Domov - > eŠR ->

Javni poziv rektorjev in predstavnikov skupnosti

12.9.2012, avtor: (sm) / rubrika: aktualno

Ljubljana, 12. septembra 2012 - Danes smo predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Visokošolskega sindikata Slovenije, sindikata VIR, Študentske organizacije, Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze naslovili na predsednika Vlade RS Janeza Janšo in na predsednika Državnega zbora RS dr. Gregorja Viranta  Javni poziv rektorjev in predstavnikov visokošolske skupnosti Vladi RS in Državnemu zboru RS. Podpisniki zahtevamo takojšen umik novele Zakona o visokem šolstvu iz obravnave in takojšnji začetek  javne razprave o prihodnosti visokega šolstva.

Nesprejemljivo je, da je vlada za javno razpravo o noveli zakona predvidela le dva dneva. Problem nezadostnega financiranja je skrajno tvegano reševati z neomejenim zviševanjem normativa delovnih obveznosti in odpuščanjem, saj bi povečana pedagoška obremenitev preostalih delavcev negativno vplivala na kakovost in obseg raziskovanja ter posledično na zmanjšanje kakovosti študija. Podpisniki zavračamo politični nadzor nad Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu, ki bi jo imenovala vlada, kar predstavlja odmik od evropskih smernic na področju zagotavljanja kakovosti.
Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru bosta v kratkem sprožili spor zoper Uredbo o javnem financiranju visokega šolstva, ki jo je enostransko sprejelo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Podpisniki pozivamo Državni zbor RS, da v primeru, če vlada ne bo upoštevala naše zahteve o umiku zakona, prevzame odgovornost ter zaustavi stihijske in politično motivirane posege v visokošolski prostor. Če se ne bo zgodilo niti to,  bomo uporabili vsa razpoložljiva demokratična sredstva, da bomo zaustavili proces, ki vodi v nazadovanje visokega šolstva v Republiki Sloveniji.