Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXII, 2. september 2011, številka 13

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 13/2011

S fotografiranjem se ukvarja predvsem ljubiteljsko, a ob tem svoj hobi prepleta tudi z delom, saj poučuje izbirne predmete s področja računalništva na Osnovni šoli Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici. Tako je prav Tadeja Možina tista, ki najpogosteje ujame v objektiv šolske prireditve in druge pomembne dogodke ter poskrbi, da ne utonejo v pozabo. A k fotografiranju rada pritegne tudi svoje učence. Predstavljamo vam njene fotografije, tokrat izjemoma sledijo tudi dela učencev, ki so nastala na potepanju po Krasu. Izjemoma zato, ker nas sicer zanima, kaj ustvarjate učitelji, vzgojitelji in drugi strokovni delavci v šolstvu. Morda želite svoje stvaritve predstaviti tudi vi? Vabljeni!

Na videz lahkotno in brezskrbno

Uvodnik

Poletje daje vtis lahkotnega in brezskrbnega časa. Pa je? Ali imamo le spomine na otroštvo in dolga brezskrbna poletja, ki pa so jih odrasli zmeraj doživljali tudi še drugače?

Mnogi iz zdajšnje srednje generacije še vemo, kako so naši starši poletja namenili gradnji, (seveda, če so dobili ugodna posojila v »službah«, kar je bilo takrat pogosto) in se radi pošalili, da za dopust »potujejo v Švico in na Malto«, se v uvodniku v Šolske razglede, prvem v novem šolskem letu, spominja Lučka Lešnik.

Več »Klik za več!«

Historia vitae magistra?

(Ne)zaupanje v zgodovino

Včasih je dobro znani rek, da je zgodovina učiteljica življenja, veljal za veliko modrost. Zato so ga priporočali kot vodilo ravnanja tako ljudstvom kakor tudi njihovim voditeljem. Ta rek namreč izraža idejo, da poznavanje preteklosti lahko služi kot koristen nauk za sedanjost in prihodnost. Tak pogled na zgodovino je prevladoval dolga stoletja, nato pa je prišlo do preobrata, ki se jasno kaže v slavnem stavku iz Heglove Filozofije zgodovine, ki pravi, da nas zgodovina in izkušnja učita prav to, da »se ljudstva in vlade nikoli niso česa naučile iz zgodovine« … O tem tokrat dr. Zdenko Kodelja. Več v ŠR!

Le pripomoček

O učbenikih

V zadnjem času se založniki burno odzivajo na Pravilnik o spremembah Pravilnika o potrjevanju učbenikov. Od kdaj in zakaj so postali učbeniki osrednji del vzgojno-izobraževalnega procesa? Tako se sprašuje mag. Jožica Frigelj. Vsa strokovna (in nestrokovna) javnost se ukvarja le še z njimi (ter mogoče še z nelegalnimi kopijami, ki jih bojda učitelji množično proizvajamo). Kaže, da od trenutka, ko so založniki začutili, da je ogrožen njihov najlažji način zaslužka. Vsaj takšen je splošni vtis.

Več »Klik za več!«

Fantazija mora imeti krila

Po metodi Edwarda de Bona

Edward de Bono si želi, da bi čim več otrok uživalo v razmišljanju. Hkrati že 44 let ugotavlja, da je to v zdajšnjih šolah skoraj nemogoče doseči. Togi izobraževalni sistemi silijo učence k ponavljanju serviranih dejstev; kot iz topa morajo izstreliti čim več podatkov, ne da bi jih sploh razumeli, kaj šele koristno uporabljali. Šola pa bi morala mlade pripravljati za življenje, še opozarja. Z njegovo metodo se je pobliže seznanil Medard Kržišnik. Več v ŠR!

