Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 17. april 2009, številka 08

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 8/2009

Benetke so bile ljubezen na prvi pogled. Ne šteje več, kolikokrat je bila v Benetkah. Prvič še kot študentka slovenščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Takrat se je namenila tja z denarjem, ki si ga je prislužila s študentskim delom – slovenščino je poučevala tujce, ki so se želeli naučiti našega jezika. Od takrat je minilo skorajda že četrt stoletja. Benetke ostajajo njena ljubezen. Kadar koli ji zmanjka energije, se vrača tja. V vseh letnih časih. Ko so preplavljene s turisti in tedaj, ko množice preženeta dež in mraz in mesto skorajda sameva. Po vseh obiskih so ji Benetke postale že tako zelo domače mesto, da se po njem sprehaja skorajda z zaprtimi očmi. Podobno kot po Ljubljani ali rodnem Mariboru …

Tanja Vamberger ima »Benetke« resnično rada. Morda vas bo njen zapis pritegnil in spodbudil, da jo mahnete tja tudi sami. Ob prvomajskih počitnicah. Ali poleti. Kadarkoli … Tokrat pa vas pa vabimo na sprehod med njenimi fotografijami, torej med podobe očarljivega mesta na vodi.

Več »Klik za več!«

Svet je pisan

»Pripravljam si zajtrk, ko pride mimo okna Matjaž. Nos prisloni na šipo in se veselo zasmeje. Pomaham mu in ga pohvalim, ker opazim, da je bil že v trgovini. V vrečki ima mleko in kruh. Dve stvari, kot vselej. Nikoli ne gre naravnost domov, temveč naredi ovinek mimo mojega kuhinjskega okna. Najprej me vpraša, če naj tudi meni kaj prinese iz trgovine, potem pogovor preusmeri na bluzo. Kot vselej,« pripoveduje Tereza Žerdin. »Vpraša, če je bluza nova, sam ugotovi, da ni, da je stara in potem, če jo bom vrgla proč in kaj bom naredila s predpasnikom, ki ga od vsega najbolj mika. Vpraša še, če bom kmalu umrla in če bo potem predpasnik lahko njegov …«

Več »Klik za več!«

Podcenjujoča in nestvarna

Dr. Boža Krakar Vogel  meni, da so mimo časi, ko je bil univerzitetni učitelj predvsem znanstvenik. »Po nekaj razburjenja smo pred približno dvema mesecema dobili nov osnutek habilitacijskih meril Univerze v Ljubljani (UL). Na ta osnutek podajam nekaj načelnih pripomb, saj debata o posameznih operativnih rešitvah lahko temelji na taki ali drugačni »filozofiji« oz. razumevanju nalog slovenske univerze ter dela in lika univerzitetnega učitelja oz. sodelavca.

Predlagana merila so še ena priloga k očitkom, da smo bolonjsko reformo naredili zgolj pro forma in na videz, da pa o vlogi univerzitetnega učitelja in avtonomne slovenske univerze v teh procesih nismo pripravljeni dovolj razmišljati.«

Jeza kot izziv

Ženske v šolstvu

Na seminarjih, namenjenih pedagoškim delavcem, se pogosto sprašujemo, kako to, da je kolektiv v šolstvu, zlasti v osnovnih šolah, sestavljen povprečno iz 90 odstotkov žensk in desetine moških. V srednjih šolah že pogosteje srečamo moške, na univerzah so navzoči še bolj. Zanimivi podatki, ki omogočajo različne razlage. Več o tem v prispevku Rožane Grdina z Akademije za psihosintezo.

Več »Klik za več!«

Razumi me!

Inkluzivno izobraževanje

»Vsak izmed nas je drugačen. Vsak ima pravico biti drugačen. Življenje na svetu je lepše, zanimivejše in polnejše prav zaradi različnosti posameznikov. Razlikujemo se po spolu, barvi kože, veroizpovedi, potrebah … Nenazadnje tudi po posebnih izobraževalnih potrebah. Žal pa obstaja za vso tovrstno različnost le en izobraževalni sistem, čeprav se naše potrebe v izobraževanju močno razlikujejo,« ugotavlja Danica Uran. Skratka, siti in lačni, veseli in žalostni skupaj neubrano pojo …

Več »Klik za več!«

Pa toliko potapljanj...

»Premoremo štirideset kilometrov morske obale – pa toliko potapljanj. Preplačanim kapitanom, nesposobnim poslovnežem, je uspelo spraviti pod vodo že številna slovenska podjetja. Od Elana do Mure. Od Beti do Laboda. Od Palome do Novoteksa. Od Mehanotehnike do Lisce. Naš humorist Toni Gašperič sprašuje, če »ste opazili, da so krizo povzročili bogati, plačujejo pa jo revni. Vse skupaj zaudarja po gospodarski sabotaži. Pa nikome ništa …« Več v ŠR!

Ne prezrite!

Zavod RS za šolstvo tokrat predstavlja ugotovitve in sklepe, ki so jih sprejeli na mednarodnem posvetu o vrednosti povratne informacije za učenje in poučevanje v Hiši znanja in na strokovnem posvetu Drugačnost ni ovira, ampak prednost, napoveduje strokovni posvet o ustvarjalnosti in inovativnosti mladih, predstavlja pa tudi svoje knjižne novosti. Te predstavljajo tudi naše založbe, in sicer i2, Rokus Klett, Mladinska knjiga – Center Oxford, tudi Kopija nova, šolski program predstavlja svoje novosti in pestro ponudbo.

Vojaški muzej slovenske vojske je pripravil potujočo razstavo o osamosvojitvi Slovenije – mogoče jo je postaviti na vsaki šoli, za učence pa lahko izpeljejo tudi predavanje. Vrtec Opatija vabi vzgojitelje, strokovne sodelavce in znanstvenike, ki se ukvarjajo s predšolsko vzgojo, k sodelovanju na Mednarodnem strokovno-znanstvenem simpoziju Integracijski pristop kot načelo pri delo z otroki v predšolskem obdobju, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani objavlja študijske programe za izpopolnjevanje, ki jih prenavlja, Šola za ravnatelje pa razpis za vpis v program Šola za ravnatelje in opravljanje ravnateljskega izpita za šolsko leto 2009/2010.

Si želite ponovno obuditi vizijo, ki vas je privabila v vaš poklic? Ali veste, kako v sebi poiskati ravnovesje, da ne izgorite? Če vas tarejo podobna vprašanja, boste odgovore našli na seminarjih Akademije za psihosintezo. Več v ŠR!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.