Domov - > eŠR ->

Osvobodimo energijo

1.10.2012, avtor: Valerija Belaj, prof. zgod. in geo. / rubrika: utrip

V mednarodnem letu trajnostne energije in medgeneracijskega sodelovanja smo na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec organizirali mirovniški tabor z naslovom " Osvobodimo energijo", ki je zajemal različna področja.

Mirovniške aktivnosti so potekale v petek, 21. 9. 2012 in v soboto 22. 9. 2012 v okviru praznovanja občinskega praznika. Na mirovniškem taboru smo gostili slovenske UNESCO ASPnet osnovne šole, goste iz Srbije in goste iz tujih pobratenih mest (Hauzenberg,Vocklabruck in Cesky Krumlov). Otvorili smo šolski park z naravoslovno učilnico, kjer smo zasadili različna zelišča. V mestnem jedru Slovenj Gradca je sledil velik PLESNI SPEKTAKEL, ki je še tesneje povezal šole, goste in ljudi med seboj. V dvodnevnem projektu so potekale številne delavnice, kot so: energija, medgeneracijsko povezovanje, hiša prihodnosti, veter v jadra, ob bistrem potoku je mlin, ti si moje sonce, sprostimo energijo v jezi ... Sledila je ZVEZDNA NOČ s številnimi dejavnostmi in druženjem. Mirovniški tabor se je sklenil s sobotnim raziskovalnim delom in s predstavitvijo gostujočih šol.

Prijateljstvo, druženje in spoznavanje drugačnosti so vrednote, ki jih je vredno razvijati in spoštovati. Ob tem spoznavamo drug drugega in pripomoremo k širjenju pozitivnih vrednot.

 

Valerija Belaj, prof. zgod.in geo.