Domov - > eŠR ->

Predlog zakona poslan v parlament

13.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Vlada je včeraj sprejela predlog Zakona o uravnoteženju javnih financ, kljub temu, da ni dosegla dogovora s sindikati, in ga poslala v parlamentrarno obravnavo. Pogajanja bodo potekala še naprej, nadaljujejo se že danes. Če se bodo uspeli dogovoriti, bo vlada nato spremembe predlagala parlamentu. Obe strani, vladna in sindikalna, pravita, da je dogovor mogoč. Državni zbor bo začel obravanavati predloge zakona čez približno dva tedna, najprej na redni seji.

Vlada je v predlog zakona, ki ga je sprejela včeraj, zajela tisto različico varčevalnih predlogov, ki določajo 10-odstotno znižanje plač v juniju in hkratno odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij (kot je določeno v rebalansu proračuna). Torej bi se plače povprečno znižale za 7,5 odstotka. Napredovanja bi sprostili sredi leta 2013. Letos naj bi tisti z najvišjimi plačami dobili 10 odstokov regresa, tisti z najnižjimi pa 100 odstotkov. Podobno naj bi bilo tudi prihodnje leto.

Sindikati ohranjajo svoje zahteve - tudi tiste, o katerih se  sploh še niso pogajali, denimo glede standardov in normativov v šolah in vrtcih ter tudi glede drugih socialnih prejemkov, ki zboljšujejo položaj mladih in družin.