Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LIX, 6. december 2008, številka 19

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 19/2008

Ustvarjalnost. Kako pomembna lastnost! Še posebno danes, ko je od nje pogosto odvisno preživetje. Odkrijemo jo tudi pri posameznikih, za katere si pogosto predstavljamo, da potrebujejo predvsem podporo in pomoč drugih. Toda ni povsem tako. Varovanci CUDV Draga ustvarjajo veliko in ob različnih priložnostih. V Varstveno-delovnem centru Ljubljana, denimo, so kot pretekla leta oblikovali božično-novoletne čestitke in jih predstavili tudi s katalogom. Če boste z njimi voščili srečo svojim bližnjim, boste osrečili tudi avtorje. Tako pravijo. Zvezde iz zlatih niti, novoletne jelka, abstraktni liki … Naj nas njihovi praznični motivi, posuti po tokratnih Šolskih razgledih, popeljejo v čarobni december …

Čudovita majhna presenečenja

Če menite, da so bile olimpijske igre v Pekingu velik dogodek, se motite. Kitajci namreč še več pozornosti namenjajo zgodnjemu učenju tujega jezika. Pravzaprav je to postalo že svetovna uspešnica, pripoveduje v pogovoru za Šolske razglede priznani profesor Richard Johnstone - tudi sam že neke vrste globalna zvezda. Resno je opozoril, da mora zgodnje učenje tujega jezika tudi Slovenija čim prej vpeljati v vrtce in šole, če želi tekmovati z drugimi deželami. To je gotovo drzen korak, a tudi nujen.

Več »Klik za več!«

V vrtincu novosti

Po dveh letih vpeljevanja novih programov v poklicnem in strokovnem izobraževanju je Zavod RS za šolstvo z intervjuji zbral mnenja učiteljev splošnih predmetov. V prispevku Strokovnost pred slovnico? preberite, kaj menijo o poskusu. Pišemo tudi o posodobljenih učnih načrtih za gimnazijo, kaj ti prinašajo v šolski vsakdan in kakšne spremembe lahko pričakujemo v prihodnje.

Več »Klik za več!«

Mladi

Mladim smo tokrat namenili kar celo stran. Bruci, prihodnji pedagogi in andragogi, so namreč razčlenjevali Šolske razglede in o časniku razmišljali - nekateri bolj poglobljeno, drugi manj. Ali je to strokovni časnik, ki bi si ga želeli brati? Objavljamo tudi prispevek o omizju na Osnovni šoli Venclja Perka, na katerem so obravnavali mladinske subkulture. Povabili so nekaj znanih strokovnjakov. Ob tem so predstavili tudi izsledke ankete o pogledih učencev na subkulture.

Iskali ste nasvet

Na Šolske razglede se je obrnila mama osnovnošolca in prosila za pomoč. Sin - tretješolec - ji je namreč povedal, da so sošolci do njega tako zelo nasilni, da želi v drug razred. Svetujeta ji psihologinji Julija Pelc in Alenka Seršen Fras. Za odgovor smo pobarali tudi mag. Mojco Pušnik z Zavoda RS za šolstvo, ki se je pred časom intenzivno ukvarjala z nasiljem v šolah (zadnja leta omenjeni zavod tega področja nima več v letnih delovnih načrtih). Povzemamo tudi nasvete naših forumovcev.

Več »Klik za več!«

Prijateljice vseh?

Nekateri starši ponudijo otroku več pravljic, nekateri manj. Poleg šole potrebuje dober bralec tudi dovzetne starše, da mu berejo, se z njim pogovarjajo o prebranem, ga spodbujajo k samostojnemu branju ... Pomembno je, da skupaj z otrokom obiskujejo knjižnice, da so mu kot bralci tudi sami zgled. Raziskave kažejo, da starši pogosto berejo majhnim otrokom, a z leti je čas, namenjen branju, vse krajši, ugotavlja Ksenija Erdela. Tokrat branju namenjamo veliko pozornosti, kar celo stran. Obiskali smo tudi knjižni sejem.

Kdo bo zagotovil zakonitost

»Dokazal sem, da so bile plače v srednjih in osnovnih šolah 15 let nezakonite v sklopu povečanega obsega dela, za višje šole pa so nezakonite od oktobra 2004. Moti me predvsem to, da pristojne institucije nemo opazujejo moj boj, čeprav bi morale same poskrbeti za zakonitost. Na koga naj se še obrnem, da mi bo pomagal zagotoviti zakonite plače za vse učitelje?« Mag. Anton Vorina ob tem ugotavlja, da je vsem pristojnim malo mar ...

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Z nami je spet Sviz, ki med drugim seznanja, kako poteka sprememba ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi.

CŠODtokrat razgrinja, kako so praznovali rojstvo Primoža Trubarja, pripravili pa so tudi poučni in zanimivi otroški delavnici.

V tokratni številki nova ministra za šolstvo in šport ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Igor Lukšič in Gregor Golobič predstavljata svoje poglede na področji, ki ju bosta krojila.

 

Novosti predstavljata tudi DZS in Kapitalska družba.

Pozor!

 

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanjavabi k sodelovanju v decentraliziranih aktivnostih programa Vseživljenjsko učenje, Zveza slovenskih glasbenih šol - Komisija za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča pa objavlja javni razpis nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2009.

Priložnost za razgledovce!

Dragi razgledovci! V tej številki vas čaka nagradna naloga. Med vsemi, ki boste našteli vsaj tri naslove knjig Toneta Pavčka, bomo izžrebali pet srečnežev in jih razveselili s prikupnim darilom. Ne odlašajte, vaše odgovore pričakujemo vse do 15. decembra letos.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.