Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 6. november 2009, številka 17

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 17/2009

Tako sladka je in tako čudovita ta pijača, da se ji nihče ne more upreti … Homerjeva misel je ena od mnogih, ki so jo vinu namenili bolj in manj znameniti častilci te žlahtne pijače. Zmeraj jih je bilo veliko in vinu so pripisovali magično moč. A prav ta ista žlahtna kapljica je lahko pogubna. Kot pri vseh zadevah. Če … če ne upoštevamo mej. Umetnost je piti, a ne prekoračiti meje.

Morda je prav v teh dneh priložnost, da se več kot po navadi pogovarjamo tudi o kulturi pitja. Če je ne razvijemo, se je vinu (in drugemu alkoholu) bolje ogniti, kajti zloraba uničuje nas in druge … A vredno je razviti zdrav odnos do pitja, saj v primerni količini vino pripomore k zdravju in boljšemu počutju, navdihuje, sprošča in razveseljuje …

Rdeči traminec, damascenski muškat, žametovka, modri burgundec, laški rizling … Vse to in še kaj sta že davno upodobila brata Kreuzer (več o njiju na strani 8). Naj ob njunih mojstrskih podobah grozdnih sort oživijo pravkar minule trgatve in prihajajoče martinovo …

Nehajmo že preštevati ure!

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič nam je v pogovoru letos spomladi povedal, da skupaj z zavodom za zaposlovanje pripravljajo posebne programe za presežne učitelje za prihodnje šolsko leto. Po besedah direktorja Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih mag. Vinka Logaja naj bi imeli tedaj v mislih zaposlovanje prek javnih del, toda ustrezne rešitve še iščejo. Zdaj blažijo odpuščanje predvsem tako, da presežni učitelji delajo na projektih Evropskega socialnega sklada. A nekateri šolniki imajo zanimive zamisli ... Preberite v ŠR!

Naš Monsieur le professeur

List iz dnevnika

»Dobro razumeti jezik pomeni razumeti narod in njegov način življenja. In nihče ni notre douce France razumel bolje kot moj gimnazijski profesor za francoščino, naš Monsieur le professeur. Profesor Slavko Deržek z Gimnazije Celje je na stotine mladih celjskih gimnazijcev popeljal v svet kultivirane francoščine, francoskega šansona, francoskega esprita, prežetega z občudovanjem in spoštovanjem lepega in omikanega. V petek smo v celjskem Narodnem domu v nabito polni dvorani slavili profesorjevih 60 let.« Svoja občutja je ob tem v tokratnem listu iz dnevnika strnila profesorjeva nekdanja učenka, zdaj novinarka in televizijska voditeljica Manica J. Ambrožič.

Več »Klik za več!«

Narava brez meja

Poleti 1989 je bil v središču pozornosti svetovne politike poseben dogodek. Železna zavesa se je začela dvigati, na dan pa je prišel poseben in enkraten oder narave: zeleni pas Evrope – nekdanji mejni pas, ki je ločeval vzhodno in zahodno Evropo z okolico. Tam, kjer je bila pred dvajsetimi leti neprehodna meja, se je razvila osupljiva narava s pomembno biotsko raznolikostjo. Mag. Andrej Zaman predstavlja Naturathlon 2009, prireditev, ki sploh ni tekmovalnega značaja. Pomembnejše je namreč to, da dogodek poudarja predvsem potrebo po gibanju v naravi. Piše pa tudi o zanimivih in komičnih dogodkih z Naturathlona … Več v ŠR!

