Domov - > eŠR ->

Berlin ... in skok k sosedom

29.5.2012, avtor: Petra Novak / rubrika: utrip

Berlin, s svojo pretežno centralno lego, ponuja nešteto možnosti za krajša ali daljša potepanja. Le nekaj ur vožnje z vlakom in že se lahko znajdete med arhitekturnimi biseri Prage ali v sami prestolnici Poljske, v Varšavi. Ker sem obe glavni mesti že obiskala, sem se tokrat napotila bolj proti severu. Danska obala je od Berlina oddaljena le nekaj ur …

Najprej me je čakala vožnja do Rostocka, velikega pristaniškega mesta, kjer sem se vkrcala na ogromen trajekt, namenjen proti manjšemu danskemu mestu Nyköbing. Od tam sem potrebovala le še slabe pol ure in že sem bila na cilju – v majhnem podeželskem mestu Rödby. Tam se nas je v začetku maja zbralo skoraj 250 študentov in študentk psihologije.

Upoštevaš svoje telo

Vsako leto mednarodna študentska organizacija EFPSA (European Federation of Psychology Student`s Associations), ki združuje študente psihologije z vsega sveta, pripravi tedenski kongres, na katerem imamo študentje psihologije priložnost spoznati vrstnike iz drugih držav, z njimi deliti svoje znanje ter kulturo. Vsako leto je na kongresu osvetljeno drugo znanstveno področje psihologije, na temo katerega nato potekajo številna predavanja profesorjev in študentov, predstavitve raziskav in delavnice. Letošnja tema je bila zelo aktualna – Upoštevaj svoje telo (Mind the Body). Tematike, ki smo jim namenjali pozornost, so zanimive tudi zunaj področja psihologije, saj je bil na predavanjih in drugih prireditvah govor o vlogi psihologije v športu, pri spodbujanju zdravega življenja, zmanjševanju stresa in varni spolnosti. Ob tem smo pozornost namenjali tudi zavedanju gibanja in lastnega telesa, vlogi plesa v psihologiji, meditaciji in čustvenim izrazom.

Psihologom je teknilo

V sklopu socialnega programa smo na tradicionalnem kulturnem večeru študentje z vseh vetrov na kratko predstavili svoje države, sledilo pa je še kulinarično raziskovanje dobrot iz različnih držav. Tako smo imeli priložnost poskusiti irski kruh, narejen iz piva Guinness, različne francoske sire, znani portovec z obal Portugalske, nemško čebulno pito, finski mentolov liker in še številne druge dobrote. Tudi slovenski študentje smo predstavili našo slavno potico, primorski teranov liker, pršut ter sladko medico, ki so drugim študentom očitno teknile, saj so vse dobrote izginile, kot bi mignil.

Kljub natrpanemu tednu, polnem medkulturnega učenja in strokovnega izpopolnjevanja v mestecu Rödby, smo si privoščili izlet v dansko prestolnico Kopenhagen. Ker smo bili nastanjeni na jugu Danske, Kopenhagen pa se nahaja čisto na severu, nas je najprej čakala približno dveurna vožnja z avtobusi. Napolnili smo kar štiri avtobuse in se odpravili na pot. Že sama pot je bila zanimiva, saj so nas ob cesti spremljale številne vetrnice. Na Danskem vsak dan prideluje energijo kar pet tisoč vetrnic, ki naj bi državo oskrbele s kar petino vse energije, ki jo porabijo. Vizija Danske glede uporabe obnovljivih virov pa je še bolj ambiciozna, saj do leta 2015 načrtujejo dobiti kar polovico porabljene energije s pomočjo vetrnic.

Mala morska deklica v zeleni državi

Številne vetrnice pa niso edine, ki dajejo Danski pridih »zelene« države. Že takoj, ko smo prišli v Kopenhagen, smo lahko opazili, da je mesto polno kolesarjev. Večina mestnih prebivalcev uporablja za prevoz kolesa. Seveda je tudi infrastruktura temu primerna in ponekod so kolesarske proge celo širše od samih cest! Kljub temu, da so kolesa brezplačno na voljo tudi obiskovalcem mesta, smo se na potep podali kar peš. Seveda smo imeli tudi najboljše vodiče – danske študente, ki mesto poznajo kot svoj žep. Najprej smo si ogledali mestno hišo, ki se lahko pohvali s čudovitimi stropi in freskami – ti prikazujejo Dansko v vikinških časih. Prav ob mestni hiši se nahaja tudi ulica, posvečena slavnemu Hansu Christianu Andersenu; prav njemu se moramo zahvaliti za mnoge čudovite pripovedi, kot so Grdi raček, Mala morska deklica, Cesarjeva nova oblačila …

Od mestne hiše smo prečkali glavno ulico in že takoj naleteli na novo znamenitost mesta – Tivoli. Tivoli, ki nosi enako ime kot zeleni park v središču Ljubljane, je znani zabaviščni park, prvič odprt že leta 1843. Slovi kot drugi najstarejši zabaviščni park na svetu. Kljub temu, da smo si želeli preskusiti zabavo, ki jo ponuja park, smo se odpravili naprej, saj smo imeli za ogled mesta le en dan, želeli pa smo si videti še mnogo drugih zanimivosti.

 Očarljiv preplet

Ob sprehodu do glavne kraljeve knjižnice smo lahko občudovali arhitekturo mesta, ki je zagotovo drugačna od tiste, ki smo jo vajeni. Ob reki smo lahko videli na eni strani zelo stare visoke opečnate stavbe, ki so jim stale ob boku nove in moderne umetnine. Ta preplet ustvarja prav zanimiv kontrast rdeče opečnate barve in črnih ter sivih tonov steklene moderne arhitekture. Tudi kraljeva knjižnica je lep zgled tovrstne kombinacije – sestavlja jo zgradba iz sredine sedemnajstega stoletja, leta 1999 pa so ji dodali še novejši objekt, imenovan črni diamant. Samo ime precej dobro opiše to novo zgradbo, saj je popolnoma črna in pokrita z ogledali, v katera se ob sončnih dnevih odbijajo žarki in lesket bližnje reke.

Kljub temu, da prevladujejo rdeče in črne stavbe, najdemo tudi nekaj simpatično pisanih. Ob reki v pristanišču se nahaja del mesta, imenovan Nyhavn, kar pravzaprav pomeni novo pristanišče. To je pristanišče, kamor so v preteklosti prihajali mornarji, zdaj pa malo spominja na nekoliko bolj pisano nabrežje Ljubljanice. Številni lokali, restavracije in ozke hiše vseh možnih barv pričarajo pridih poletja in so obvezni postanek po dolgem sprehodu po mestu. Tudi mi smo si tu oddahnili in si vzeli nekaj časa za opazovanje ljudi in utripa mesta.

Pozneje smo si ogledali še kraljevo palačo, novo opero in kraljeve vrtove, dan pa smo zaokrožili z večerjo in s koncertom v prostorih mestne univerze. In že smo se vrnili nazaj v mestece Rödby. Tudi preostanek tedna je minil skoraj prehitro in že sem bila znova na trajektu proti nemški obali ter obujala spomine na številna prijateljstva, ki sem jih sklenila, in na nove stvari, ki sem se jih naučila. Kako lepo je biti študent ...