Domov - > eŠR ->

Tradicionalni slovenski zajtrk

18.12.2012, avtor: MORENA MEDOŠ / rubrika: utrip

V petek, 16. novembra 2012, smo tudi v CKSG Portorož obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Dolgoročni cilj projekta je vplivati na izboljšanje odnosa do hrane, njene pridelave, varovanje okolja in zdravja populacije.

Ker je namen projekta tudi ozaveščati mladino in javnost o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, so bila vsa živila za pripravo zajtrka – črn kruh, maslo, mleko, med in jabolk - domačega porekla.

 Letos smo se odločili, da  kruh spečemo kar sami. Črno moko nam je podaril Bogdan Nemec (Mlin Nemec, Ilirska Bistrica).  Pod budnim očesom Marte Batič in  Magde Ujčič smo se učili umetnosti peke kruha. Vsi smo z veseljem gnetli in oblikovali vsak svojo žemljico. Po šoli pa se je širil omamen vonj sveže pečenega kruha.

Posebna zahvala gre tudi Čebelarskemu društvu iz Gradina, katerega predsednica je gospa Marija Vulič, ki nam je kljub močno zmanjšanem pridelku medu zaradi suše in pozebe poklonil tri litre izvrstnega medu.

V petek smo si ogledali dokumentarni film o čebelah in čebelarstvu, se pogovarjali in izdelali plakate.

Poučnim temam je sledil težko pričakovani zajtrk: kruh, ki smo ga sami spekli, med, maslo, ekološko pridelano mleko ter jabolka, ki nam jih je velikodušno podaril Dušan Grk iz Slivja.