Domov - > eŠR ->

Visoko šolstvo in znanost

9.5.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Danes, torej zadnji dan pogajanj in pred vložitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ v parlamentarno obravnavo, je minister dr. Žiga Turk opravil še en krog pogajanj o visokem šolstvu in znanosti ter o izkupičku podal izjavo. Na omenjenih pogajanjih so se prvič srečali vsi deležniki – sindikati, predstavniki vladne pogajalske skupine in predstavniki rektorjev univerz. Po ministrovih besedah so dosegli soglasje o tem, kako po postavkah razporediti 20 + 5 milijonov denarja (zagotovljenih v interventnem zakonu) – za toliko je namreč vlada odstopila pri varčevalnih predlogih. Vsi so soglašali, da bi bilo dobro znanosti odvzeti še 10 milijonov evrov manj, a po besedah ministra bi potem morali sindikati popustiti pri dopustih, potnih stroških in podobno. »V visokem šolstvu in znanosti menijo, da bi jim morali pustiti še dodatnih 30 milijonov, a potem bi morali dodatno znižati plače in poseči v standarde in normative,« še pristavlja minister. To pa je del širših pogajanj s sindikati in vlado, ki še potekajo. Minister je vidno zadovoljen povedal, da so sestanek sklenili v pozitivnem ozračju in da se bodo še srečevali.

Po novem bodo tako v visokem šolstvu namesto 17 odstotkov privarčevali 11 odstotkov denarja, v znanosti pa nekaj manj kot 8 odstotkov. Ob tem je dr. Žiga Turk ponovno obljubil, da v standarde in normative ne bodo posegali, če bo dogovor sklenjen. A o tem se s sindikati še pogaja minister za delo in socialo mag. Andrej Vizjak.

Minister dr. Žiga Turk je še povedal, so današnja pogajanja o visokem šolstvu in znanosti kmalu po začetku zapustili predstavnik ljubljanskega rektorja dr. Dušan Mramor in predstavniki sindikata delavcev ljubljanske univerze, kmalu za tem pa so objavili poziv k njegovemu odstopu. Sam je sicer pozneje po telefonu govoril z rektorjem dr. Stanislavom Pejovnikom in pogovor ocenil kot konstruktiven, ni pa želel komentirati rektorjevega odziva na dogajanje v pogajanjih. Pozive k premisleku o tako drastičnem varčevanju v visokem šolstvu in znanosti je bilo isti dan  slišati tudi z mariborske univerze. Sprejeli so celo memorandum, v katerem opozarjajo na škodljive posledice takega varčevanja.