstotkov znižale vsem, pri preostalih 5 odstotkih pa bi višje plače znižali bolj kot nižje. S tem bi zmanjšali razpon med razredi. S prvim junijem bi tudi izplačali tretjo četrtino plačnih nesorazmerij in odpravili varovane plače. Zadnjo četrtino plačnih nesorazmerij pa bi izplačali s 1. januarjem 2013.

Pravica do napredovanja naj bi se priznavala tudi letos, a višje plače bi upravičencem začeli izplačevati 1. junijem 2013.

Regres ostaja isti kot pri drugem predlogu – torej letos bi ga izplačali 50 odstotkov glede na leto 2011, prihodnje leto prav tako, le da bi bil odvisen tudi od višine dohodka. Predloga glede upokojevanja tudi niso spreminjali, torej ostaja drugi predlog: z delodajalcem se je mogoče dogovoriti za delovno razmerje za določen čas, četudi izpolnjuje pogoje za upokojitev. Kdor se upokoji v dveh mesecih po izpolnitvi pogojev, mu pripadajo tri odpravnine. Ostaja tudi predlog o
povrnitvi potnih stroškov v višini 5 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina.