Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 5. junij 2009, številka 11

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 11/2009

Razvezati vrvi in odriniti v širni svet. Kam? Tokrat na vzhod Srednje Afrike. V Ugando. Med čokoladne obraze toplih in sijočih oči, v preprostih, a živahnih oblačilih, bosi in zvedavi. To lepo drugačnost, srčnost in skrita čustva mladih duš je v fotografski objektiv ujela ekipa mladih slovenskih zdravnikov, ki se je odpravila na trimesečni humanitarni zdravniški potep. V hiši iz blata so si opremili kliniko in manjši laboratorij. Da bi jim pomagali in jim zagotovili najnujnejše – preberite v nadaljevanju. Tokratne Šolske razglede smo za vas opremili tudi s slikami teh čudovitih obrazov …

Ob jezeru tisočerih ptic

Humanitarna odprava Uganda 08

Kot zdravnik se včasih počutiš v Afriki zelo mogočnega, saj si lahko v tamkajšnjih preprostih razmerah že s penicilinom odličen zdravitelj. Na dan so v Ugandi obravnavali več kot sto pacientov, večinoma otrok, pri katerih so se ukvarjali predvsem z infektološkimi boleznimi – driskami, s prehladi, z bruhanjem, s kožnimi infekcijami, z boleznimi zaradi slabe higiene in s podhranjenostjo. V čakalnici, ponavadi kar na prostem, se je med tamkajšnjimi ženskami spletla zgodba, da je belec s seboj prinesel nenavadno stekleno palčko, ki se jo namesti pod pazduho. Ta naj bi namreč posrkala vase vse bolezni …

Več »Klik za več!«

Naj se sliši glas ...

Kakšno šolo hočemo? Da bi to ugotovili, je dr. Manca Košir 19. maja letos sklicala in vodila javno tribuno. Poleg gostov – priznanih strokovnjakov so se oglasili še mnogi udeleženci in spregovorili o žuljih in predlogih. Nekateri so menili, da bi bilo treba iz učnih načrtov izločiti polovico vsebine in dati učiteljem za polovico več časa za delo z otroki – da bodo ti ostali motivirani za učenje, obvladali strategije učenja, znali reševati probleme, ostali ustvarjalni, skratka razvili vse, kar potrebujejo za življenje in vseživljenjsko učenje … Več v ŠR!

O tej temi objavljamo tudi daljši samostojni prispevek (Prebujen ognjemet želja) gimnazijskega učitelja.

Prestrašeni in razočarani

Študentka Maša Ambrožič že drugo leto daje dodatno učno pomoč na dveh ljubljanskih osnovnih šolah. Srečuje se z otroki razredne in predmetne stopnje, ki jo potrebujejo zaradi učnih težav, ki so pogosto posledica težkih družinskih razmer. Zaupala nam je zgodbi. Lani je poučevala dva fanta, Jureta in Tineta. Jure je bil takrat v drugem razredu devetletke in njegova učiteljica je predlagala svetovalni službi, naj dvakrat na teden dobi dodatno učno pomoč, saj ima bralne težave. Ko so ji Jureta predstavili, se je skrival za učiteljico. Prvih nekaj ur je bil zelo tih in se je zelo bal … Preberite v ŠR!

Proti samovolji in enoumju

Apel

Marina Svečko piše v upanju, da se morda v preprečevanju mobinga kaj premakne, saj je do novega šolskega leta še kar nekaj časa. Morda pa bo le kdo iz ministrstva ali zavoda za šolstvo naredil korak naprej?! »Po ocenjevanju v sklopu nacionalnega preverjanja znanja smo s kolegicami odšle na kavo. Ko nam je kolegica razlagala, kako ji je ravnateljica razveljavila oceno – in to pred učencem, ki jo je obiskal, brez navzočih staršev in brez poprejšnjega pogovora –, sem se vprašala, ali imajo ravnatelji res tako veliko moč, da lahko presojajo kar sami, brez strokovne razčlembe, brez staršev, mimo pravilnika …»

Več »Klik za več!«

Kreda, gobec, tabla

Tehnologija gor ali dol – brez učitelja vse skupaj ni nič! Tako v živahni razpravi ugotavljajo naši forumovci – povzemamo del. Sicer pa objavljamo še zanimiv prispevek Od ideje do izdelka, v katerem avtorica razlaga, zakaj je v pouk tehnike in tehnologije vpeljala projektno delo in kako je to storila. Izziv ji je bil seminar, ki ga je obiskala pred leti ... Več v ŠR!

Očarljivi kotički Ladaka

Indija

Olga Paušič se je tokrat potepala po Indiji. Med drugim piše tudi o skrivnostnem indijskem ljudstvu Brokpa. Zelo malo turistov namreč zaide v njihovo od sveta odrezano dolino. Prvo presenečenje je že to, da se v vasico sploh ne moreš pripeljati, ampak se je treba peš povzpeti po kozji stezi kakšnih 500 metrov, šele potem se ti odpre dolina, vsa žareča od preštevilnih dreves, polnih zrelih marelic, ki so pomemben vir preživetja teh ljudi. Njihova bivališča so preproste kamnite koče, večinoma nadstropne: v spodnjem delu biva živina, v nadstropju ljudje, v naselju imajo tudi svojo šolo …

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Maja Tajnšek odpira oči morda komu več kot le peščici glasbenih pedagogov, ki so se ali se še ukvarjajo s poučevanjem predšolskih otrok. Meni, da bi bilo dobro, če bi v vrtcih bolj usmerjali otroke k učenju glasbila ali vpeljali oddelke glasbene šole za najmlajše. Jasna Kontler - Salamon opozarja, da rektor ni repa, ki jo pač izpuliš, in se loteva rektorskih volitev na Univerzi v Ljubljani. Dr. Darko Štrajn ugotavlja, da najširši javnosti še ni bilo primerno pojasnjeno, koliko škode je utrpelo visoko šolstvo.Delovanje prejšnje vlade je predvsem razbilo visokošolski prostor, vanj je udarila bomba privatizacije vzhodnoevropskega tipa. Prejeli smo tudi prvo pobudo delovne skupine učiteljev svetnikov, ustanovljene prav z namenom dajati predloge, kako zboljšati srednje šolstvo. Tokrat so pozornost namenili kakovosti gimnazijskega izobraževanja. Bili so neprijetno presenečeni, ker v njej ni člena, ki bi eksplicitno opredelil in odredil kakovostni pouk …

Ne prezrite!

Spet je z nami/vami Sviz. Tudi tokrat s svežimi novicami, z aktualnimi dogodki, ugodnostmi, piše o zdravstveni reformi in krizi, pravna pisarna pa obravnava pogodbo o zaposlitvi.

Konzorcij biotehniških šol, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza za tehnično kulturo Slovenije vabijo na drugačne naravoslovne dneve za osnovno- in srednješolce. Potekali bodo v začetku septembra letos – ob 56. svetovnem prvenstvu v oranju – v Moravskih Toplicah. Več v ŠR!

CŠOD se tokrat oglaša iz doma Breženka, DZS pa predstavlja svoje novosti.

 

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.