Domov - > eŠR ->

Sviz: Minister Turk krši zakonodajo

16.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

V poklicih posebnega družbenega pomena - denimo v policiji, carini, zdravstvu - je pravica do stavke, ki jo sicer zagotavlja ustava (77. člen),  omejena s posebnimi zakoni. To pomeni, da morajo zagotavljati vsaj minimalne delovne procese. V vzgoji in izobraževanju tovrstnih zakonov nimamo, opozarjajo na Svizu, zato minister za izobraževanje dr. Žiga Turk ustrahuje in zavaja tiste, ki so se za stavko odločili, ko naustrezno tolmači zakonodajo (7. člen zakona o stavki, 200. člen kazenskega zakonika RS) in pričakuje, da bodo opravljali nujno delo. Na Svizu za zdaj ne nameravajo vložiti kazenske ovadbe zoper ministra zaradi kršitve ustave, o tem se bodo odločali po stavki. To, da bodo v vrtcih zagotavljali varstvo za nujne primere, pa je po besedah Branimirja Štruklja njihova svobodna odločitev. Svizovo stališče je potrdil tudi dr. Rajko Pirnat. Sicer pa kot enega ključnih razlogov za tako buren odziv javnih uslužbencev vidijo v podcenjujočem odnosu vlade do njih: "Užaljeni so, občutek imajo, da njihovo delo ni cenjeno, opozarjajo, da se jih brez potrebe prikazje kot ljudi, ki ne opravljajo svojega dela pošteno - kljub temu, da so pri njih od leta 2009 privarčevali 967 milijonov evrov, ko so se odrekli pravicam, ki so jih po Virantovi reformi javnega sektorja imeli."

Sviz so pri odločitvi za stavko do zdaj podprli številni drugi sindikati, med njimi kolegi iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Italije, Nizozemske in slovenskih šol v Italiji. Prav tako jih podpira izobraževalna internacionala (Education International), ki zastopa in predstavlja več kot 30 milijonov zaposlenih v izobraževanju iz več kot 170 držav in teritorijev s celega sveta.

Kje je zakon?

Znano je, da so pogajnja po četrtku, 12. aprila, ko je vlada sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, zamrla. Zato bo glavni tajnik Sviza danes, po sestanku koordinacije stavkovnih odborv (ob 12. uri) pozval ministra mag. Andreja Vizjaka, da še danes začnejo razreševati spor okrog omenjenega zakona in ga po  možnosti rešijo do stavke. "Zakona še ni! Nenavadno je, da ga še pišejo, potrdili pa so ga že v četrtek!" pravi Branimir Štrukelj in opozarja, da spora ni mogoče reševati, dokler ni znano stališče vlade.

Črne liste prepovedane

Prepovedani so spiski (črne liste) tistih, ki se odločajo za stavko ali proti njej, opozarjajo na Svizu. Zato pozivajo vodstva zavodov, da to spoštujejo. Znano je tudi, da shoda v Novi Gorici ne bo, v Kranju ga pripravljajo, a še ni gotov, na Ptuju pa imajo težave s pridobivanjem dovoljenja - tedaj bo namreč tam na obisku vlada.

O teorijah zarote

Odzvali so se tudi na izjavo predsednika vlade Janeza Janše, ki naj bi izjavil, da so bili stavkovni plakati natisnjeni že davno. Branimir Štrukelj navaja, da so jih poslali v tisk 6. aprila, odločitev o stavko pa je bila sprejeta 28. marca. Premjejevo izjavo pa označuje kot še en primer ustvarjanja zarote po tipičnih boljševiških metodah, ki ne more pripomoči h konstruktivnemu reševanju spora.

Potop največje univerze

Konec tedna je sklicala sestanek tudi ljubljanska univerza. Dekan Ekonomske fakultete dr. Dušan Mramor je predstavil izjemno hudo situacijo te univerze, ki jih gorzi, da bo postala insolventna čez nakej mesecev, če bodo ukrepi izpeljani. Sledilo bo dopuščanje, fakultete bodo zgubile mednarodne akreditacije ... Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da bo univerza izgubila svojo avtonomijo.