Domov - > eŠR ->

Štipendije res le prvi del prihajajočega leta?

19.12.2012, avtor: Sanja Kropec / rubrika: aktualno

Štipendije res le prvi del prihajajočega leta?

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pred kratkim posredovalo izjavo, da ne bo moglo zagotoviti denarja za izplačilo štipendij po prvih nekaj mesecih prihajajočega leta. Za izplačilo štipendij je v letu 2013 namenjenih 88.195.041€, hkrati pa bodo študenti glede na letošnje povečanje koncesijske dajatve iz študentskega dela plačevali za več štipendij, zato Zveza ŠKIS ostro poudarja, da bi sredstva za štipendije morala biti zagotovljena.

Po novici, da zaradi blokade izvajanja državnega proračuna za leto 2013 ne bo mogoče izvajati sistema subvencioniranih prevozov za dijake in študente po dosedanjih cenah, je novica Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da država ne bo mogla zagotoviti denarja za izplačilo štipendij po prvih nekaj mesecih prihajajočega leta, študente še dodatno šokirala.

Sredstva za izplačilo štipendij bi morala biti zagotovljena, saj je bilo v rebalansu proračuna za leto 2012 za štipendije zagotovljenih 111.651.542€, v predlogu proračuna za leto 2013 pa je za to namenjenih 88.195.041€. Ob neuveljavitvi proračuna na prvi dan novega leta se namreč do nadaljnjega izvršuje proračun iz preteklega leta, zato bi moralo biti denarja za štipendije več kot dovolj. Hkrati bodo študenti, glede na dogovor v letu 2012, ki je vplival na zmanjšanje koncesijskih dajatev iz študentskega dela, za štipendije plačevali več.

 Marko Ruperčič, vodja odbora za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS: Dijaki in študenti se vsak dan počutimo bolj izigrane. Zvišanju cen mesečnih vozovnic (po tem, ko je bil odvzet dodatek za prevoze pri štipendijah), zamujanju z odločbami, tako pri Zoisovih kot pri državnih štipendijah, zavračanju pripadajočega dodatka za bivanje pri štipendijah, ki ne temelji na zakonskih aktih, se je sedaj pridružila tudi izjava, da štipendij ne bi bilo mogoče izplačevati.

Mladi zahtevamo, da se politične bitke za prestiž med političnimi akterji ne dogajajo na politikah mladih. Zahtevamo, da vsi javnopolitični akterji prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in posledice, ki jih ta prinašajo. Od sindikatov pričakujemo, da se borijo za pravice tistih, ki jih zastopajo, pa vendar zavedanje, da je stanje v državi slabo za vse, ne le za njihovo bazo članov. Od vlade pričakujemo, da se bori za dobrobit vseh državljanov in se temu primerno obnaša do organizacij, ki zastopa interese taistih ljudi, ki na volitvah volijo svoje politične predstavnike. Študenti smo odgovornost za lasten položaj letos prevzeli že ničkolikokrat, vselej s čutom do drugih skupin prebivalcev, državljanov Republike Slovenije. Ali ni žalostno da moramo mladi učiti starejše odgovornega obnašanja?”