Nekje oster boj, drugje pomanjkanje

O kakovosti pedagoških študentov

Pred leti se je v javnosti razplamtela razprava o tem, da se na nekatere študijske programe pedagoških fakultet vpisujejo nekakovostni dijaki, še posebno na matematiko, naravoslovje in tehniko. A v zadnjem času je postala spet aktualna z zahtevami po tem, da bi morali postati učitelji le najboljši posamezniki in da bi bilo treba zaostriti pogoje za vpis na pedagoške smeri. Nekateri celo menijo, da bi bilo dobro vpeljati teste nagnjenosti in spodobnosti za ta poklic. A to vprašanje je večplastno in vse prej kot preprosto …

Več »Klik za več!«

Sevanje mobilnih telefonov

Sodobnega človeka spremlja tehnologija na vsakem koraku. Mag. Barbi Vidmar piše, kako so na pobudo Zavoda za varovanje zdravja in Foruma EMS s tremi dijakinjami Srednje šole Zagorje izdelale raziskovalno nalogo o sevanju mobilnih telefonov. Pri Forumu EMS v Ljubljani so si sposodile merilno napravo za merjenje sevanja in literaturo … Izsledki so zelo zanimivi. Spoznali so tudi koristne preventivne ukrepe pri rabi mobilnih telefonov, denimo: uporaba prostoročnih kompletov, krajši pogovori in izbira telefona z nizko SAR ...

Nenavadna najstniška prijateljica

Živeti z avtizmom

Alexandra Wright je zelo zanimiva in predvsem posebna deklica. Spregovorila je šele, ko je bila stara nekaj več kot pet let. Letos pa jih bo praznovala komaj trinajst, a je do zdaj napisala in ilustrirala že več kot petsto knjig! Alex piše zgodbe vsak dan, tudi do šest ur nepretrgoma, in to že nekaj let. A mlada pisateljica in ilustratorka ima kljub svoji nadarjenosti težave pri presoji, kako se obnašati v skladu z družbenimi normami. Če denimo prvič obišče koga na domu, brez zadržkov odpira omare, si vzame piškote, se igra z igračami otrok gostiteljev … Ima namreč avtizem. Predstavljamo vam njeno zgodbo.

Več »Klik za več!«

Za vas smo še pripravili …

V tokratnem uvodniku Oton Račečič razkriva, kaj imajo s šolstvom skupnega biznis, balon in igla. Dolgoletni osnovnošolski ravnatelj namreč razmišlja o vprašanjih in težavah našega šolstva. Jasna Kontler – Salamon se sprašuje, ali bi šlo v visokem šolstvu z vavčerji res laže? Zanimalo nas je, ali je ob pomanjkanju mobilnih specialnih pedagogov integracija sploh mogoča – tokrat o slepih in slabovidnih. Objavljamo pogovor s Hajrijo Ajzaj, Albanko s Kosova, ki se je z otrokoma priselila k nam, ne da bi znali besedico slovensko. Njena zgodba in zgodba njenih otrok nam namiguje, kako (ne) ravnati, ko v šolo sprejmemo otroke z migrantskim ozadjem. Ste že slišali za doktrino X-it? Prav nezaslišano je, da si utira pot tudi v naše šole in že najmlajše »poučuje«, kaj morajo kupovati, da bodo »in« … Mag. Sonja Breznik Apostolović v svojem prispevku razkriva, zakaj je pogovor srce odnosa, mag. Bojan Macuh pa se loteva odnosov med otroki in starši …

Ne prezrite!

Spet je z nami/vami Sviz – s svežimi novicami in z zanimivimi dogodki, iz pravne pisarne pa tokrat o izrednem plačanem in izrednem neplačanem dopustu.

Šola za ravnatelje vabi na XVI. strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev srednjega šolstva, Državni izpitni center pa k zunanjemu ocenjevanju pri splošni maturi. CŠOD se tokrat oglaša iz Doma Ajda, kjer se učenci seznanjajo z različnimi spretnostmi preživetja v naravi. DZS predstavlja svojo pestro ponudbo priročnih slovarjev v knjižni obliki in na zgoščenkah.

Servis CAD opreme predstavlja ugodno ponudbo odzivnikov, brezžične interaktivne tablice in druge programske pripomočke.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.