Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 18. september 2009, številka 14

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 14/2009

Morda je res dodobra zadišalo po jeseni, a nič zato. Tudi poletje lahko ponesemo s seboj v jesen in zimo. Kot svetlobo. Navdih. Prijeten spomin. Kot stremljenje k višavam. K ciljem. Zato smo tokratno številko Šolskih razgledov posuli s fotografijami hribov in gora. Pogled v daljavo in višave. Da bi si drznili stopiti še višje. Da bi jih dosegli!

Čudovite poglede je v svoj fotografski objektiv ujela strokovnjakinja z Andragoškega centra Slovenije Sonja Klemenčič, ki se že vse življenje, kot sama pove, zelo predano ukvarja z izobraževanjem odraslih …

Intelektualce ubijajo, mar ne?

Dr. Mojca Kovač Šebart se tokrat zamisli ob članku v britanskem dnevniku The Sunday Times, v katerem je Frank Furedi potožil, da lahko danes študentje na britanskih univerzah uspešno sklenejo akademsko leto, ne da bi jim bilo treba v celoti prebrati vsaj eno knjigo. Oseba, ki je bila zelo visoko v hierarhiji ene izmed britanskih univerz, mu je zabrusila, da je od študentov arogantno pričakovati, da bodo med univerzitetnim študijem prebirali knjige v celoti, saj naj bi za uspešen študij zadoščali zapiski, članki, poglavja iz knjig in presojnice s predavanj. Koliko strani literature bo potemtakem moral v naslednjih letih usvojiti študent, vključen denimo v nove pedagoške študijske programe na Filozofski ali Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, da bo uspešno sklenil akademsko leto …

Več »Klik za več!«

Paradni konj naj postane kljuse

»Vsaka investicija v predšolsko vzgojo se podeseteri!« poudarja Tatjana Plevnik iz omrežja Eurydice Slovenija. Izkazalo se je, da so, če pogledamo vseživljenjsko učenje, vlaganja v predšolsko vzgojo najučinkovitejša, še posebno, če denar namenimo najbolj prikrajšanim otrokom ali skupinam s t. i. dodatnimi potrebami, kot so otroci iz socialno šibkih družin in tisti iz jezikovnih, etničnih in kulturnih manjšin. Glede na primerjalno študijo spadamo sicer med države, ki imajo to bolje urejeno, a o naši predšolski vzgoji tudi pogosto slišimo, da je paradni konj izobraževalne navpičnice, ki pa bo kmalu upehal, če se bodo nadaljevali ukrepi, ki zmanjšujejo njegovo kakovost …Več v ŠR!

Le v angleščini

Tuji jeziki za najmlajše

Mag. Katja Dragar nazorno predstavi metodo, ki predvideva poučevanje nekega jezika v jeziku samem. Ta metoda se imenuje jezikovna kopel (language bath ali language immersion) in predvideva, da v tujem jeziku poučujemo tudi nejezikovne vsebine, ne le tujega jezika. To pomeni, da od trenutka, ko vstopimo v razred, govorimo samo angleško. Nove besede razlagamo s slikovnim gradivom, komunikacijske vzorce pa odigramo. Tako morajo otroci zelo pozorno spremljati pouk, posnemati, ugotavljati in sklepati, kaj določene besedne zveze ali fraze pomenijo, nato jih sami poskušajo ponavljati in jih v različnih okoliščinah preskušajo …

Več »Klik za več!«

Tanjina izpoved

Z novo rubriko Klic po spremembi seveda nadaljujemo. Tokrat objavljamo izpoved učiteljice, ki se je oglasila na našem spletnem forumu. Njene besede slikovito zrcalijo učiteljski vsakdan, zato zapis pravzaprav spada v našo novo rubriko. Začne tako: »Danes je prvi prosti dan po prvih štirih dneh novega šolskega leta, a se že počutim kot umazana, nacefrana cunja, ki se ne scefra.« Nato pa naniza predloge za spremembe.

Vabimo tudi vas, da ob nastajanju nove bele knjige predstavite svoje predloge.

