Domov - > eŠR ->

Bogata glasbena pot

19.10.2012, avtor: Mag. Zdenka Kristl Marinič / rubrika: zanimivo

Že leta spremljam delo naših mladih glasbenikov, najprej v domovini, potem naprej v tujini. Vedno se veselim njihovih uspehov in zelo sem ponosna kot njihova mentorica, prijateljica. Občudujem njihovo predanost, zagnanost in neizmerno ljubezen do glasbila, ki so si ga izbrali za svojega življenskega sopotnika. Žal se že v naših glasbenih krogih  ve malo o teh uspehih, ša manj ve o tem širša javnost. Mislim, da so take pozitivne informacije zelo potrebne v čzdajšnjem času.  Zato vam  predstavljam neverjetno zgodbo o uspehu setre in brata, Maruše in Matjaža Bogataja iz Kranja. Oba sta se pravkar vrnila iz Evropske turneje s prestižnim, svetovno znanim mladinskim orkestrom Gustav Mahler. V tem orkestru sodelujejo izbrani najboljši  mladi evropski glasbeniki.  

 

Matjaž Bogataj (28. 10. 1987 v Kranju) je diplomant Univesität für Musik und darstellende Kunst Graz, kjer sedaj nadaljuje magistrski študij v razredu prof. Silvie Marcovici. V oktobru 2012 začenja tudi z magisterskim študijem komorne glasbe (klavirski trio) s sestro Marušo Bogataj in pianistko Katharino Khodos. Doslej je za njim že prek tristo koncertov -  kot solist, član komornih skupin (zadnji pomembnejši koncert s klavirskim triom na odprtju International Weeka v Grazu; izvajali so Smetanin trio, op. 15 v g-molu) ali pa kot član orkestra (koncertni mojster simfoničnega orkestra KUG v večih projektih in simfoničnega orkestra Gimnazije Kranj, prva violina Gustav Mahler Jugend Orchester, prva violina simfoničnega orkestra festivala Santander …). Izpopolnjeval se je na 'masterclass-ih' pri znanih profesorjih, kot so Ştefan Gheorghiu, Silvia Marcovici, Zakhar Bron, Stephan Schwartz, Yair Kless, Igor Ozim, Moshe Murvitz, Pavel Vernikov, Igor Volochine.

Je nagrajenec sedmih mednarodnih tekmovanj, dveh državnih, zadnji uspeh pa je bil na First World Violin Competition for young violinists Stefan Milenkovich, kjer je zasedel 2. mesto. Junija in julija 2008 je bil eden od štipendistov na International Santander Music Festival (Španija), kjer je v okviru festivala poleg solo recitalov igral tudi koncerte s komornimi skupinami in simfoničnim orkestrom po Španiji in v Parizu (Playel). Konec poletja 2009 je bil drugič zapored povabljen  v  masterclass z Wiener Philharmoniker, ki predavajo vsako poletje v Trenti. S tega tečaja je bil dve leti zapored izbran kot eden izmed  solistov, ki so koncertirali v znanem Musikvereinu na Dunaju v Brahmssaal.

Od sezone 2010/11 je član Gustav Mahler Jugendorchestera, istega leta pa je s še petimi slovenskimi glasbeniki sestavil godalni sekstet »Offstring«. Tako kot lani, so se s sekstetom tudi letos izpopolnjevali na Master Classes Schaffhausen v Švici pri profesorjih Ana Chumachenco, Wen-Sinn Yang, Wolgang Boettcher, Werner Bärtschi in Menahem Pressler. Za arhiv RTV Slovenija so s sekstetom posneli Souvenir de Florence P. I. Tchaikovskega, letos pa še koncert v SF v Ljubljani, kjer so izvajali godalni sekstet J. Brahmsa in noviteto Nejca Bečana – Clownology, ki jo je skladatelj posvetil ravno njim. Matjaž je za arhiv RTV Slovenija  s pianistom Jamesom Baillieujem med drugim posnel tudi Griegovo in Debussyjevo sonato ter Chaussonov Poeme, v prihajajočih mesecih pa  bo posnel tudi vse Brahmsove sonate ter sonate Francka, Poulenca itd.

