Domov - > eŠR ->

Zakaj in čemu stavkamo

19.4.2012, avtor: Stavkovni odbor delavcev Filozofske fakultete / rubrika: aktualno

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani smo ogorčeni spričo neodgovornih in drastičnih vladnih ukrepov. Zato hočemo s stavko opozoriti javnost na naslednje:

1. Predvideno zmanjšanje sredstev za javne univerze vodi v uvedbo šolnin,  ki bi študij spremenile v privilegij premožnejših.

2. Varčevalni paket ogroža socialno državo. Posledica bodo močno povečani izdatki družin in posameznikov za plačilo vrtcev , študija, zdravljenja in starostne oskrbe.

3. Predvideni paket ruši kakovost vzgoje in izobraževanja v celoti in radikalno slabša pogoje znanstvenega in pedagoškega dela v visokem šolstvu. Stavkajoči smo se pripravljeni pogajati o znižanju plač v javnem sektorju, zavračamo pa degradacijo pogojev in standardov dela in študija.

4. Nesprejemljivo je, da skuša država reševati krizo z zmanjševanjem sredstev za visoko šolstvo, ki predstavlja naš kapital za vstop v prihodnost.

5. Javni sektor izvaja storitve, ki jih uporabljajo vsi prebivalci in prebivalke Slovenije. Ni parazit, ni potrošnik davkoplačevalskega denarja.

Prebivalke in prebivalci Slovenije, borimo se za pravico vseh do kakovostnega javnega šolanja!