Domov - > eŠR ->

Goran Vojnović med nami

26.4.2012, avtor: Simona Rap / rubrika: utrip

Ob letošnjih 17. slovenskih dnevih knjige smo na Poslovno-komercialni šoli Celje gostili pisatelja, režiserja, poeta in publicista Gorana Vojnovića. Roman Čefurji raus! je bil osrednja tema prireditve. Dijaki Edis Hadžić, Suzana Marki in Liridon Fazliu, so pod mentorstvom profesorice Aleksandre Adam Knez, pričarali dramske utrinke iz istoimenskega romana. Nad nastopom dijakov je bil naš gost izjemno navdušen, povabil jih je celo k sodelovanju za vlogo statistov v filmu Čefurji raus!

V intervjuju, ki ga je vodila Kaja Krofl, nam je Goran Vojnovič pripovedoval o zgodbah s Fužin, kjer je tudi sam odraščal, o postavitvi romana na filmsko platno, o nagradi Kresnik in o romanu Jugoslavija, moja dežela. Z našim dijakom Tomažem Drolcem se je pomeril v metanju trojk, saj je nekoč raje treniral košarko, kot da bi gojil nacionalni šport Fužincev, to je posedanje pred blokom. V glasbeni izvedbi Aleksandra Markuljevića smo pripravili gostu presenečenje z odpeto sevdalinko, saj je zvest poslušalec te zvrsti.

Na šoli želimo s podobnimi dogodki dijakom na bolj neposreden način približati svet knjig in spodbuditi branje. Literarno srečanje z gostom smo izpeljali v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.


Simona Rap,

knjižničarka