Domov - > eŠR ->

Podpora stavki presenetljivo velika

18.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Stavka, ki jo je izpeljalo 22 sindikatov javnega sektorja, bo ob 19. uri prekinjena, nadaljevala pa se bo glede na odločitve koordinacije stavkovnih odborov. Ni torej še končana. Nekateri sindikati bodo sicer danes nehali stavkati, ker so napovedali svojo enodnevno stavko, nekateri pa imajo drugačne načrte.

Danes stavka 41.421 (85,2 odstotka) zaposlenih, ki jih zastopa Sviz. 7.201 zaposlenih se za stavko ni odločilo (14,8 odstotka vseh). Vrtce in šole je obiskalo 3.686 otrok. Podpora stavki je po besedah Branimirja Štruklja večja, kot so napovedovali največji optimisti, in je presenetila tako sindikate kot tudi vlado. K tem številkam pa je treba dodati še tiste, ki jih je zbral Sindikat VIR. Članstvo v tem sindikatu je večinsko v 50 zavodih v vzgoji in izobraževanju (imajo 3.300 članov), za stavko pa so se odločili v 45 zavodih, kjer je torej prekinilo delo 3.500 zaposlenih (stavkali torej niso samo člani (tega) sindikata). V te zavode so starši pripeljali le tri otroke. Starši pa so po besedah Bojana Hribarja izrazili veliko podpro stavki.

Jedro spora je socialna država

Predsednik neodvisnega sindikata delavcev Univerze v Ljubljani Tomaž Sajovic je poudaril, da številke niso toliko pomembne, kot je pomembno to, kako se ljudje počutijo. In počutje med profesorji in v vrhu te univerze je po njegovih besedah revolucionarno, fakultete so na robu upora. V zadnjih dneh, ko so bili razkriti zadnji podatki o krčenju denarja za visoko šolstvo (110 milijonov evrov) in o ogromnem zmanjšanju denarja za ostalo izobraževanje, jih je namreč razburilo spoznanje, da se je vlada odločila udariti po mišljenju.

Branimir Štrukelj je ob tem poudaril: »Vlada je zadnjih 14 dni potiskala v ospredje vprašanje o plačah, ter potiskala v ozadje druge vsebine, ker je želela, da bodo zaposleni v javnem sektorju ostali sami. A do konflikta med zasebnimi in javnimi delavci ni prišlo. Podpora stavki se je v zadnjih dneh celo povečevala. Jedro spora je zdaj socialna država in ohranitev kakovostnih javnih storitev.«

Kdo bo plačal

Ali bo stavka plačana, bo presojalo sodišče, saj bodo sindikati, če delodajalec plače ne bo nakazal, vložili tožbe, v katerih bodo dokazovali, da gre za krčenje pravic iz kolektivne pogodbe in drugih dogovorov. Poteka tudi zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum o zakonu, ki spreminja izplačila regresa.

Bili so tudi pritiski

Stavko so ponekod skušali tudi omejevati, še posebno na Ptuju in v Ormožu, tako so nekateri stavkajoči doživljali pritisk. Znano je, denimo, da je župan neke občine pisal šoli, da ne bo nakazal denarja, če bodo stavkali. Zdaj sindikati o ukrepih, gre namreč za kršenje ustave, po kateri je pravica do stavke neomejena, še razmišljajo.

Kako naprej?

Danes ob 16. uri se bodo nadaljevala pogajanja o plačah in drugih prejemkih, v torek pa naj bi se pogajali o standardih in normativih. Do zdaj so o standardih in normativih že govorili, a napredka še ni. Branimir Štrukelj je za Šolske razglede povedal, da so včeraj naredili uvodne poteze, izmenjali nekaj podatkov, resnih pogovorov pa še ni bilo. Pričakuje, da se bo to zgodilo v torek. Opozarja pa, da bodo ti pogovori zelo kompleksni, ker bodo zajeli po novem še visoko šolstvo in znanost, ki sta postala resnejši problem, ker načrtovani vladni posegi ogrožajo njuno delovanje.