Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 6. marec 2009, številka 05

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 5/2009

Misel in želja izrisujeta vzorce, ki jih pod njenimi spretnimi in urnimi prsti skušajo ujeti bele niti. Kleklja nežne, krhke podobe - nekatere se pritihotapijo iz otroštva, ko se je v domači Idriji še kot deklica urila v klekljanju, tej več kot štiristoletni tradicionalni domači obrti. Vsaki čipki vdahne nekaj svojega. Svetlobo, barvo, mehko oblino na pozibavajočem se zvonu ali krhkem elegantnem obesku. Pticam pričara krila. Snežinka se lesketa v soncu, a se ne stopi; njena roža se nežno, a vendar mogočno razcveta, a nikdar ne ovene. Vaška situla s tisočerimi prepletenimi nitkami nas povede tisočletja nazaj ... Vsaka čipka Marice Zupan je nekaj posebnega. Za posebne ljudi, za posebne priložnosti. Za tiste, ki jih ima rada.

Z njenimi umetninami imajo tudi Šolski razgledi praznični pridih. Hvala za čudovito darilo. Sprehodimo se in - občudujmo.

Več o Marici Zupan, nekdanji profesorici športne vzgoje na Osnovni šoli Danile Kumar Ljubljana, preberite na strani 8.

ISKRENE ČESTITKE OB MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK!

Zrcalo izpred več kot 50 let

Andrej Adam piše, da so na Gimnaziji Ravne na Koroškem v začetku šolskega leta razpravljali o spremembah v gimnaziji in šolstvu, o učiteljevi vlogi ipd. Izhodišče pogovora je bil med drugim tudi več kot pol stoletja star dokument, in sicer Priprava za šolsko leto 1955/1956. Napisal jo je ustanovitelj njihove šole dr. Franc Sušnik. Ob prebiranju so hitro ugotovili, da so bistvena vprašanja, ki se postavljajo učiteljem in drugim odgovornim za šolo, ostala skorajda enaka ... Preberite v ŠR!

,

Začne se že z rojstvom

Predšolska vzgoja

Predšolska vzgoja pri nas je zelo dobra - po mnenju nekaterih priznanih strokovnjakov celo najkakovostnejši del našega vzgojno-izobraževalnega sistema. A raziskovalke z Oddelka za psihologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti dr. Ljubica Marjanovič Umek, dr. Urška Fekonja Peklaj in dr. Anja Podlesek so nedavno opravile raziskavo, v kateri so preučevale, kako vrtec, nekateri dejavniki družinskega okolja in otrokove intelektualne sposobnosti vplivajo na govorno kompetentnost šestletnikov. Izsledki so zanimivi, morda celo presenetljivi. Kažejo vsaj to, da bi bilo dobro še kaj zboljšati ...

Več »Klik za več!«

Kljub opozorilom se nič ne zgodi

Prejeli smo

»S komer koli se pogovarjam o svoji plači, pravi, da to ni res, da to ni mogoče, da naj dam zadevo v medije, varuhu človekovih pravic ali na sodišče ... V začetku decembra lani sem s priporočeno pošto pisal novima ministroma Irmi Pavlinič Krebs in dr. Igorju Lukšiču. Vemo, da je zakon nastajal šest let. Mogoče gospodje mislijo, da bi tudi jaz moral čakati šest let, da se mi popravi krivica, mogoče me prej pobere ali se upokojim, pa zadeve ne bo treba reševati,« razkriva svojo težavo Marjan Stokanovič.

Več »Klik za več!«

Za in proti

Tokrat veliko pozornosti namenjamo vprašanjem o trajnem ravnateljevem mandatu. Štefan Ftičar predstavi zgodovino tovrstnega prizadevanja in tudi vsakokratne okoliščine, ki so botrovale k temu, da se ta ni uresničil. Opozarja tudi, na kaj je treba paziti, da se zgodba tokrat ne bo ponovila in kako morebitni trajni mandat urediti, da ne bi prihajalo do zlorab in slabše kakovosti šol. Avtorici drugega prispevka pa se zdi zamisel o trajnem mandatu povsem nesmiselna in nezaslišana. Nazorno tudi utemelji, zakaj. Prelistajte ŠR!

