Domov - > eŠR ->

Dan prijateljstva

7.9.2012, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

Dan prijateljstva je namenjen druženju članov vseh območnih skupnosti in prijateljem Društva katoliških pedagogov. Vsako leto ga organizira druga območna skupnost. Letos je dan prijateljstva pripravila Območna skupnost Novo mesto. Potekal je v soboto, 1. septembra, na Dolenjskem oziroma v okolici Novega mesta. 

Zbrali smo se v Škocjanu. Najprej smo obiskali skupnost Cenacolo. To je krščanska skupnost, ki sprejema mlade odvisnike in jim želi pokazati nov smisel življenja. To je mednarodna skupnost, ki je nastala pred devetindvajsetimi leti in jo je ustanovila redovnica sestra Elvira, v Sloveniji pa obstaja osem let. V skupnosti se zdravijo odvisniki iz Slovenije, Italije, Slovaške, Hrvaške in drugih držav. Sprejela sta nas Srđan in Ljubomir. Sprehodili smo se najprej po vzorno urejeni kmetiji, na kateri tisti, ki so v njej našli zatočišče, vse pridelajo sami: od zelenjave in sadja do mesa. Nato smo vstopili v hišo, kjer sta fanta posredovala svojo življenjsko izkušnjo. Povedala sta, kako se mladi odvajajo odvisnosti od mamil, iger na srečo in drugih odvisnosti ter kako lahko z božjo pomočjo začneš živeti novo življenje. Povedala sta, kako
poteka dan v skupnosti, kjer nimajo televizije, radia, časopisov in obiskov, posvečajo se le molitvi in delu. Dan se začne okoli šestih zjutraj z molitvijo. Molijo trikrat na dan v majhni, a lepo urejeni kapeli, preostali čas pa porabijo za ukvarjanje s kmetijstvom, tudi sadike zelenjave sami vzgajajo, sadjarstvom in živinorejo. Med seboj se veliko pogovarjajo, si zaupajo in med njimi ni laži. Živijo po načelih krščanske vere. Preživljajo se le z božjo previdnostjo, kar pridelajo sami in kar jim prinesejo dobri ljudje. 

Nato smo se odpravili v kartuzijo Pleterje. Srečali smo se z rektorjem ter prisluhnili njegovi zgodbi. Ogledali smo si multivizijo. Prek multivizije smo spoznali zgodovino Pleterske kartuzije in življenje menihov. Opravili smo sveto mašo, ki jo je daroval pater Silvo Šinkovec, urednik revije Vzgoja, ki jo izdaja Društvo katoliških pedagogov. Ogledali smo si tudi muzej na prostem, 200 let staro domačijo s šentjernejskega polja, ki uprizarja tradicionalno stavbarstvo in življenje v 19. stoletju. Osrednji del muzeja je Kegljevičeva hiša s črno kuhinjo iz leta 1833. Poleg hiše je na ogled še dvojni kozolec toplar, svinjak, pod. V Baničevi hiši je predstavljeno lončarstvo, v preteklosti značilna obrt tega območja. Po ogledih smo se še okrepčali s kosilom. Tu smo čas namenili še predstavitvi in pogovoru o delu društva. Druženje smo sklenili v
stolnici Novo mesto, kjer nas je pozdravil gospod Silvester Fabjan ter predstavil zgodovino kapiteljske cerkve. Popeljal pa nas je tudi v kripto.