Domov - > eŠR ->

Sviz: Gre le še za dodatno zavajanje

7.5.2012, avtor: sm / rubrika: aktualno

Vlada je v petek, 4. maja popoldne, sindikatom posredovala predlog dogovora o ukrepih na področju plač, ki ga je Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja nato natančno preučila in ga argumentirano soglasno zavrnila. Minister Andrej Vizjak kot vodja vladne pogajalske skupine je še isti dan javno zatrjeval, da so posegi v standarde in normative, ki poslabšujejo kakovost javnih vrtcev in šol, umaknjeni iz varčevalnih ukrepov, s čimer naj bi vlada izpolnila osrednjo zahtevo Sviza. V resnici pa je šlo le za poskus zavajanja javnosti, zlasti staršev in zaposlenih v izobraževanju, saj je vlada v 19. točki predlaganega dogovora zapisala, da naj se usklajevanje sprememb standardov in normativov nadaljuje in zaključi »v roku treh tednov od podpisa dogovora«, ki ga je predlagala vlada. Očitno je, da se vlada posegom v šolstvo, povečevanju števila otrok v oddelkih v vrtcih v šolskih razredih ter drugim globokim rezom v vzgoji in izobraževanju ne namerava odpovedati, kot tudi ne dodatnim obremenitvam zaposlenih v vrtcih in šolah, ki posledično pomenijo odpuščanje 2.500 do 3.000 ljudi.

Da gre pri besedah in dejanjih vlade oz. njenih predstavnikov dejansko zgolj za dodatno zavajanje, dokazuje to, kar je konec aprila mimo socialnih partnerjev ter brez seznanitve članov Ekonomsko-socialnega sveta in stavkajočih sindikatov v javnem sektorju storila vlada. Namreč, slovenska vlada je 26. aprila letos prek ministrstva za finance v Bruselj posredovala »Program stabilnosti«, ki napoveduje izjemno ostre reze na področju izobraževanja, kar nezaupanje sindikatov do vlade dodatno stopnjuje. Vlada je v Programu stabilnosti napovedala spremembe standardov in normativov na področju šolstva in predšolske vzgoje ter tudi spremembe načina financiranja visokošolskih zavodov. Program stabilnosti posebej izpostavlja dodatne obremenitve učiteljev in povečanje števila otrok v razredih. Slovenska vlada Bruslju zagotavlja spremenjeno zakonodajo, ki bo znižala odhodke proračuna za 28 milijonov evrov v letu 2012, za 130 milijonov v letu 2013 in za 160 milijonov v letu 2014. Skupaj bi torej vlada šolstvu – brez univerzitetnega izobraževanja – vzela za 318 milijonov sredstev v dobrih dveh letih! Še višje so številke za področje zdravstva.

Vladni poskus zavajanja s fiktivnim umikom grobih posegov v kakovost javnega šolstva resno načenja zaupanje v besede visokih predstavnikov vlade in zmanjšuje možnost za dogovor. Sviz bo na današnjih pogovorih kategorično vztrajal, da se odstop vlade od posegov v kakovost delovanja vrtcev in šol natančno zapiše v stavkovni sporazum, saj v nasprotnem primeru Sviz dogovora ne bo mogel podpreti. Hkrati bo Sviz vztrajal tudi, da se v sporazum zapiše, koliko sredstev bo v rebalansu proračuna namenjenih za financiranje visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti. V torek se bo sestal Glavni stavkovni odbor Sviz in ocenil sprejemljivost vsebine stavkovnega sporazuma, če bo le-ta danes usklajen.