Domov - > eŠR ->

Zakon neusklajen v parlament

10.5.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Vladi in sindikatom se v sredo, 9. maja, torej dan pred parlamentarno obravnavo zakona o uravnoteženju javnih financ (izredna seja), ni uspelo dogovoriti glede varčevalnih ukrepov. A dogovarjanje se danes zjutraj nadaljuje. Sindikati še vztrajajo pri umiku vseh standardov in normativov za področje vzgoje in izobraževanja iz zakona za uravnoteženje javnih financ. Če se to ne bo zgodilo, bo Sviz začel s postopki za zakonodajni referendum o omenjenem zakonu.

Uskladili se niso glede regresa in o tem, kako naj bi se za 8 odstotkov znižale plače ob hkratni odpravi plačanih nesorazmerij.  Vlada namreč vztraja pri linearnem znižanju plač (za vse v enakem deležu), nekateri sidikati pa pri kombiniranem. Pričakujejo tudi, da bo regres umaknjen iz dogovora, ker bi ga morali že prejeti. Vlada sicer pristaja na to, da bo stavka plačana, a v zameno zahteva zavezo sindikatov, da ne bodo vložili pobude za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ ali sodelovali pri pobudi nekoga drugega.

Dogovorili so se tudi še o tem, da bo kilometrina znašala 8 odstotko cene najbolj prodajanega goriva, za malico bodo javni uslužbenci prejeli 3,25 evra. Vlada je ob tem dosegla, da bo država po novem lahko odpovedala delovno razmerje v javnem sektorju.
O Zakonu o uravnoteženju javnih financ ter rebalansu letošnjega državnega proračuna bo Državni zbor odločal na izredni seji, ki se bo začela v danes (četrtek, 10. maja).

Kaj sledi?

Po besedah ministra mag. Andreja Vizjaka sprejetju tega zakona takoj sledi sprejemanje socialnega sporazuma, nato bo na vrsti delovno-pravna zakonodaja ter torej reforma trga dela, do konca leta naj bi sprejeli tudi pokojninsko reformo, ki naj bi začela veljati v roku enega leta.

Več v ŠR.