Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXII, 16. september 2011, številka 14

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 14/2011

Rada se povzpne na vzpetino in vsrka lep razgled. Takšen je Celjski grad, obdan z meglicami, ujet v njen fotografski objektiv. Navdihuje jo tudi lepo cvetje, včasih mogočne korenine dreves, ptica v letu, osamljen pomol …, skratka tisto lepo ali zanimivo, kar nas obdaja. Danica Gobec na Osnovni šoli Polzela poučuje matematiko in fiziko, lansko šolsko leto pa je prevzela še fotografski krožek. Tako tudi učence navaja in spodbuja, da opazijo tisto, kar je vredno pozornosti. V Šolskih razgledih predstavljamo izbor iz njene zbirke fotografij.

Tresla se je gora …

Posodobljeni učni načrti za osnovno šolo

Učitelji smo glasno in soglasno izrazili nezadovoljstvo, saj nismo izvedeli ničesar, zaradi česar smo prišli. Na soglasno zahtevo svetovalki, naj natančno opredeli, kaj je tisto, kar je res pomembna novost, je odgovorila z eno besedo: »Nič!« In zakaj so potem sklicali tretjino Slovenije v Polje? (Je v kraju sklica kaj simbolike?) Gre le za zadostitev formalnosti? Prelaganje odgovornosti? Dokazovanje upravičenosti prejemanja osebnega dohodka? Posredno, a dovolj jasno sporočilo je bilo: odgovornost boste nosili učitelji … Tako mag. Jožica Frigelj.

Več »Klik za več!«

Nelogično in neživljenjsko

Tuji jeziki

Zelo je pomembno, da se regionalno pogleda, katere tuje/druge jezike se bodo učenci in učenke učili. Nelogično in neživljenjsko je, da v Sloveniji nemščine kot prvega tujega jezika ne bi bilo v obmejnih krajih z Avstrijo. Za primer navajam Luksemburg in Liechtenstein, kjer se morajo učenci določenih smeri učiti štiri obvezne tuje jezike. Upoštevati moramo, da smo tudi mi država z majhnim številom prebivalcev in da nam slovenščina, tako kot Luksemburžanom luksemburščina, ne pomaga kaj dosti, ko gre za sodelovaje s tujino. Prav zaradi tega je za naše mlade znanje jezikov, še posebej jezika sosedov, izjemnega pomena. O tem obširno razmišlja prof. dr. Vesna Kondrič Horvat.

Več »Klik za več!«

Pot do malice

Šolska prehrana

Primerjava dveh centrov, ki sta izbrala različno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo za svoj način prijavljanja in odjavljanja malice, je pokazala prednosti sistema, pri katerem so dijaki ali njihovi starši lahko direktno vstopali na spletne strani dobavitelja malice, ugotavlja Tatjana Podbevšek Sajevic.

Postavljeni so bili v dejavnejšo vlogo, ki jim je omogočala, da kadar koli čez dan, seveda v skladu s šolskimi pravili, spremenijo svojo odločitev – izberejo drug meni, se prijavijo ali malico odjavijo. Več v ŠR!

Jaz – državljan

Ne pridigajte, bodite zgled!

Prihodnje leto bo minilo 60 let, odkar so v Nemčiji ustanovili vladno organizacijo, zadolženo za državljansko vzgojo. Tovrstne krovne organizacije pri nas ne poznamo, a bi jo po mnenju strokovnjakov s tega področja nujno potrebovali. Zdaj se pri nas z državljansko vzgojo ukvarjajo mnogi deležniki, ki zelo slabo sodelujejo med seboj, zato se nekatere stvari brez potrebe podvajajo. Skratka, če bi imeli tovrstno krovno organizacijo, bi lahko učinkoviteje porabili za to namenjen denar (s količino denarja smo sicer lahko zadovoljni).

