Domov - > eŠR ->

Tik pred jutrišnjo stavko

17.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

 Danes so se spet začela pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja. Dopoldne so dorekli tehnične podrobnosti glede poteka pogajanj, ob 14. uri so se nadaljevala na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ob 16. uri pa na vladi. Pogajanja se bodo nadaljevala jutri, četudi bo v javnem sektorju potekala stavka in se sindikati zato niso nameravali pogajati. A so si premislil, da jih vlada ne bi obtoževala, da se nočejo pogajati.

Danes so sindikati dobili tudi čistopis zakona o uravnoteženju javnih financ, a spomnimo, da vsebuje drugačne rešitve od zadnjega vladnega predloga sindikatom. Na Svizu pa poudarjajo, da so šele zdaj, dan pred stavko, vzpostavljene razmere, ki omogočajo kompromis, saj se ni bilo mogoče pogajati, dokler je bilo govora le o plačah, ne pa tudi o standardih in normativih.  Danes šele so namreč na vladi pristali na to, da oblikujejo posebno skupino, ki se bo pogajala o vseh spremembah, ne le o plačah in drugih izplačilih. Na Svizu menijo, da do tega ne bi prišlo, če ne bi napovedali stavke, ker ljudje da ne razumejo, kako pomembno za našo družbo je, da ohranimo raven kakovosti našega šolstva in drugih javnih storitev. Ob tem opozarjajo, da le kakovostno izobraževanje lahko ustvari kakovostna delovna mesta.

Branimir Štrukelj se strinja tudi z dr. Dušanom Mramorjem, da skuša vlada razbiti ljubljansko univerzo, češ da je jedro avtonomne misli v državi, na katero politika nima vpliva. Ogorčen je tudi nad izjavo ministra dr. Žige Turka, da je treba prisiliti dekane in rektorje, da se obnašajo kot krizni menedžerji (zato in zaradi krčenja denarja so včeraj na Sindikalni konferenci visokega šolstva in znanosti pri Svizu izglasovali, da zahtevajo ministrov odstop). Ob tem je navedel opozorila francoskega misleca Christiana Lavala, da šola ni podjetje, marveč je veliko več (ob izidu njegove knjige Šola ni podjetje pred nekaj leti, smo se v Šolskih razgledih o tej temi pogovorili z njenim prevajalcem dr. Zdenkom Kodeljo).  Ta pogled ministra je Branimir Štrukelj označil za bistvo neoliberalnega pogleda na izobraževanje, ki  le-to vidi kot potrošno dobrino. K temu je dodal, da so šolniki prepričani, da je treba javno šolstvo ubraniti tudi za ceno njihovih plač. Le nekaj ure pred stavko je napovedal, da ne bodo popustili pri standardih in normativih, lahko pa pri plačah, toda pri tem naj tisti z višjimi plačami prispevajo več od tistih z nižjimi – to velja za ves javni sektor. »Vlada je ta opozorila do zdaj ignorirala. Tako kot se je norčevala iz predlogov glede prihodkovne strani proračuna, ki smo jih predlagali,« pravi Štrukelj in dodaja, da gre za spopad vrednot in ne le sebične interese glede plač, saj želijo spremeniti usmeritev naše države. Vprašal se je tudi, ali kdo v tej državi ve, kaj se bo z varčevalnimi ukrepi dogajalo pozneje, kaj bodo od tega imele posamezne skupine državljanov …