Domov - > eŠR ->

Ministra dr. Žigo Turka pozivajo k odstopu

9.10.2012, avtor: (mz) / rubrika: aktualno

Glavni odbor Sviza je danes na izredni seji sklenil, da bo začel pripravljati protestni shod, na katerem bodo izrazili svoje nezadovoljstvo s posegi vlade v izobraževanje, znanost in kulturo. Kako ga bodo organizirali, bodo natančno opredelili, ko bodo seznanjeni, kaj pravzaprav določa proračun za leto 2013 – ministri namreč navajajo različne odstotke znižanja sredstev za plače. Ministra dr. Žigo Turka je ob tem Sviz pozival k odstopu, če ne zmore preprečiti posegov v ta področja – po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja je izgubil vso kredibilnost in tudi zaupanje med zaposlenimi. Na Svizu tudi ne vidijo razloga za tako globoke reze v izobraževanje, znanost in kulturo, ki so večji kot v katerem koli drugem resorju, razen ustanovitve druge republike.

Sviz se pridružuje KSJS in ne bo dopustil odpuščanj, za to bo uporabil vsa legitimna in legalna sredstva. »Na to logiko ni mogoče pristati, potem ko je vlada znižala davek na dobiček podjetij. Tudi na znižanje plač ne pristanemo. Milijarde so odtekle v davčne oaze, zato je ključen poziv k prenovi vrednot v tej državi. Dokler politiki ne pokažejo, da nameravajo državo spraviti v red, nimajo od nas pravice zahtevati nič.« opozarja Štrukelj.

Če se bo vlada odločila  za odpuščanja, bodo začeli s postopki za naknadni zakonodajni referendum o spremembah zakona o delovnih razmerjih in o trgu dela, saj po besedah Branimirja Štruklja noben sindikat ne more pristati na to, da se ljudi odpušča in ob tem sprejema še slabše pogoje za to – niža odpravnine in nadomestila za prezposelnost, krajša roke trajanja nadomestil …