Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 16. oktober 2009, številka 16

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 16/2009

Moda. Govorica nekega okusa. Nekoč stroga in ritmična v starem Egiptu. Spet danes morda tako drugačna in precej raznolika. Tudi drzna. Usklajena. Imenitna. Eksperimentalna. Kot odsev življenjskega sloga, kulture, vere, običajev … Še bi lahko naštevali. In zmeraj znova bi nas presenetila s svojo izraznostjo.

Moda bo prav kmalu oznamovala tudi letošnjo jesen, ko bo v mesecu oblikovanja (od 15. oktobra do 15. novembra) potekal Jesenski bazar. To bo pravšnji prostor za vse mlade ustvarjalce industrijskega oblikovanja, arhitekture in mode. Bazar je namenjen tudi študentom, diplomantom, avtorskim skupinam in šolam.

Ob tej priložnosti smo za vas izbrali nekaj zelo zanimivih in pripovednih ilustracij modne kreatorke Marije Smolej (predstavljamo jo na 8. strani). Njene ilustracije iz časa študija na Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani nas spodbujajo k razmišljanju in nam pripovedujejo, kako se je oblačenje spreminjalo skozi čas.

Včeraj še zaposlen, danes odpisan

Upokojenci imajo drugačne pravice in obveznosti in so tako zaradi svojega statusa ekonomsko diskriminirani. Toda z vrsto prepovedi, denimo delne zaposlitve, in omejitvami se družba odpoveduje znanju. In to kljub temu, da nam primanjkuje visoko usposobljene delovne sile. Vse to je značilno tudi za visoko šolstvo in raziskovanje, saj profesorji in znanstveniki ne morejo več raziskovati in opravljati pedagoške dejavnosti, ko dosežejo z zakonom določene pogoje za upokojitev … Preberite v ŠR!

Slaba popotnica

Športna vzgoja

Ko so avgusta v aktivu študirali prenovljeni načrt športne vzgoje za srednje šole, se je profesorica Ksenija Blažin zgrozila. Meni, da so na zavodu ljudje, ki so izgubili občutek za realnost in »delajo znanost tam, kjer se znanosti delati ne sme«. Športni vzgoji je treba vrniti šport! Poslanstvo športnih pedagogov je, da pri urah ustvarjajo razmere, v katerih se dijaki sprostijo, razgibajo, naredijo nekaj koristnega zase; da ob praktičnem delu mimogrede osvojijo tudi teoretične vsebine, ki jim bodo pozneje v življenju koristile …

Več »Klik za več!«

Prijetno, domačno, pristno

»Mesto v Srbski Krajini, boji, pobijanje, sovraštvo. Vse to mi je rojilo po glavi, ko so me vprašali, če bi lahko spremljala otroke v Banja Luko. Pomislim, potrdim, z mešanimi občutki se potem tri dni pripravljam. Psihično … A Banja Luka se je ob prihodu kopala v svetlobi opoldanskega sonca, vsa zelena, velika, prijazna …«, piše Alenka Ramšak, ki je navdušena, da tamkajšnji ljudje ne sedijo pred televizorji, pač pa se družijo. In to vsak dan … Več v ŠR!

So v vrtcu ravnali prav?

Oče malčka, sicer profesor na gimnaziji, je bil nemalo presenečen, ko je obiskal enega prvih roditeljskih sestankov v vrtcu. Ni ga toliko čudilo to, da sta vzgojiteljica in pomočnica opozorili starše, da jim že primanjkuje stvari za osebno higieno malčkov in da naj starši dopolnijo zaloge. Povsem nekaj drugega … Njegovo pripoved smo strnili in za mnenje, nasvete pobarali tri strokovnjake … Preberite v ŠR!

Vidi, kar večina skriva

O najmlajših

Otroci imajo vedno več – kupljenih igrač, oblek, filmov, izobrazbe … Vendar ali so tudi občuteni? Ali vidimo otroka kot sočloveka? Bore malo je tistih, ki dojenčka čutijo kot celovito osebnost. Prav v tem dr. Alenka Rebula zaznava perečo težavo. Meni, da se zatekamo k frazam, ko nečesa ne domislimo dovolj in ne znamo povedati, kaj se pravzaprav dogaja. Otrok je vse bolj v rokah odraslih, zlasti ko gre za stvari, ki se njim zdijo pomembne. A mir si zapravimo že v prvih mesecih otrokovega življenja …

Več »Klik za več!«

Ne razumem te!

Otroci z migrantskim ozadjem

»Filozofija časa je, da na šoli ustvarjamo tako ozračje, da nihče ne bo skril svoje identitete, da bo vsak upal povedati, da njegovi predniki prihajajo od drugod, da se bodo vsi počutili kot del skupnosti. Veliko storimo že samo s pozdravi, napisanimi v maternem jeziku vsakega od učencev. Postati moramo občutljivi, da bomo znali, zmogli in hoteli videti različnost in se nanjo ustrezno odzivati, da bomo delovali vključujoče, a ne v duhu asimilacije.« Tako med drugim pripoveduje Dragica Motik z Zavoda RS za šolstvo.

Več »Klik za več!«

Za vas smo še pripravili …

NAGRAJENCI 2009 - 1. oktobra, nekaj dni pred svetovnim dnevom učiteljev, je bila slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Preberite, kdo so letošnji državni nagrajenci. Predstavljamo njih in njihovo delo, s katerim so oznamovali naš vzgojno-izobraževalni prostor.

V uvodniku dr. Janez Krek piše o novih bolonjskih študijskih programih in opozarja na pomanjkljivosti, dr. Zdenko Kodelja tokrat razmišlja o pravici do izobraževanja in se sprašuje, ali je pravica do izobraževanja samoumevna? Saj je še pred nekaj leti več kot 120 milijonov otrok sploh ni imelo možnosti pridobiti niti elementarne izobrazbe … Renata Jakič v svojem prispevku ugotavlja, da je najtrši oreh v našem vzgojno-izobraževalnem procesu prav ocenjevanje … V novih Šolskih razgledih poročamo še z zadnjih sej strokovnega sveta, pišemo o šolah in trajnostni arhitekturi, spoznavamo raperja Zlatka, odkrivamo zakladnico Antona Martina Slomška

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Zavod RS za šolstvo vabi na strokovni posvet, založba Rokus Klett predstavlja nove šolske in splošne slovarje.

Pillar in Riko hiše izdelujeta lesene, nizkoenergijske modularne enote, pisane na kožo vrtcev in šol. Ne verjamete? Prelistajte Šolske razglede!

Kdo so srečneži?

V prejšnjih Šolskih razgledih smo vas povabili k sodelovanju, in sicer zato, da bi vas razveselili ob prazniku. Oooo, koliko vas je sodelovalo! Prav z veseljem bi podarili več knjig, a ne gre … Res, ponovno smo se prepričali, da zares drži že znana ugotovitev, in sicer da je zelo lepo podarjati in ne le prejemati. Kdo so obdarovanci, preberite v Šolskih razgledih.

In priložnost: Knjige, ki smo jih podarili ob prazniku, torej knjigo Učitelj Franka McCourta (prevod Uroš Kalčič, izdala založba Modrijan), roman Pedagoški triptih Dušana Merca (založba Didakta) in prikupno knjižico Kurja šola, mačja šola Darje Boben Bardutzky (založba Buča), lahko razgledovci v prihodnjih dneh kupite ceneje!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.