Domov - > eŠR ->

Stavkovni odbor SVIZ o posegih v plače ter standarde in normative

25.4.2012, avtor: sm / rubrika: aktualno

Glavni stavkovni odbor Sviza, ki ga sestavlja več kot 50 predstavnic in predstavnikov izobraževanja, kulture in znanosti, se je včeraj sestal na sedežu sindikata, da bi ocenil položaj na pogajanjih za razrešitev spora med državo in zaposlenimi v javnem sektorju. Predstavniki visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v stavkovnem odboru so posebej izpostavili, da nerazumno globoki finančni posegi, ki jih predvideva rebalans proračuna, ogrožajo osnovno delovanje visokega šolstva in javnih raziskovalnih inštitutov. Drugi člani so opozorili, da tehnično osebje (čistilci, hišniki, kuharji, računovodje, tajniki), ki so bili s t. i. Virantovo plačno reformo tako ali tako prenizko uvrščeni, kar je priznala tudi vlada, ne bo moglo niti zmoglo sprejeti še dodatnega zniževanja plač. Dejstvo, da naj bi v Sloveniji kar 75 odstotkov sredstev oziroma 262 milijonov evrov glede na realizacijo lanskega proračuna privarčevali na izobraževanju, znanosti in kulturi, je v osupljivem nasprotju s prakso drugih evropskih držav, ki raziskovanje in izobraževanje izključujejo z varčevalnih ukrepov, saj jih razumejo kot najučinkovitejši vzvod za premagovanje krize.

Glavni stavkovni odbor Sviza je pogajalcem sindikata podelil mandat, ki jim omogoča manevrski prostor pri vprašanju posegov v plače, katerih zniževanja morajo biti progresivna (torej večja znižanja pri višjih plačah in manjša ali ničelna pri nižjih plačah). Stavkovni odbor je pogajalce ponovno obvezal, da ne smejo popustiti pri standardih in normativih, ki bi zniževali kakovost javnih vrtcev in šol. To preprosto pomeni, da so se izobraževalke in izobraževalci, od vrtcev do univerze, pripravljeni odreči delu lastnih plač, vztrajali pa bodo pri ohranitvi standardov, ki vsem otrokom in mladostnikom zagotavljajo kakovostno izobraževanje. Stavkovni odbor upa na podporo oz. pričakuje, da bodo državljanke in državljani učiteljstvo v tem boju podprli.

Resnost in odgovornost vladne strani na pogajanjih sicer odlično ilustrira ravnanje pristojnega ministra Žige Turka, ki je včerajšnji vladni predlog, da se normativ otrok v razredu vrne s predlaganih 30 na 28, danes zjutraj kar prek tweeta umaknil, še preden se je sindikalna stran do njega lahko formalno opredelila. Sicer je SVIZ že vajen, da minister Turk javnost obvešča prek svojega bloga in pri tem pozabi na formalne in zakonsko določene postopke usklajevanj s socialnimi partnerji, a takšen bizaren način socialnega dialoga, kot ga tokrat prakticira minister Turk, je Sviz doživel prvič.