Domov - > eŠR ->

Nesprejemljivost posegov v kakovost predšolske vzgoje

4.12.2012, avtor: Sandi Modrijan / rubrika: aktualno

Danes ob 10. uri se je na sedežu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) začela izredna seja Glavnega odbora SVIZ kot odziv na dogajanje, povezano s predlogom sprememb Zakona o vrtcih ter sprejemanjem proračunov za prihodnji dve leti. Člani najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma so ob koncu seje odločali tudi o preimenovanju v stavkovni odbor.
Uvodoma so članice in člani GO SVIZ že soglasno podprli za danes napovedani protest zaposlenih v javnih vrtcih Občine Brežice (ob 16. uri pred vrtcem Mavrica v Brežicah). Shoda se bo udeležil tudi glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Zaposleni bodo na protestnem zborovanju javno izrazili nezadovoljstvo s predlaganimi spremembami Zakona o vrtcih v sklopu predloga Zakona o uravnoteženju javnih financ za občine (ZUJF-O), s katerimi se nesprejemljivo posega v kakovost javne predšolske vzgoje. Resornemu ministru dr. Žigu Turku v pismu, ki so mu ga poslali minuli teden, očitajo nezastopanje stroke, namerno povzročanje škode generacijam otrok, nespoštovanje zaposlenih v predšolski vzgoji in nepoznavanje njihovega dela ter sprenevedanje, da spremenjeni standardi in normativi v vrtcih ne bi zmanjšali kakovosti. Opozarjajo ga na to, da so zaposleni v javnih vrtcih pristali na znižanje plač, da bi ohranili kakovost, ter poudarjajo, da minister manipulira s podatki primerjalnih analiz, s katerimi želi upravičiti svoje predloge sprememb, in obenem zavrača raziskave slovenskih strokovnjakov na področju predšolske vzgoje.
Člani GO SVIZ so soglasno potrdili tudi vsebino javnega vabila ministru dr. Žigu Turku in državni sekretarki Mojci Škrinjar, naj se vsaj za en delovni dan pridružita zaposlenim v slovenskih vrtcih in od blizu spoznata to, o čemer odločata in v kar tako grobo posegata s predlaganim zakonom: delo, zadolžitve in odgovornost vzgojiteljev in njihovih pomočnikov, delovne pogoje zaposlenih ter prostorske in druge pogoje za predšolsko vzgojo najmlajših. Predlog za takšno povabilo ministru in državni sekretarki so izrazili številni vrtci oziroma članice in člani sindikata. Ministra in državno sekretarko zaposleni pričakujejo v Vrtcu Ciciban v Ljubljani, glede na njuna natrpana urnika pa smo jima za obisk predlagali termin od 10. do 21. decembra. V nadaljevanju seje članice in člani GO SVIZ so odločali o aktivnostih sindikata, če bi bila v Državnem zboru sprejeta predlagana proračuna za leti 2013 in 2014, in ob tem o morebitnem preimenovanju v stavkovni odbor. GO je obravnaval tudi aktualno dogajanje glede pogajanj o pokojninski reformi.

Na spodaj navedenih povezavah objavljena video posnetka današnje izjave za medije glavnega tajnika SVIZ Branimirja Štruklja, predsednice GO SVIZ Jelke Velički in predsednice Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ Marjane
Kolar po izredni seji Glavnega odbora sindikata.
http://www.youtube.com/watch?v=3CX_4XDP3K0&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=fRHGEfGBttk&feature=youtu.be