Domov - > eŠR ->

Združenje ravnateljev o predlaganih spremembah

19.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Standardi in normativi v javnih zavodih – vrtcih, šolah in glasbenih šolah – naj ostanejo nespremenjeni v dobro otrok in staršev. K temu pozivajo vlado v Združenju ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. Danes, torej dan po splošni stavki javnega sektorja, so se odzvali na spremembe in dopolnitve Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, Zakona o osnovni šoli in Zakona o vrtcih po nujnem postopku, ki jih narekuje predlog zakona o uravnoteženju javnih financ. Ta je zdaj v parlamentarni obravnavi in bo posegel v približno 45 drugih zakonov.

Ravnatelji ob tem poudarjajo, da je treba standarde in normative spreminjati postopno in v razumnih rokih, saj gre za zelo pomembne posege v sistem. Moti jih, da naj bi zdaj prve spremembe obveljale že s 1. septembrom, kar je občutno prehitro. Pričakujejo, da jih bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sprejelo kot partnerje, saj naj bi bilo le tako lahko delo in vodenje šol kakovostno in brez nepotrebnega stresa. Ob zdajšnjih dogodkih so bili namreč zelo razočarani, saj jih o nameravanih spremembah niso niti uradno obveščali.

 V združenju so prepričani, da bodo načrtovani ukrepi, če bodo obveljali v taki obliki, poslabšali standard javnega šolstva. Ne zagovarjajo namreč stališča, da več otrok v vrtčevski skupini ali šolskem oddelku ne pomeni slabšanja kakovosti vzgoje in izobraževanja. Član republiškega odbora združenja ravnateljev Milan Rejc poudarja, da ne bi bilo mogoče več delati po sodobnih oblikah in metodah dela, temveč po starem – kot je to bilo pred 30 leti. Sicer pa menijo, da bi dovolj privarčevali, če bi le znižali plače, standarde in normative pa pustili nespremenjene. Dopuščajo tudi možnost, da pozneje standarde in normative spremenijo, toda to naj se zgodi strokovno in ne na hitro. Pri spreminjanju teh namreč majhne številke pomenijo velike spremembe. 

Koliko odpuščanja se obeta, če bodo sprejeti zdajšnji predlogi sprememb? Natančnih številk ravnatelji še nimajo, računajo pa da bo presežnih 2.500 delavcev v vrtcih in šolah, morda celo več. Na šoli, ki ima 64 zaposlenih, 264 učencev in 118 vrtičkarjev, bo odveč 5 zaposlenih (od tega dva ali trije strokovni delavci). Koliko šol bo treba zapreti zaradi enotnega šolskega okoliša v večjih krajih, tudi še ni znano. Vsekakor pa bo ta ukrep otežil življenje učencem in staršem (prevozi, selitev), menijo ravnatelji. Šole, ki bodo imele manj kot 9 oddelkov, bodo postale podružnične. A število teh se spreminja – najprej naj bi bilo devet takih šol, nato 13, zdaj jih je že 24. Marsikaj je torej še uganka.

 Ravnatelji bodo po besedah Milana Rejca poskrbeli, da se bo njihov glas slišal tudi prek amandmajev k predlaganim zakonskim rešitvam.