Domov - > eŠR ->

Simbioza med čebelarji in šolama v Naklem

23.11.2012, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: zanimivo

Vabilo na proslavo ob 80-letnici Čebelarskega društva Naklo za petek, 16. novembra letos, nam je prinesel predsednik društva Janez Pivk. Povabil nas je v avlo Osnovne šole Naklo, ker s to šolo društvo odlično sodeluje. Ob vstopu na prizorišče so nam učenci najprej ponudili v pokušnjo različne vrste medu in prosili, da izpolnimo anketni list, s katerim bi opredelili, kateri med njimi je najbolj okusen. Na mizi ob vhodu smo lahko videli tudi zbornik, ki ga je izdalo društvo ob tem jubileju. Učenci so ga ponujali po pet evrov. Po zanesljivih virih so pet dobili plačanih, deset pa jih je shodilo. Tam je bil tudi zelo lep stenski koledar Otroške folklorne skupine Podkuca. Veljal je sedem evrov.  Prihodnje leto bo skupina  praznovala petnajst let obstoja in pod vodstvom mentorice Špele Eržen ter po njeni idejni zasnovi in izboru slik  so pripravili ta izpovedni izdelek. Fotograf in oblikovalec Zvone Vranka nas s številnimi motivi, pod naslovom Sreča je v
otroških očeh, s člani skupine in gosti vrača v preteklost. Tako kot je to prinašala slovesnost. O njem le še to, da nima zabeleženih vseh (državnih) praznikov Slovenije.

O katerikoli dejavnosti društva je govoril na slovesnosti predsednik Pivk, vedno sta bili v taki ali drugačni obliki v njej omenjeni tudi nakelska osnovna šola ali Biotehniški center Naklo iz Strahinja. Tudi raznotero vsebino proslave so oblikovali šolarji. Najprej Skokice, pod mentorstovm Nataše Zaletelj, ki so s sodobnejšimi plesnimi koraki in gibi skušale ponazoriti, kako so se počutile čebelice med Smrkci. Vesna Logonder je nato napovedovala dele programa odločno in razločno. Tako je po nagovoru predsednika Pivka zapel tudi mladinski pevski zbor pod vodstvom Marka Kavčiča. Najprej angleško ljudsko, nato slovensko ljudsko v priredbi Matije Tomca, s solistom Markom Kavčičem, Ribniški Urban ter za zaključek popevko Življenje je lepo. Med, ki so ga prejeli za plačilo od ČD Naklo, jim bo še polepšal njihove glasove. Ker je praznovalo čebelarsko društvo, v katerem je 33 članov z okrog 350 čebeljimi družinami, so seveda podelili tudi šest pisnih priznanj in bronastih odličij Antona Janše. Prejel ga je tudi Biotehniški center Naklo iz Strahinja. Potem, ko je učenka Asja Boni Pivk skrbno in prepričljivo odplesala ples iz baleta Labodje jezero, smo spoznali še tri prejemnike srebrnih priznanj in odličij Antona Janše. Želijo si, da bi mladi čebelarji, ki s pomočjo pomočnice ravnatelja mag.  Tatjane Lotrič Komac ves čas sodelujejo s čebelarskim društvom, v prihodnjih letih povečalo število čebeljih družin na več kot petsto. Paše za čebele je na Nakljanskem dovolj. Med voditeljicami slovesnosti sta bili tudi učenki Nika
Podakar in Vita Weisseisen. Preden je zapel Mešani pevski zbor KUD Dobrava, smo slišali naslednjo obrazložitev: »Tako
kot je med človekom in čebelami simbioza, je večletna povezava tudi med čebelarji in šolo. Za dolgoletno sodelovanje in organiziranje vsakoletnih prireditev društva ter za izpeljavo različnih prireditev, zlasti ob vsakoletni podelitvi priznanj za najboljši slovenski med, v nadaljevanju podeljujemo dve zahvali.« Župan Marko Mravlja in predsednik Pivk sta ju nato podelila Biotehničnemu centru Naklo in Osnovni šoli Naklo. Slednjo je sprejela pomočnica ravnatelja mag. Komac. In potem so nas s spletom ljudskih plesov očarali plesalci OFS Podkuca z odličnim mladim harmonikarjem, ki je oblečen v tujo, potiskano majico, izvabljal iz frajtonarice prave, slovenske ljudske viže. Čebelarska himna, ki jo je občuteno zapel MePZ Dobrava, je nekaterim celo zvabila solze na oči, a istočasno marsikaterega mladeniča v mislih zvabila med čebelarje, ki bodo nadaljevali tradicijo, ki jo je leta  1932 začel organizirano Franc Križaj, prvi predsednik podružnice Ljubljanske Čebelarske zadruge v Naklem.

Fotografije: Stanislav Jesenovec

K fotografiji zgoraj: Predsednik ČD Naklo Janez Pivk in župan Občine Naklo Marko Mravlja z zahvalo za 15-letno vzorno sodelovanje.

Spodaj levo: Mladi folklorniki so zaplesali splet ljudskih plesov.

Spodaj desno: Svetnik Marko Kavčič vodi tudi poslušljiv šolski mladinski zbor.