Domov - > eŠR ->

Pred sobotnimi demonstracijami

14.11.2012, avtor: (mz) / rubrika: aktualno

Demonstracije za solidarno Slovenijo – pod tem geslom bo potekal sobotni dogodek, na katerem bodo upor proti vladni in evropski varčevalni politiki izrazili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), Konfederacija novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, Študentska organizacija Slovenije ter Zveza društev upokojencev Slovenije. Demonstracijam se pridružujejo tudi še druge organizacije, in sicer Dijaška organizacija Slovenije, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, 52 študentskih klubov, Študentska Iskra, Gibanje za dostojno delo in socialno državo, Društva in zveze Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) in Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj (Cos).

Demonstracije  bodo potekale v sklopu vseevropskih demonstracij, ki so danes zajele 29 evropskih mest. Zgoraj navedeni organizatorji demonstracij pri nas pa so se odločili, da jih pripravijo na dela prost dan – po njihovih besedah iz odgovornosti. Razlogi za demonstracije so že znani – ostro varčevanje ne vodi iz krize, temveč jo poglablja, z varčevanjem se ohranja moč politično-kapitalskih elit in obstoječih družbenih razmerij, opozarjajo organizatorji. Predsednik KSJS Branimir Štrukelj poudarja, da je vlada pozabila na ustvarjanje delovnih mest, na ukrepe za zagon gospodarstva, poleg tega ne išče soglasja z interesnimi skupinami. Ocenjuje, da si prizadeva vzpostaviti nadzor nad zadnjim skupnim premoženjem in poslabšati pogoje upokojevanja, podaljšati čas dela in zrahljati delovna razmerja upokojevanja, ker je to njen program za izhod iz krize. »Očitno gre za poskus, da bi brezposelne, ki so izgubili službe zaradi propada podjetij, potolažili s tem, da bodo vrgli na cesto še učitelje, negovalke v domovih za upokojence, medicinske sestre …«

Dušan Semolič, predsednik ZSSS, je dodal, da prvič po mnogih desetletjih govorimo, da so otroci lačni v šolah, zato so potrebne demonstracije, da v ospredje spet pride boj za delovna mesta, za obstoj industrijskih podjetij, za novo industrijsko politiko, ki bo spodbujala znanje, pamet, inovacije, ne pa nižala plač in slabšala varnost ljudi. Vladajoči evropski in slovenski politiki želijo sporočiti, da skrajno varčevanje, nižanje socialnih pravic, spremembe delovnopravne zakonodaje in upokojevanja, negotova prihodnost mladih le še poglabljajo revščino. Duh upora je zajel vse evropske države. Po Semoličevem mnenju zato, ker smo priča novi kolonizaciji – države niso več suverene, saj jim vlada t. i. trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad), ki za ustrahovanje ocenjujejo stanje v državi. »Evropski sindikati smo temu rekli ne. Standardi demokracije so se spustili na ničelno točko, saj izvoljeni predstavniki takoj postanejo lakaji evropske politike. EU bo treba v temeljih spremeniti, zato potrebujemo novo pogodbo, s katero bodo v ospredju temeljne človekove pravice in solidarnost, ne pa pravice kapitala.« Kot veliko napako je ocenil tudi potezo vlade, ki je poslala v parlamentarno obravnavo delovnopravno in pokojninsko zakonodajo, ne da bi jo uskladila s sindikati. Veljati pa naj bi začela že decembra letos. Dušan Semolič zato ocenjuje, da se bodo pojavile težave in opozarja, da vse spremembe ne smejo iti v škodo delavcev in mladih.

Tudi Drago Lombar (Neodvisnost) se je strinjal, da takega razslojevanja in socialne neenakosti še ni bilo – v tem vidi tudi enega temeljih razlogov za demonstracije, poleg tega, da se povrne zaupanje v državo in njene institucije ter čast tistim, ki ustvarjajo ali so ustvarjali, in tistim, ki pričakujejo dobro popotnico, da bodo lahko ustvarjali naprej. Izrazil je tudi ogorčenje, ker vlada ni umestila tistega, kar so izpogajali, v predlog pokojninske in delovnopravne zakonodaje, zato jo je opozoril, naj ne dela istih napak kot prejšnja.

Organizatorji želijo mirne demonstracije, računajo na razum vlade, sicer bodo svoje zahteve še zaostrovali.