Domov - > eŠR ->

Usposabljanje za učitelje angleščine na Irskem

20.8.2012, avtor: Helena Doberšek, Srednja upravno administrativna šola Ljubljana / rubrika: utrip

Od 9. do 20. julija letos sem se udeležila usposabljanja za učitelje angleščine Overseas Teachers' Course na Irskem, ki ga  organizira in izvaja Alpha College v Dublinu.

Osnovni cilji usposabljanja so bili: seznanitev s pedagoškimi in tehnološkimi novostmi na področju poučevanja angleščine, razmislek o dosedanjem delu v razredu, razvijanje vseh štirih jezikovnih spretnosti in spoznavanje Irske. Usposabljanje je bilo kombinacija teorije in prakse na področju poučevanja angleščine. Tečaj je bil razdeljen na dva dela. V dopoldanskem delu so potekala predavanja in delavnice v razredu, popoldanski čas je bil namenjen obisku znamenitosti Dublina in spoznavanju Irske.

Od 9. do 13. ure so potekale predavanja in praktične aktivnosti, ki so temeljile na komunikacijskem pristopu poučevanja jezika. Obdelali smo naslednja področja: teorija in metodologija pri poučevanju jezikov, jezikovne igre in aktivnosti, uporaba interneta, filma in pesmi v razredu, uporaba literarnih besedil in dramske igre pri pouku angleščine, poučevanje izgovorjave, besedišča in slovnice ter razvoj bralnih, govornih, pisnih in slušnih spretnosti. Poleg tega smo nekaj časa posvetili irski zgodovini, književnosti, izobraževalnemu sistemu in sodobni Irski.

Čas od 14. do 17. ure smo preživeli na različnih točkah v Dublinu, kjer smo spoznavali mesto, njegovo zgodovino in zgodovino Irske ter nadgrajevali in poglabljali znanje pridobljeno v dopoldanskem času ter hkrati razvijali jezikovne spretnosti v bolj neformalnem okolju. Tako smo se na primer v dopoldanskem času prek praktične predstavitve poučevanja bralnih spretnosti seznanili z zgodnjo irsko zgodovino, popoldan pa smo preživeli v Narodnem muzeju, kjer nam je učitelj še podrobneje predstavil zanimivosti iz teh obdobij. Podobno smo tako poslušali predavanja o treh pomembnih irskih piscih W. B. Yeatsu, Jamesu Joyceu in Seamusu Heaneyu, nato pa obiskali Dublin Writers' Museum in Narodno knjižnico, kjer je bila razstava o življenju in delu W. B. Yeatsa. Obiskali smo tudi znameniti Trinity College, kjer smo si ogledali knjižnico in razstavo The Book of Kells (okrašen rokopis evangelijev v latinščini predvidoma iz začetka 9. stoletja), srednjeveški Dublin s katedralo Christ Church Cathedral in katedralo Sv. Patrika, kjer smo med drugim izvedeli veliko zanimivega o življenju in delu Jonathana Swifta. V spominskem parku Garden of Remembrance, ki je posvečen vsem, ki so dali življenje za Irsko, smo se med drugim seznanili s starodavno irsko legendo o Lirovih otrocih. Seveda se nismo mogli ogniti obisku Guiness Storehouse, kjer smo si ogledali proizvodnjo piva. Dva popoldneva smo preživeli zunaj mestnega središča. Obiskali smo grad Dalkey Castle, kjer je del vodenega ogleda zajemal tudi gledališko predstavitev življenja na gradu.  Sprehodili smo se po polotoku Howth, kjer smo lahko občudovali klife, bujno rastlinje in številne ptice.

Ob sobotah kolidž organizira ekskurzije za udeležence tečajev oziroma usposabljanj. V času mojega bivanja na Irskem smo se odpeljali na arheološko zanimiv Hill of Tara, kjer je bil do 12. stoletja sedež irskih kraljev. Sledil je ogled gradu Trim Castle, največjega normanskega gradu na Irskem, ki so ga začeli graditi v 12. stoletju. Tukaj so posneli Braveheart, film o škotskem junaku Williamu Wallaceu iz 13. stoletja.

Poleg organiziranih aktivnosti je bilo na voljo še nekaj časa za ogled znamenitosti po lastni izbiri. V nedeljo sem si s še nekaj udeleženci usposabljanja ogledala kraja Knowth in Newgrange ob reki Boyne. Ta del Irske je znan po prazgodovinskem grobišču več kot 25 hodniških grobov. Najbolj znan je Newgrange, kjer v času zimskega solsticija sončni žarki skozi odprtino nad vhodom osvetlijo kamnito korito v čelni izbici na koncu hodnika. 

Obiski znamenitosti Dublina in drugih krajev so bili tudi odlična priložnost za zbiranje avtentičnega informativnega gradiva o znamenitostih, ki ga bom lahko s pridom uporabila pri pouku.

Na usposabljanju je bilo še 11 učiteljev: sedem iz Nemčije, dva iz Španije, eden s Hrvaške in Finske. Imeli smo veliko priložnosti primerjati in deliti svoje izkušnje s poučevanjem, primerjali smo izobraževalne sisteme v različnih državah in izvedeli precej novega o posameznih državah.

Z usposabljanjem sem bila izjemno zadovoljna. Dobila sem ogromno novih idej in praktičnih primerov, ki jih bom lahko takoj uporabila v razredu, osvežila in nadgradila sem svoje znanje angleščine, izvedela veliko zanimivega o Dublinu in Irski ter o življenju v državah drugih udeležencev usposabljanja. Pohvalila bi vse učitelje, ki so vodili usposabljanje, ki je bilo strokovno izvedeno. Hkrati so s prijaznostjo in smislom za humor poskrbeli za zelo prijetno ozračje.