Ohraniti kulturni in simbolni status

Slovenski jezik

Slovenci, ki smo upravno ločeni od matične domovine, imamo pomembno poslanstvo, smo most ali vezni člen med dvema svetovoma, a smo obenem neločljivi del narodovega telesa in ga s svojo kulturno raznolikostjo bogatimo in oplajamo ter od njega dobivamo življenjski sok, ki je nujen za naše preživetje. Zato je stvar našega obstanka, da vseskozi obnavljamo in vzpostavljamo medsebojne stike in tako ostanemo neločljivo povezani v skupni rasti. Izza meje se oglaša Marija Kostnapfel. Več v ŠR!

Zavzeto in z veseljem

O filmski vzgoji

O smiselnosti in pomenu medijske vzgoje, in znotraj te filmske, danes strokovna javnost ne dvomi več. Učitelji se tega še posebno dobro zavedamo, saj nas na to nenazadnje iz dneva v dan opozarjajo mladi, s katerimi delamo. Različne medije tako na različne načine in z različnimi metodami vpletamo v pouk skorajda vseh šolskih predmetov, in to tako na osnovnošolski ravni kot na srednješolski. O tem, kako so se na Gimnaziji Bežigrad lotili filmske vzgoje, piše mag. Tamara Bosnič.

Več »Klik za več!«

Od »dobronamernih« formularjev do računalnikov

V razredu

Na podaljšano bivanje mnogi gledajo drugače kot na poučevanje v razredu. Upravičeno? Učiteljica, ki poučuje tudi v OPB, meni, da ne. Na srednji šoli so se odločili, da bodo dijake enega oddelka opremili z osebnimi računalniki in pripravili pouk, precej bolj podprt z IKT, kot je to običajno. Kako se je obnesel? Učitelji menijo, da dobro! Včasih ravnamo povsem neživljenjsko, če strogo upoštevamo predpise. To se v šoli lahko zgodi tudi, ko staršem pošiljamo formularje o neopravljenih domačih nalogah ne glede na težave, ki jih ima učenec.  O tem Gabrijela Nagode.… Preberite v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

Začetek – začetek povezujemo z novim, neomadeževanim, svežim. Z začetkom začenja novo šolsko leto Žiga Vavpotič. Podali smo se še na zanimivo avanturo v Tanzanijo in Albanijo, srečali smo nogometaša, ki je postal učitelji in širi zanimivo idejo prek meja domovine, list iz dnevnika je tokrat obrnila Irena Šteblaj z mednarodne šol (IB program), v katoliškem vrtcu v Mariboru in tamkajšnji Škofijski gimnaziji so razprli pahljačo kultur, Simbioz@ pa je v polnem zagonu. Tudi med počitnicami nismo zamudili strokovnih svetov, poročamo še o tem, kaj se dogaja v naših vrtcih in v visokem šolstvu. Lotevamo se zrelostnega izpita in vam predstavljamo ne prav vsakdanjo zlato maturantko. Na Srednji ekonomski šoli Maribor so pouk bolj podprli z IKT, kot je to običajno. Zelo se obnese! Pišemo tudi o podaljšanem bivanju - mnogi nanj gledajo drugače kot na poučevanje v razredu. Upravičeno?  Tudi tokrat vam svetuje naša sodelavka Tereza Žerdin, za vas pa še Športna scena, ki jo pripravlja Niko Slana, izvirni Čečkalčki Marcela Talta Laha in še marsikaj …

Ne spreglejte naše priložnosti!

Novi naročniki, ki se boste naročili na Šolske razglede do 9. septembra letos, boste z malo truda in nekaj sreče lahko prejeli izvod Male knjige vrednot (Julie Duckworth). Izžrebali bomo pet nagrajencev. Prav tako pet nagrajencev bomo izžrebali med našimi zvestimi naročniki. Več v ŠR!

Skratka – čimprej se naročite na ŠR tudi vi!

Še to! Tokrat vas veliko fakultet obvešča o izobraževanju, ki vam ga namenjajo. Morda vas zanima, kako temeljito in varno očistiti prostore? Predstavljamo vam tudi brezplačno brošuro z gradivom za učitelje filmske vzgoje in objavljamo razpis za delovno mesto.

Uspešno novo šolsko leto vam želimo!