Domov - > eŠR ->

EuroSkills 2012

8.10.2012, avtor: (ml) / rubrika: zanimivo

Spa-Francorchamps – Na prizorišču Formule1 Spa-Francorchamps v Belgiji se je končalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2012. Slovenijo je zastopalo 14 mladih tekmovalcev, ki so se pomerili v 6 kategorijah: lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. Za edino slovensko medaljo je poskrbel Andrej Kodele. V kategoriji lesarstvo si je prislužil srebrno medaljo. Na tekmovanju se je sicer v 44 panogah pomerilo več kot 400 mladih med 18. in 25. letom starosti iz 24 držav.

 Andrej Kodele se je na tekmovanje več mesecev pripravljal na Tehniškem šolskem centru v Novi Gorici pod mentorstvom Marka Peršiča. Kot je po 18–urnem preizkusu povedal srebrni slovenski tekmovalec, je bila zanj najbolj pomembna predanost ekipnemu cilju: »Moja naloga je bila pomagati sotekmovalcema pripraviti elemente in na poseben računalniški program narisati sliko, ki se je prenesla na CNC stroj. Delal pa sem še veliko drugega. Končni izdelek je bila omarica, ki je imela na eni strani vhodna vrata, na drugi pa pohištvena. Tekmovanje je bilo naporno, a ravno zato zanimivo.« Kodele bo po vrnitvi iz Belgije začel študirati na Biotehniški fakulteti.

 Medaljo za odličnost je prejela Neli Selan z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki je tekmovala v kuharstvu. Njena mentorica je bila Marjeta Cevc. Neli Selan se je na tekmovanje pripravljala v prestižnih slovenskih restavracijah. Kot pravi, ne pričakuje, da ji bo tekmovanje EuroSkills prineslo zaposlitev v kateri od njih, verjame pa, da ji bo odprlo še kakšna pomembna vrata. Najprej pa si želi počitka: »Po tem napornem tekmovanju gotovo dva dni ne bom kuhala, potem pa bo že bolje.«

Slovenski tekmovalci so sicer zaostali za dosežkom z zadnjega EuroSkillsa, ko so ob 6 posameznih zbrali tudi dve ekipni medalji (v lesarstvu in informatiki). A kot poudarja Miha Lovšin s Centra za poklicno izobraževanje je bilo letošnje evropsko tekmovanje ��e primerljivo s tistim v svetovni konkurenci, zato samo preštevanje medalj ni smiselno. »Rezultati v panogi lesarstvo govorijo sami zase, zagotovo pa smo konkurenčni tudi v informatiki ter kuharstvu in strežbi. Pri mehatroniki sta imela slovenska tekmovalca precej smole.«

Slovenska reprezentanca, ki se določi na podlagi državnih izbirnih tekmovanj Olimpijada poklicev, je na tekmovanju EuroSkills nastopila tretjič. Pogoj za sodelovanje na EuroSkills tekmovanjih je članstvo v evropski organizaciji za promocijo poklicnih spretnosti, WorldSkills Europe (WSE). Vsaka država članica WSE ima uradnega in tehničnega delegata, ki prihajata iz organizacije (zavoda, društva ipd.), ki ima podporo nacionalnega telesa (običajno ministrstva). Slovenija je postala članica WorldSkills Europe le nekaj mesecev pred tekmovanjem EuroSkills leta 2008. Center RS za poklicno izobraževanje je za Slovenijo prevzel članstvo v tej organizaciji, uradni delegat Slovenije je direktor CPI Elido Bandelj, tehnični delegat Slovenije pa Miha Lovšin. Direktorat za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa predstavlja nacionalno telo. Slednje tudi finančno omogoča udeležbo Slovenije na EuroSkills tekmovanjih, v fazi priprav pa so finančno udeležene tudi vse mentorske šole.