Domov - > eŠR ->

Mladi Dimi Zupani

13.7.2012, avtor: Saša Žagar / rubrika: zanimivo

Kdo je Dim Zupan? Slovenski pisatelj, ki je piše knjige za otroke in mladino. Prejel je nagrado DESETNICA 2010 za knjigo Hekor in male ljubezni. V šolskem letu 2010/11 je bila njegova zbirka Hektor in … izbrana za Cankarjevo tekmovanje za 4. in 5. razred. Zaradi velikega navdušenja nad zgodbami oziroma pustolovščinami sva se skupaj s kolegico po pogovoru s šolsko knjižničarko odločili, da ga v 4. razredu uvrstiva h knjigam za domače branje. Tako je nastal nov seznam knjig za domače branje za 4. razred:

  •  Polonca Kovač: 5 kužkov išče pravega ali Težave in sporočila psička Pafija;
  • Vid Pečjak: Drejček in trije marsovčki;
  • pesniške zbirke Bine Štampe Žmavc, Miroslava Košute, Daneta Zajca, Toneta Pavčka in Otona Župančiča;
  • Dim Zupan: Hektor (katerakoli pustolovščina).

Vsak izmed učencev si je najprej izbral eno pustolovščino Hektorja. Knjigo je prebral in napisal odgovore na vprašanja, kot so denimo (za delo Hektor in male ljubezni):

Naštej glavne in stranske osebe, ki nastopajo v knjigi.

Kje in kdaj se zgodba dogaja?

S kakšnimi znamenji je Hektor opozarjal na svoje potrebe? Zakaj  tako?

Nariši miselni vzorec in vanj zapiši stvari, ki jih Hektor MARA / NE MARA.

Kako se je vedel zaljubljeni Hektor?

Napiši, kako se zgodba konča (10 povedi).

 Že pred dogovorjenim datumom so si učenci začeli sami med seboj izmenjavati knjige z različnimi Hektorjevimi pustolovščinami.

Na dogovorjeni datum smo se nato pogovorili o vsebinah vseh knjig o Hektorju. Med pogovorom so učenci pozorno poslušali drug drugega, postavljali še dodatna vprašanja o vsebinah. Sledilo je reševanje različnih nalog v zvezi s prebrano knjigo. Ena izmed nalog je bila:

 Izberi eno izmed dveh možnosti:

a) Napiši svojo zgodbo, v kateri je glavna oseba HEKTOR (vsaj 15 povedi; pazi na obliko: uvod, jedro, zaključek).

b) Izdelaj strip (6 prizorov), v katerega vključiš glavne junake Hektorjevih zgodb.  Postavi se v vlogo enega izmed njih, v dogajanje pa so vključeni vsi (Hektor, Janja, Mija, Štefan ...).  V oblačke zapiši, kaj književna oseba govori in misli.

Približno polovica učencev se je odločila, da bo narisala strip, druga polovica pa si je izmislila svojo zgodbo. Vsak učenec je nato predstavil svoj strip oziroma prebral svojo zgodbo. Najboljše zgodbe so objavljene tudi v šolskem časopisu Barje.