Nagrade:

  • 1997  International competition "Trofeo Kaway" in Tortona/Italia – 2. nagrada
  • 1998  8°Concorso Internazionale di musica per Borse di Studio in Italia – 1. nagrada. International Violin Competition"Premio Rodolfo Lipizer" in Gorizia – 3. nagrada
  • 2000 Concorso musicale europeo Citta di Moncalieri – 1. nagrada. International competition Citta di Pietra Ligure – absolutna 1. Nagrada (100 točk). 29. tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije – 2. nagrada in zlato priznanje
  • 2001 International competition Genova – 2. nagrada
  • 2003 32. tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov – 3. nagrada in zlato priznanje. Brentonico international – 1. nagrada
  • 2005 First World Violin Competition for young violinists Stefan Milenkovich – 1. nagarada in zlato priznanje

 Maruša Bogataj (12.11. 1990, Kranj) je začela svojo glasbeno pot že pri treh letih na GŠ Kranj z učenjem blok flavte. S petimi leti je dodala še učenje klavirja, pri šestih letih pa začela z učenjem violončela v razredu prof. Zdenke Kristl-Marinič. Po končani glasbeni šoli je sledila profesorici na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljano in  ostala pri njej devet let. Šolanje na SGBŠ je sklenila že s petnajstimi leti in takoj nadaljevala na Akademiji za glasbo Ljubljana pri prof. Cirilu Škerjancu, in sicer prvi dve leti akademije, drugi dve pa pri prof. Milošu Mlejniku. Tako je 3. oktobra 2010 diplomirala z devetnajstimi leti in 15. oktobra že začela podiplomski študij v Münchnu pri svetovno priznanem violončelistu prof. Wen-Sinn Yangu. 19. julija 2012 je že imela zaključni koncert in tako pri 21 letih postala magistrica violončela. Oktobra 2012 pa bo z bratom Matjažem (violina) in pianistko Katharino Khodos začela s študijem novega magistrskega študija: komorne glasbe.

V času študija se je udeležila mnogih tekmovanj in je večkratna dobitnica prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih mladih violončelistov v svoji kategoriji: v Italiji (Tortona, Gorica), na Hrvaškem (Poreč) ter v Avstriji (Liezen), nagrajena pa je bila tudi na državnih tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov – leta 2003 in 2006 s 1.nagrado in zlata plaketo.

Poleg rednega študija se je dodatno izobraževala na masterclass-ih pri svetovno priznanih profesorjih. Med najpomembnejše štejejo Wolfgang Herzer, Wolfgang Boetcher, William Conway, Volkhard Steude, Anner Bylsma, Natalija Gutman, Susane Basler, Rudolf Leopold ...

Štiri leta zapored (2005-2009) je v sklopu poletnega master classa Dunajskih filharmonikov nastopala na Dunaju v Musikvereinu v dvorani Brahmssal kot solistka in članica komornih zasedb. Dve leti je bila prva čelistka simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, leta 2007 je odšla na turnejo po Evropi z mednarodnim orkestrom Animato, leta 2009 je naredila avdicijo za Jeunesse Musicale World Orchestra, s katerim je odšla maja na turnejo po Španiji in tudi tam vodila čelistično sekcijo, novembra istega leta pa je naredila avdicijo za Gustav Mahler Jugendorchester.

Sodeluje z različnimi orkestri in v raznovrstnih komornih skupinah; od dueta, tria, kvarteta, kvinteta, seksteta, okteta v različnih zasedbah. Kljub študiju v tujini vseeno ohranja stik s Slovenijo in se udeležuje tudi slovenskih festivalov in prireditev, med katere štejejo tudi Festival Ljubljana, Festival Maribor, GM oder, Glasbena mladina ljubljanska ...

Skozi leta se je večkrat predstavila kot solistka z različnimi orkestri: komorni orkester Carnium (2004),  orkester SGBŠ (2005), simfonični orkester Gimnazije Kranj (2006),  orkester Slovenske filharmonije (2007),  orkester SNG Opera in balet Ljubljana (2008),  orkester RTV Slovenija (2010), decembra 2012 pa se bo ponovno predstavila kot solistka na Velikem božičnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani s Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj.

Od leta 2009 je članica kvarteta A la corda. Od oktobra 2010 je članica godalnega seksteta Offstring, v katerem igrajo še Matjaž Bogataj, Nina Pirc, Nejc Mikolič, Mateja Ratajc in Jošt Kosmač. Dve leti zapored so bili izbrani kor udeleženci Master Classes Schaffhausen v Švici, kjer so se izpopolnjevali pri profesorjih: Ana Chumachenco, Wen-Sinn Yang, Wolfgang Boettcher, Werner Bärtschi in Menahem Pressler. V sklopu masterclassa so nastopili tudi v koncertnem ciklusu Talenten aus aller Welt – Talenti s celega sveta v Bielu in Greiffenseeju.

Leta 2010 je postala članica prestižnega mladinskega orkestra – Gustav Mahler Jugendorchestra, s katerim zdaj že šestič  koncertira po Evropi. Orkester sodeluje z dirigenti največjih imen, kot so denimo Antonio Pappano, Daniele Gatti, Herbert Blomstedt, Philippe Jordan, sir Colin Davis, David Afkham. Tri turneje je bila namestnica solo violončelista, od poletne turneje 2012 pa je soločelistka tega orkestra.

V času študija je prejela Škerjančevo nagrado, Prešernovo študentsko nagrado kot solistka, Prešernovo študentsko nagrado s kvartetom in po končani diplomi nagrado Suma cum laude.