Niso nemočni in neodgovorni

Mladostniki z vedenjskimi težavami

»Mladostniki z vedenjskimi težavami predstavljajo trd oreh, pri delu z njimi največkrat nismo uspešni. Pogosto slišimo, da je takih otrok, mladostnikov vedno več, a hkrati pozabljamo, da so otroci s tovrstnimi težavami vedno bili in nikdar jih ni bilo malo,« ugotavlja Damjana Oblak. Meni, da je največja težava v tem, da jih še zdaj v šoli pogosto niti ne opazimo kot take, ne poznamo njihovih težav in vzrokov zanje. Ne zavedamo se, da je neprimerno vedenje večkrat le klic na pomoč ...

Več »Klik za več!«

Pametnejši in bolj zdravi

Dr. Ashley Deans je direktor Maharishi School of Age of Enlightenment (MSAE) iz Fairfielda v ameriški Iowi. Šola zajema osnovno in srednjo, deluje pa po izobraževalnem konceptu, ki temelji na razvijanju zavesti in zajema transcendentalno meditacijo (TM). Znanstvenik, pedagog in publicist nam je v pogovoru predstavil, kako se je tovrstni program razširil in uveljavil po svetu, kako TM vpliva na počutje in dosežke šolarjev, na celotno ozračje in življenje v šoli. Pojasnil nam je izsledke stotin raziskav, s katerimi so preučevali učinke tovrstne meditacije, in tudi to, kako skupina posameznikov, ki se ukvarja s TM, vpliva na zavest širše skupnosti ... Dr. Ashleyu Deansu boste lahko prisluhnili tudi v živo na brezplačnih predavanjih v Ljubljani in v Mariboru. Več v ŠR!

Kaj zanimivega vam še predstavljamo?

V tokratnem uvodniku Boštan Zgonc razmišlja o naravi višjega strokovnega izobraževanja, dr. Zdenko Kodelja v svoji kolumni opozarja, kako se moramo soočiti z izsledki raziskav in z njihovo razlago. Krivda za napačne razlage je včasih tudi pri samih raziskovalcih, v glavnem pa pri tistih, ki izsledke teh raziskav bodisi narobe razumejo bodisi namerno ali nevede napačno razlagajo. Jožica Štrajhar podrobno predstavlja, kako poteka pouk z interaktivno tablo, razgrinjamo odgovore štirih strokovnjakov, in sicer na vprašanje Kako ovrednotiti izpeljavo predavanja za starše ali učiteljski zbor, pozornost smo namenili tudi ritmu in dinamiki govora v šoli ...

Ne prezrite!

Sviz tudi tokrat seznanja s svežimi novicami, iz pravne pisarne obveščajo o urejenosti nekaterih pravic žensk v naši zakonodaji, mladi obiskovalci CŠOD spoznavajo skrivnostni Kras, CMEPIUS objavlja Informacijo o razpisu Evropske komisije za prijavo udeležbe na študijskih obiskih v sklopu Programa Vseživljenjsko učenje, na naših straneh boste našli tudi ugodno ponudbo interwrite opreme, in sicer interaktivno tablo Interwrite 1077 in tablico  Interwrite Pad.

Med 14. in 18. aprilom letos se lahko udeležite konference SirIKT 2009, ki bo potekala v Ljubljani in Kranjski Gori, sodelujete lahko tudi na videokonferenci in nagradnem natečaju.

V tokratni številki Šolskih razgledov kar nekaj založb predstavlja svoje novosti, in sicer Izolit dodatno didaktično gradivo Z igranjem do pismenosti, i2 učbenike in delovne zvezke iz zbirke Planet znanja, Modrijan vabi na Modrijanov pomladni festival znanja, DZS pa na Simpozij 2009 - Na Kras po znanje (dve plenarni predavanji). Našli boste tudi kar nekaj razpisov za prosta delovna mesta ...

Ali se vam poraja nešteto vprašanj o sistemu plač v javnem sektorju? Odgovore boste našli v nepogrešljivem priročniku založbe De VESTA!

Drage razgledovke, priložnost za vas!

Štirinajst svetopisemskih ženskih likov

Ob 8. marcu smo skupaj z založbo Celjska Mohorjeva družba samo za razgledovke pripravili nagradno akcijo. S privlačnim darilom - knjigo Linde Jarosch in Anselma Grüna Kraljica in divja ženska - vas želimo opogumiti, da zaupate svojemu ženskemu občutku in pokažete svoje odlike. Želimo vas spodbuditi, da bi se veselile svoje ženskosti, da bi živele to, kar ste! Avtorja omenjene knjige na štirinajstih svetopisemskih ženskih likih prikažeta lastnosti, ki jih ima sleherna ženska ...

In kaj morate storiti? Preberite v ŠR!

Več »Klik za več!«

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.