Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 2. oktober 2009, številka 15

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 15/2009

Naključje je hotelo, da je prvo zaposlitev dobila kot učiteljica v podaljšanem bivanju. Kljub temu da je modna oblikovalka in profesorica likovne umetnosti, to še zmeraj počne – zdaj že približno deset let. Ko se je ozrla v preteklost, je spoznala, da je bila to ena najlepših izkušenj. Ob delu v podaljšanem bivanju ji ostaja dovolj časa tudi za ustvarjanje. Prosti čas ji od malih nog zapolnjujejo predvsem različna ročna dela in z leti odkriva zmeraj nove izrazne možnosti. Zdaj jo najbolj zanimajo volneni ostanki, tradicionalne krpanke (patchwork) in filcanje. V Šolskih razgledih smo vam že predstavili del likovnih stvaritev Diane Šercer Stojanović. Tokrat vas ponovno vabimo na potep med akvareli, pasteli, akrili …

Ob svetovnem dnevu učiteljev vam iskreno čestitamo!

Najtežji so premiki v glavah

Je čas vaš gospodar ali ste gospodarji svojega časa? To vprašanje bi moralo biti za strokovne delavce v vrtcih retorično. A večinoma ni … In to kljub vsem letom, ki so minila, odkar je zaživel Kurikulum za vrtce – tega so sprejeli leta 1999, vrtci pa so ga začeli postopno vpeljevati v šolskem letu 1999/2000. Iz njega namreč izhaja drugačno pojmovanje časa, in sicer v tem, da naj bi čas prilagajali dejavnostim in ne obrnjeno … Preberite v ŠR!

Svet je prelep

Olga Paušič

Olga Paušič. Lendavčanka, vedno polna energije, zanimiva, skrivnostna … Ženska, ki ji je hkrati uspelo biti mati, prezaposlena učiteljica slovenščine in nemščine, ob vsem tem še ustvarjati, se potepati po svetu.V Šolskih razgledih smo brali že precej njenih člankov in potopisov. Skrajni čas je že, da jo nekoliko bolje spoznamo …

Več »Klik za več!«

Pod povprečjem

So v Pomurju učitelji res slabi in šole nekakovostne, kot bi lahko na hitro sklepali po dosežkih učencev na zunanjih preskusih znanja? Kar nekaj je argumentov, ki ne govorijo v prid tej tezi. »Čeprav pedagogi vzamemo nase svoj del odgovornosti, sem prepričana, da je ostane še velik kup. Čigava je? Je vzrok le v oddajnikih znanja ali v sprejemnikih? Nastanejo motnje med njimi ali v primarnem oz. širšem okolju, iz katerega učenci izhajajo? Dve povedi z veliko možnosti za razmišljanje.« Tako piše Violeta Kardinar, ki v svojem prispevku poda kar nekaj namigov za kompleksno razmišljanje … Več v ŠR!

Moj Miha

Kaj je nasilje

Ksenija Suban Horvat je za svojega otroka iskala ustrezno osnovno šolo. Izbrala je tisto, na kateri so ji ob vpisu zagotovili, da je pri njih toleranca do nasilja nična. Učiteljico je tudi opozorila, da se njen sin ne zna pretepati, da pa je verbalno zelo komunikativen. Nima težav pri navezovanju stikov z odraslimi. Če je v družbi vrstnikov, ki so vajeni komunicirati z nogami in rokami, je v stiski in potrebuje pomoč ter zaščito odrasle osebe. A sin je po treh tednih z vedno večjo grozo prihajal v šolo. Tako ga je morala zaradi nasilnega vedenja vrstnikov prepisati na drugo šolo …

Več »Klik za več!«

Lenobe ne podedujemo …

Prav gotovo se vam je že zgodilo, da ste vložili zelo veliko truda in svoje energije v vzgojo otrok, a vidnih premikov na bolje ni bilo. Ali ste se pri tem počutili opeharjeni, neuspešni in nemočni? Verjetno ste se vprašali, kaj ste storili narobe. To pa zato, ker za neuspeh učencev po navadi krivimo učitelje ali starše. Čeprav se oboji trudijo po svojih najboljših močeh, se pogosto poraja vprašanje, kje smo se ušteli. Kako torej vzgajati mlade za odgovorno življenje, kakšni prijemi so učinkoviti pri tem … Nekaj odgovorov vam ponuja psihologinja in logoterapevtka dr. Zdenka Zalokar Divjak. Preberite v ŠR!

Svetovni dan učiteljev - priložnost za razgledovce

Dragi razgledovci! Tokrat smo vam ob Svetovnem dnevu učiteljev pripravili nemalo presenečenj. Obeležujemo ga s tokrat malo drugačnim uvodnikom in z listom iz dnevnika, ob tem pa smo vam pripravili kar tri priložnosti, da prejmete lepo nagrado, in sicer eno od zanimivih knjig o šolniškem vsakdanu skozi povsem drugačne poglede.

Za vas smo še pripravili …

Manifest za odlično javno šolo

Nekatere naše bralce je Manifest za odlično javno šolo precej neprijetno presenetil. Mag Bojan Macuh v svojem prispevku KOT DA ŠOLE SPLOH NI natančno razčlenjuje, zakaj je večina zahtev neupravičenih. V naši novi rubriki Klic po spremembi vam predstavljamo ELIZO – model celostnega izobraževanja, Tereza Žerdin tokrat odgovarja na zelo zanimivo vprašanje – o tem, kako je neka gimnazijska učiteljica komentirala inteligenco dijakinje, dr. Darko Štrajn se loteva družbe znanja do leta 2025, pišemo o amputiranih učiteljskih kompetencah, razmišljamo tudi o tem, kako je pri nas poskrbljeno za osebe z avtizmom. Celostna diagnostika pri nas namreč sploh ni dosegljiva, zato je mnogo otrok po šolah, za katere se sploh ne ve, da imajo avtizem …

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Sviz je spet z nami/vami. Poleg aktualnih novosti seznanja z izobraževanjem delavcev, veliko pozornosti pa namenja tudi dnevu učiteljev … CŠOD se tokrat oglaša iz rojstne hiše slikarja Ivana Groharja, v kateri že 15 let prirejajo kulturne dneve za osnovno- in srednješolce. Šola za ravnatelje vabi na 15. strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vrtcev, založba DZS na jesensko srečanje profesorjev srednjih šol, založba Modrijan predstavlja svoje novosti, udeležite pa se lahko tudi mednarodnega strokovno-znanstvenega posveta Integracijski pristop kot načelo pri delu z otroki v predšolskem obdobju. Več v ŠR!

Učitelji, učenci, dijaki in šole! Genius Logicus vas vabi na najbolj razširjeno in pribljubjleno mednarodno tekmovanje iz logike. Podrobne informacije boste našli v tej številki Šolskih razgledov!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.