Gola resnica ni prav nič seksi

Žarko Petan

Naš priznani pisatelj in režiser Žarko Petan v svojem značilnem slogu pripoveduje o sebi. O tem, kako mu je profesor in pisatelj Anton Ingolič šenkal dvojko na maturi in o njunem poznejšem dobrem prijateljstvu. Spomni se tudi, kako ga je oče po končani osnovni šoli poslal v Senj, grozen kraj, predvsem zaradi značilne senjske burje. A kmalu se je začela druga svetovna vojna. Z bratom sta sedla na vlak, a pri Ogulinu so ga bombardirali. Strahota. Vojska je bila povsod. In tam sta srečala zaskrbljeno mamo, ki jima je iz Maribora z nekaj zlatniki prihitela naproti … Za pokušino pa nam je avtor zaupal tudi nekaj svojih aforizmov iz še neobjavljene knjige, torej svežih in še dišečih po tisku …

Več »Klik za več!«

Kot da nas ni

Kaj pa mi

Univerzitetni diplomirani pedagogi so besni. Nezaželeni in zmeraj manj zaposljivi. Upravičeno? Gotovo ne! Zavod RS za šolstvo večinoma izdaja odločbe za otroke s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, na katerih zapiše kot izvajalca DSP defektologa. Če pogledamo, kdo je za to pristojen, ugotovimo, da strokovno mnenje podaja strokovna komisija, ki pa jo sestavljajo zdravnik specialist pediater oziroma zdravnik specialist šolske medicine, psiholog in defektolog. Irena Janžekovič ugotavlja, da v komisiji za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami ni univerzitetnih diplomiranih pedagogov. A pristojni pozabljajo, da so tudi ti usposobljen profil?

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Priznani strokovnjak dr. Robi Kroflič v uvodniku obravnava zelo perečo in zmeraj aktualno temo, in sicer vzgojo, discipliniranje in kaznovanje v javni šoli. Jasna Kontler - Salamon se tokrat zazre v prihodnost diplomantov, pišemo o razmerju besednih in slikovnih sporočil v učbenikih, kako naj šolarje usmerjajo, da bodo snov dobro razumeli in si jo zapomnili. Poizvedovali smo, kako je z odpuščanjem učiteljev v srednjih šolah in kakšne so obveznosti pomočnice vzgojiteljice. Ugotavljamo, da je ob kuhanju mogoče tudi dobro utrjevati znanje tujega jezika, zlasti ob sladicah. Vstopili smo v svet gluhih in slišečih, preberete pa si lahko tudi kislo tolažbo mame, ki je spravila dva otroka skozi gimnazijo in se zaveda, kako težko je vzgajati mlade in delati z ljudmi.

Ne prezrite!

Zavod RS za šolstvo tokrat predstavlja prejemnike Zavodovih priznanj za leto 2009, ki so jih slavnostno podelili ob 24. tradicionalnem strokovnem srečanju Zavodovih delavcev v Domu kulture v Beltincih. Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja objavlja Informacijo o razpisu Evropske komisije za prijavo organizacije študijskega obiska v sklopu Programa Vseživljenjsko učenje, založba Rokus Klett pa predstavlja svoje novosti in pester izobraževalni program.

Vrtci iz modularnih enot so na tujem uveljavljena praksa reševanja prostorskih stisk. Pri nas je za to poskrbelo podjetje Trimo d. d., ki s kakovostnimi materiali in z odlično izvedbo zabojnikov zagotavlja udoben, učinkovit in uporabnikom prijazen prostor … Več v ŠR!

V tokratni prilogi Odzivanja med drugim objavljamo tudi primer dramske igre. Uporabno in dobrodošlo za vse, ki se s tem že ukvarjate ali pa se še boste!

Priložnost za razgledovce

Tudi tokrat smo za vas pripravili zanimivo nagradno vprašanje. Porodilo se nam je namreč ob prebiranju prispevka, ki razkriva, kako zboljšati medsebojno komunikacijo z otroki in odnose v kolektivu. Metoda deluje! Več v ŠR!

Čestitamo!

V prejšnjih Šolskih razgledih smo vas v naši nagradni akciji povabili k sodelovanju, in sicer da zapišete svoja spoznanja, povezana z močjo učnega pogovora. Med sodelujočimi smo izžrebali Sonjo Breznik Apostolovič, ki prejme knjigo ddr. Barice Marentič Požarnik in dr. Leopoldine Plut Moč učnega pogovora (podarja jo založba DZS, ki jo je tudi izdala). Nagrajenki iskreno čestitamo!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.