Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LIX, 20. december 2008, številka 20

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 20/2008

Pohorsko steklo - steklo z dušo. Tako je naslovila svojo knjigo o steklenih izdelkih in steklarstvu na Pohorju Valentina Varl. To je ena od monografskih publikacij zbirke Osvetljena dediščina, ki jih izdaja Pokrajinski muzej Maribor (za prodajo skrbi Založba Pivec). Steklo je bilo od nekdaj zelo dragoceno, saj je pogosto nadomeščalo drago in poldrago kamenje. Avtorica je z omenjenim delom v krhko steklenico zapisala sporočilo o štajerski steklarski umetnosti in jo prepustila morju planetarne dediščine, nam pa je tako prenesla znanje o neprecenljivem bogastvu, prežetem z dušo. Prav zato smo s podobami iz monografije - v fotografski aparat jih je ujel Tomaž Lauko - opremili praznične Šolske razglede. Naj se ne lesketajo le snežinke v soju prazničnih luči in ne le naši pogledi, ki so te dni še toplejši in bolj žareči; naj lesket in toplina zavejeta tudi iz časopisnih strani. Seveda z dušo ... pa ne le tokrat.

Naj bo vse leto čim bolj prijazno, srčno, igrivo in uspešno. Da bi bili ustvarjalni in nasmejani. Seveda predvsem zdravi. In srečni!

Vam želijo razgledovke iz uredništva.

Predpraznično

Staro leto počasi jemlje slovo in v tem času se že oziramo v prihodnost. A malo le še postojmo in razmislimo, kateri letošnji dogodki so se nam še posebno vtisnili v spomin. Med njimi nekaterim namenjamo še nekaj več pozornosti. O njih razmišljajo vaši kolegi šolniki. In kaj si želijo v prihodnosti? Tudi to so nam zaupali. V čarobnem decembru se je nekaterih dotaknila celo pesniška muza in tokrat z vami delijo svoje stvaritve. Prelistajte ŠR!

Ukinitev izrednega študija?

Odgovori na vprašanji, zakaj je izredni študij problem in kako ga rešiti, so različni. Dr. Zdenko Kodelja ugotavlja, da je v grobem mogoče odgovore na prvo vprašanje strniti v dva prevladujoča odgovora, ki se ne izključujeta, temveč dopolnjujeta. Za ene je izredni študij problem zato, ker je očitna anomalija, nastala kot posledica tega, da se na izredni študij, ki je namenjen in prilagojen študentom ob delu, že leta pretežno vpisujejo tisti, ki se jim po končani srednji šoli zaradi premalo točk ni uspelo vpisati na želeni redni študij. Za druge pa je izredni študij problem predvsem zato, ker je po njihovem mnenju nepravično, da morajo izredni študentje plačevati šolnino, redni pa ne ...

Več »Klik za več!«

Moč prijaznosti

Besedilo za tokratni uvodnik je iz knjige Moč prijaznosti, ki jo je napisal Piero Ferrucci (lani izdala Akademija za psihosintezo), odlično pa prevedla Barbara Novak Škarja. Zakaj takšna odločitev? Vam bi sploh mogli nameniti boljšo popotnico v novo leto, kot je Ferruccijevo razmišljanje? Naj vas njegove misli - spremljajo ne le ob prebiranju teh Šolskih razgledov (z njimi je namreč prepletena vsa zadnja letošnja številka), temveč tudi v letu, ki je pred nami.

Več »Klik za več!«

Srčnost pač ne zadošča

Tujec v šoli

Kako se v slovensko šolo vživi otrok, ki pride v povsem drugačno okolje, v katerem ga ne razume nihče izmed sošolcev ali celo delavcev šole, ki naj bi mu pomagali? Kako naj razredničarki pove, da ne bo malical, ker mu vera to prepoveduje, kako naj ji pri uri pojasni, da mora nujno na stranišče? Albanski deček v začetku pubertete je bil letos dodeljen v razred učiteljice Renate Škodnik. Ni mu znala pomagati, saj slovensko ne razume niti besede in ona ne albansko. Deček tudi angleško ne zna. Sprašuje se, kako naj se z njim sporazumeva, mu pomaga, saj je vendarle njegova razredničarka?

Več »Klik za več!«

Uspešno čez ovire

Pred vpeljavo obveznega drugega tujega jezika je v javnosti krožilo kar nekaj strokovno napačnih in neutemeljenih trditev o učenju tujih jezikov. »Ena izmed teh je svarila šole in starše pred nevarnostjo obveznega drugega tujega jezika, ki menda ovira učenje slovenščine kot učnega predmeta in učnega jezika ter hkrati zavira učenje prvega tujega jezika. V stroki, ki se ukvarja z usvajanjem jezikov, je namreč že dalj časa znano, da se je človek zmožen učiti več jezikov hkrati, saj to usvajanje poteka enovito in vzajemno,« ugotavlja mag. Liljana Kač. Več v ŠR!

Trije dobri možje

V Sloveniji se zadnja leta govori o t. i. poplavi decembrskih praznovanj in z njimi obdarovanj, ko nas obiskujejo trije dobri možje. Gre za (sv.) Miklavža, božička in dedka Mraza. Vsak od teh treh ima nekoliko drugačne značilnosti in izvor. Vsesplošna zmeda, ko se zaradi različnih prepričanj, pridobljenih med odraščanjem, ne moremo odločiti, kateri je najbolj pravi in najboljši, še zlasti koristi otrokom, ki so nemalokrat večkrat obdarovani. O tem, kako je bilo z Miklavžem, božičkom in dedkom Mrazom piše učiteljica Petra Trojar.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

 Založba Rokus vabi na dvodnevni simpozij za osnovnošolske profesorje angleščine The Thrill of CLIL, ki bo potekal 6. in 7. februarja 2009 v Umagu. Več na spletni strani www.devetletka.net.

Prelistajte praznični časnik in preberite, kdo vse se je spomnil na vas.

V tokratni številki Šolskih razgledov boste našli tudi praznično nagradno križanko. Med razgledovci, ki nam boste do konca tega leta poslali pravilne rešitve križanke (zadošča pravilno izpisano geslo), bomo izžrebali kar osemnajst srečnežev. Skupaj z založbami jim namenjamo prikupne nagrade.

Priložnost za razgledovce!

Za vas tokrat kar tri knjige, ki bodo z malo truda in s kančkom sreče lahko vaše. Vabimo vas torej k sodelovanju. In kaj pričakujemo od vas? Pošljite nam svoja razmišljanja ob vsaj enem od vprašanj, ki smo jih nanizali. Odgovore pričakujemo do konca leta (Uredništvo ŠR, Poljanski nasip 28, Ljubljana). Ne pozabite priložiti nagradnega kupona. Več v ŠR!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.