Domov - > eŠR ->

Vsak je lahko objel svoje drevo

22.9.2012, avtor: Manja Žugman Širnik / rubrika: utrip

 V petek, 21. septembra, smo imeli na Osnovni šoli Polhov Gradec uro kulturnega dne, ki smo jo posvetili ENO projektu. Za koristno in prijetno druženje učencev in razrednikov je poskrbela knjižničarka Darinka Orel, ki je koordinatorica omenjenega projekta. Pripravila nam je program, v okviru katerega smo lahko posvetili drevesom in gozdovom tudi veliko misli, vsekakor pa smo lahko obiskali še svoja drevesa. Pred njimi smo se nastavljali fotografskemu objektivu, se prijeli za roke ter okrog njega sklenili obroč. V mislih smo si zaželeli miru in prijateljstva, na ta način pa smo se simbolično povezali še s tisočimi šolami in učenci iz vsega sveta.

Seveda složno sledimo višjemu cilju; cilju svetovnih razsežnosti. Do leta 2017 želimo posaditi in Zemlji vrniti sto milijonov dreves. Zavedamo se, da brez miru ni prihodnosti in da je trajnostni razvoj osnova miru. Učitelji in učenci vemo, da je treba živeti in delovati tako, da bomo naravne vire uporabljali trajnostno. Torej ne bomo porabili vsega, kar bi lahko, temveč bomo dovolj pustili tudi za naše zanamce.

Drevesa, ki rastejo v okolici naše šole, so nam pomagali posaditi veleposlaniki, prijatelji, nekdanji učenci in drugi. Med njimi je najti tudi ginko. Drevo smo posvetili spominu na bivšega učenca, vrhunskega alpinista, Pavla Kozjeka. Posadili smo seveda še veliko drugih dreves, med njimi velja posebej omeniti še irsko, finsko, turško in francosko drevo. Ta so bila posajena ob druženju z veleposlaniki. Zadnje drevo smo posadili v lanskem šolskem letu, s predsednikom države dr. Danilom Türkom smo izbrali tulipanovec.