Domov - > eŠR ->

O šolskem koledarju

15.6.2012, avtor: (mz) / rubrika: aktualno

Sviz se je včeraj odzval na osnutek Pravilnika o šolskem koledarju, in sicer na 5. člen, ki določa, da  se podaljšano bivanje konča najpozneje ob 15.45 uri. Sindikat je opozoril, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport krši stavkovni dogovor, saj so na podlagi tega plačevanje podaljšanega bivanja izvzeli iz varčevalnega zakona - ker je šlo  za normativ. A na ministrstvu zavračajo, da gre za spremembo standardov in normativov in navajajo, da so urniki zapiranja in odpiranja šol nespremenjeni, spreminja se le organizacija pouka znotraj teh ur. Opozarjajo še, da zakonodaja ministrstva ne zavezuje, da glede šolskega koledarja išče soglasje sindikata.

Na sindikatu so se tudi vprašali, ali bodo šole po 15.45 uri zaprte ali pa bodo morali šolniki delati brezplačno dokler starši ne prevzamejo otrok. Ni bilo namreč opredeljeno, kaj sledi podaljšanemu bivanju. Na ministrstvu so odgovorili, da bo šola po tej uri ponujala dopolnilne (interesne) dejavnosti glede na potrebe šole in staršev, za katere so učitelji tudi plačani.

Sviz je ob tem opozoril, da se podaljšano bivanje skrajšuje tudi zato, ker se začetek pouka pomika na poznejšo uro(ne sem se začeti pred 7.30 uro). Tako nekaterim učiteljm, ki dejo v podaljšanem bivanju ali tam samo dopolnjujejo svojo delovno obveznost,  grozi, da ne bodo več dosegli polne delovne obveznosti.

Sviz je tokratno ravnanje vlade označil kot nov poskus prevare šolnikov, ki so prostovoljno pristali na znižanje plač, da bi obranili obstoječe standarde in normative - plače pa so se jim znižale več kot kateri koli drugi skupini javnega sektorja, saj ponekod realnega znižanja zaradi odprave plačnih nesorazmerji sploh ni bilo. Sindikat je zagrozil tudi s stavko, če ministrstvo ne umakne spornega določila.