Domov - > eŠR ->

Podpisali so stavkovni sporazum in dogovor

10.5.2012, avtor: sm / rubrika: aktualno

Stavkovni sporazum med vlado in stavkajočimi sindikati javnega sektorja je podpisalo 14 od 21 sindikatov, poleg tega je 20 od 33 sindikatov podpisalo dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih. Stavka večine sindikatov je končana in bo po sporazumu tudi plačana. Sindikati, ki danes niso podpisali sporazuma, lahko to še storijo pozneje.

Sporazuma nista podpisala oba policijska sindikata, pa tudi sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat MORS, Sindikat občinskih redarjev in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, je pojasnil minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak.

Andrej Vizjak je izrazil upanje, da je to lahko prvi pomemben korak k izhodu iz krize v Sloveniji, vendar pa ni zadosten korak. Najprej se bodo nadaljevala pogajanja v okviru socialnega sporazuma. Dogovor in sporazum sta dobra osnova za dogovore vnaprej, je prepričan minister. Ob tem je napovedal, da vlada do konca leta 2013 ne načrtuje posegov v plače javnih uslužbencev, skupaj s sindikati pa bodo v prihodnjem letu ocenili kako naprej.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je spomnil, da so sindikati javnega sektorja 18. aprila izvedli eno največjih stavk. Zahtevali so ohranitev socialne države, ohranitev kakovostnih javnih storitev, ohranitev delovnih mest, ob tem pa so nasprotovali znižanju plač. Pri prvih dveh stavkovnih zahtevah so v celoti uspeli, ohranili so številna delovna mesta, začasno pa so pristali na zniževanje plač, kar so po Štrukljevih besedah storili v dobro vseh v državi. Povedal je še, da je stavka končana, ostajajo pa legitimne zahteve policistov, katerih stavkovne zahteve so neuresničene že vrsto let.