Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LX, 4. december 2009, številka 19

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 19/2009

Vstopili smo v mesec velikih pričakovanj, obljub, načrtov, smeha, razigranosti … Proti koncu leta dnevi še posebno hitro bežijo, saj se dogaja vsega veliko in vse povprek, bučno je, živahno, barvito in utripajoče. Obenem pa je tudi veliko tihih trenutkov, tistih najpristnejših, z iskricami v očeh.

Tu je čarobni december, pravljičen, za večino družaben in po svoje skrivnosten. Ne le zaradi kar treh prazničnih mož, ki prihajajo zlasti med otroke – in po malem k vsakemu od nas, pač pa tudi zaradi skrivnostnih vil. Te so pravzaprav zmeraj med nami, le da si jih v tem prazničnem času dovolimo videti bolj kot po navadi. Pa smo jih povabili v goste … Za vas. Za prehod v čarobnost. Da jih za hip prepoznate in se ob prebiranju Šolskih razgledov naužijete njihove miline. Brez Lučke Selan (več o njej na strani 8) vilinskih bitij tokrat z nami ne bi bilo …

Šolniki imajo nemalo pripomb

Šolska prehrana

Sredi novembra letos je Ministrstvo za šolstvo dalo v javno obravnavo predlog zakona o šolski prehrani. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi začel veljati s prihodnjim šolskim letom. Nadomestil bo zdajšnji zakon o subvencioniranju šolske prehrane, ki je v veljavi leto in približno tri mesece. Urejal bo vse obroke v osnovni in srednji šoli, ne le malice. Kaj o novosti menijo srednješolski ravnatelji?

Več »Klik za več!«

Ruska rodovna šola

Obleka po meri

Ali si predstavljate, da bi učenci zgradili svojo šolo? Jo vseskozi obnavljali in skrbeli zanjo? Pisali učbenike in poučevali namesto učiteljev, in to z vso vnemo in globljim vpogledom v snov? Se odpovedali mobilnim telefonom, obiskom zabavišč, vstajali ob petih ali treh zjutraj in se učili? Da jih ne bi bilo treba vseskozi preganjati in opozarjati, kaj vse morajo postoriti? Da bi si sešili narodne noše, v katerih bi nastopali? Sliši se neverjetno, a prav to se dogaja na ruski Rodovni šoli akademika Mihaila Petroviča Ščetinina …

Več »Klik za več!«

Da za ocene

Obleka po meri

Znani so že prvi, delni izsledki empirične študije o preverjanju in ocenjevanju znanja, ki jo je opravila Področna skupina za osnovno šolo pri Nacionalni strokovni skupini za pripravo bele knjige. To je ena od vrste analiz, ki so jih napovedali snovalci bele knjige in na podlagi katerih bodo med drugim snovali spremembe. Objavljamo tudi del razprave, ki se je razvila na našem spletnem forumu, in sicer o končni oceni in o tem, kako lahko vztrajni starši izničijo učiteljevo strokovno odločitev. Preberite v ŠR!

Prehlad sodobnega časa

Anksioznost

Sodobni življenjski slog vse bolj načenja človekovo duševno zdravje. Pogosto smo napeti, obdaja nas tesnoba. Nekateri vzroki za to so dobro znani, drugi spet zakriti in zahrbtni, potrebni globokega vpogleda vase. Kaj sploh je tesnoba ali anksioznost? Panični napad? Kako vemo, kje je meja med normalnim doživljanjem neprijetnega čustva in bolezenskim stanjem? Ali jo lahko natančno določimo? Poleg anksioznosti predstavljamo tudi kognitivno-vedenjsko terapijo, ki se loteva spreminjanja mišljenja, vkoreninjenih miselnih vzorcev, ki pogojujejo naše čustvovanje in vedenje …

Več »Klik za več!«

Jasni in upravičeni

Letos so se športni pedagogi zbrali že dvaindvajsetič na vsakoletnem strokovnem posvetu. Podelili so priznanja najzaslužnejšim športnim pedagogom v letu 2009. Na posvetu so sodelovali tudi kolegi s Hrvaške in predstavili svoje dejavnosti. Udeleženci so sprejeli več sklepov, ki jih bodo posredovali Ministrstvu za šolstvo in šport, medijem in širši strokovni javnosti. Vanje so zajeli tudi sklepe sekcije invalidov. Objavljamo tudi prispevka o elementarnem gibanju in o športnem dnevu v medpredmetnem povezovanju s spoznavanjem okolja.

Za vas smo še pripravili …

Morda ni daleč stran od resnice, da lahko otroka naredi vsak »bedak«, vendar malček ne potrebuje le hrane, obleke, obutve, šolskih pripomočkov, postelje in strehe nad glavo, pač pa veliko več … In kaj vse je v korist otroka? O tem Vlasta Nussdorfer v tokratnem uvodniku. Naša kolumnistka Jasna Kontler – Salamon razmišlja o nerešenih problemih bolonjske prenove in o bermudskemu trikotniku visokega šolstva. Naši študentje bodo, hočeš nočeš, morali namreč postati bolj pridni, vsaj če bodo hoteli še naprej študirati kot redni študentje.Viktorija Pecelj s svojim potepom po Romuniji pričara starobitni slog življenja na tamkajšnjem podeželju in razkriva, kako so s sodelavkami in z učenci videli tudi tisto, česar ne bi smeli, a prav to je bilo najbolj zanimivo … Tomaž Malenšek se sprašuje, kdo bo zaustavil samovoljo ravnateljev, pišemo tudi o starših v vlogi drugošolcev, o Vzgojiteljadi 2009 … A to še ni vse!

Ne prezrite!

V tokratni številki Šolskih razgledov je z nami/vami spet Sviz. Predstavlja pomembne sklepe s srečanja z ministroma, časovno banko …, Svizova pravna pisarna pa seznanja, kako poteka odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove.

Ne zamudite – Zveza slovenskih glasbenih šol objavlja razpis nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2010, DZS predstavlja svoje novosti, ravno pravšnje za ta praznični čas, Cmepius programe Evropske skupnosti – Vseživljenjsko učenje v letu 2010, CŠOD pa se tokrat oglaša iz doma Štrk, ki je odlično izhodišče za raziskovanje bogate kulturne dediščine tega območja.

Predpraznična presenečenja

December je tu, dobri možje tudi … Mislili smo na vas …V svetu vil (knjižico predstavljamo podrobno v sliki in tudi besedi) in Moja sr(e)čna knjiga (knjiga, ki je enkratno, res enkratno darilo za vsakogar in je resnično nekaj posebnega) samo za vas, dragi razgledovci! In samo ZDAJ! Več v ŠR! Res ne prezrite!!!!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.