Domov - > eŠR ->

Moj domači kraj

13.7.2012, avtor: Saša Žagar / rubrika: zanimivo

Vsak zna povedati, kje je doma, od kod prihaja, v kateri občini stanuje. Malo manj jih ve, kakšen grb ima njegova občina, še manj pa, kaj pomenijo posamezni simboli v grbu. Vse to in še več se učimo v 4. razredu, saj je učna vsebina Moja domača pokrajina prestavljena iz 5. v 4. razred.

Za uvod v to vsebino sem učence spraševala: »Kje si doma, kje stanuješ?« Tako smo določili lego kraja. Naslednjo uro družbe sem postavila vprašanje: "V kateri občini pa so kraji Brezovica, Vnanje Gorice, Jezero?" "V občini Brezovica," se je glasil odgovor. Nadaljevala sem z vprašanji: »Ali veste, da ima vsaka občina svoj grb?« »Ali kdo pozna oz. ve, kakšen je grb občine Brezovica?« Pri teh vprašanjih pa se  je že ustavilo. Ko se jim pokazala sliko grba, se je nekaj učencev oglasilo, da so ga že videli. Mene pa je še zanimalo, ali mogoče vedo, zakaj so ti simboli v grbu in kaj pomeni oziroma predstavlja. S skupnimi močmi in s podvprašanji smo se naučili, kaj pomenijo posamezni simboli: glavni simbol v občinskem grbu je breza, drevo, ki raste po vseh predelih občine. Iz nje poganja šestnajst listov, za vsako naselje po eden. Deblo simbolizira reko Ljubljanico, ki teče skozi občino. Osemnajst temnih lis na deblu pomeni osemnajst občinskih svetnikov. Močvirska tulipana poživljata grb in hkrati nakazujeta usmerjenost občine k ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Temna podlaga predstavlja trdna tla - našo zemljo, iz katere rastemo; iz nje se dviga pet vrhov - pet krajevnih skupnosti.

V naslednjih urah smo spoznali naravno in kulturno dediščino občine Brezovice, gospodarske in storitvene dejavnosti, zgodovino posameznih krajev v naši občini. Ogledali smo si tudi predstavitveni film občine.

S pomenom simbolov v občinskem grbu so se seznanili tudi nekateri starši, saj so mi povedali, da niso poznali pomena vseh simbolov.