Domov - > eŠR ->

To je culokafrija!

26.11.2012, avtor: (mz) / rubrika: aktualno

»Enostranskim posegom vlade v standarde in normative vrtcev se bomo  zoperstavili z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi!« Tako se je na Zakon o uravnoteženju javnih financ za občine odzvala Svizova sindikalna konferenca za predšolsko vzgojo. Glavni odbor Sviza pa se bo prihodnji teden preoblikoval v stavkovni odbor, če vlada ne odstopi od namer in začne s pogajanji. Zakon, ki bi tako drastično posegel v predšolsko vzgojo, naj bi začel veljati s 1. januarjem 2011.

Predsednica sindikalne konference za predšolsko vzgojo Marjana Kolar opozarja, da bi predlagane spremembe nezamisljivo poslabšale kakovost dela v vrtcu in opustile dolgoročne posledice. V skupinah bi bilo namreč lahko celo pet otrok več. Normativ bi se zvišal za dva otroka, občina bi lahko dodala še dva, ob tem pa bi ravnatelj lahko dodal še enega, če bi presodil, da nujno potrebuje vrtec. Ob tem kvadratura igralne površine ostaja ista in bi se morala že pred tremi leti povečati – in to ob zdajšnjih normativih. Ob tem je predvideno, da bi vzgojiteljica delala v dveh oddelkih. Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, ogorčeno opozarja, da vzgojiteljica vendar ni predmetna učiteljica, z otroki mora vzpostaviti tesen odnos, da so ti odzivni in da lahko z njimi kakovostno dela. Po njenih besedah ob natlačenih oddelkih odpade vsako individualno delo in delo, ki je pravzaprav posebej prilagojeno vrtičkarjem. Predlagali so vladi, da bi skupaj ugotovili, kje in kako prihraniti, a odziva ni bilo. Namen ukrepov pa vidi le v tem, da odpustijo določeno število vzgojiteljic. Predsednica združenja ravnateljev vrtcev Breda Forjanič pa dodaja, da bi se z ukrepi spremenila vloga predšolske vzgoje – vrtci bi ponujali le še varstvo otrok. Prepričana je, da je drugačnih možnosti za varčevanje veliko, le videti jih nočejo. Pričakovala je, da bodo v sklopu kriznih koordinacij našli skupno pot, a zdaj dvomi da so bile namenjene temu.  

Sekretar sindikata VIR opozarja, da vlada z ukrepi krši socialni sporazum in da je sama prekinila pogajanja s sindikati, a želi naprtiti odgovornost za to prav njim. Zato bodo sodelovali pri vseh prizadevanjih, da ti ukrepi ne bodo uresničeni. Milan Rejc, predsednik Združenja ravnateljev vrtce in glasbenih šol Slovenije, pa opozarja tudi na nameravane posege v osnovno šolstvo in napoveduje nemirno prihodnje leto, če bodo obveljali.

Da tako grobi posegi Slovenijo uvrščajo v neko drugo okolje, meni glavni tajnih Sviza Branimir Štrukelj. Ravnanje vlade pa označuje kot culokafrijo, saj pomeni konec pravne države, ko se zakonov in dogovorov ne spoštuje več. »Vztrajali bomo pri spoštovanju socialnega dogovora – s stavko ali z referendumi!«