Zvezna agencija za politično izobraževanje (Bundeszentrale für politische Bildung) je nastala leta 1952 kot del procesa denacifikacije Nemčije. Petra Grüne iz te vladne ustanove pravi, da so bili politiki vseh opcij in javnost po obdobju diktature, II. svetovne vojne in holokavsta enotni v prepričanju, da potrebujejo zelo kakovostno vzgojo in izobraževanje za državljanstvo. Z njo se je srečala Mojca Zupan.

Skrbi me

Vrednote, torej

Da si lahko učitelj, zadostuje že, če si ponižen in dlakocepski birokrat. Zadostujejo lično napisane dnevne priprave in prav nikogar ne zanima, ali so bili tam vzorno zapisane vsebine in cilji uresničeni pri pouku. Papir (beri: Dnevnik) itak vse prenese! Zadostuje, če vzorno, točno, pravočasno in natančno izpolniš vse obrazce, liste, redovalnice in dokumente.

Zadostuje, če dijakom vbiješ v glavo, da morajo točno v treh dneh prinesti opravičila, zakaj so manjkali. To je pomembnejše, kot obiskovanje pouka! Zrcalo nastavlja Robert Šupe.

Več »Klik za več!«

Šangri La

S popotovanja po Kitajski

Besedna zveza »šangri la« označuje, kot je splošno znano, kraj blagostanja, sreče, miru – a ne le to, Šangri La je ime kraja v severozahodnem Junanu na robu Tibetanske planote. Kraj je dobil ime po spletu res nenavadnih naključij. Šangri La je sedež avtonomne pokrajine Deqen. Do leta 2001 se je kraj imenoval Zhongdian (tibetansko Gyalthang). Preimenovali so ga na pobudo kitajske vlade, ki je v svoji modrosti in menda na osnovi podrobnih znanstvenih dognanj spoznala, da se dogajanje iz znamenitega romana Jamesa Hiltona Izgubljeni horizont odvija prav v Zhongdianu. Potovala je Olga Paušič. Več v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

V uvodniku dr. Mitja Krajnčan razmišlja o družbenem razslojevanju in potrošništvu ter o tem, kako ga šole in učitelji prepogosto tudi utrjujejo. Dr. Darko Štrajn se tokrat loteva oblikovanja »skupnega evropskega izobraževalnega prostora« na nižjih stopnjah in v vseh zvrsteh šolstva, ki ga za zdaj nihče še kaj posebej konkretno ne omenja. A zavoljo gospodarstva verjetno ne bo več dolgo tako. Srečali smo se z bengalsko pisateljico Ketaki Kushari Dyson, ki živi v diaspori v Angliji. Le kaj pomeni njeno ime? Na Srednji šoli Josipa Jurčiča Ivančna Gorica so oblikovali načrt integritete – za bolj transparentno delovanje in manj koruptivnega in neetičnega ravnanja. Mag. Žiga Vavpotič v stalni rubriki tokrat razpreda o egooblasti, dr. Tanja Arh z Instituta Jožef Stefan z nami deli delček svojega vsakdana in nas vabi na noč raziskovalcev, Simbioz@ – veliko akcijo v ŠR že več mesecev skrbno napoveduje Tina Cavnik – pa tokrat predstavlja svojega vodjo Boruta Jegliča. Opozarjamo, da se še zmeraj dogaja, da naše najmlajše že prezgodaj navdušujemo za ubijanje – kar v šoli, ko jim predstavljamo orožje in jih navdušujemo za poklic vojaka. Po nedavnem obisku znamenitega Stéphana Hessla, ki prebuja bralce po vsem svetu, tudi v ŠR nekaj misli iz njegove knjižice Dvignite se! Vse nas poziva, naj se ne vdamo brezupu; zavedati se moramo tudi, da nasilje obrača hrbet upanju ...

Z nami je priloga ODZIVANJA, v njej pa od eurosonga v šoli, navdušenja nad Županovo Micko, obiska pragozda, vrtov obilja in celo do pogleda v nebo na astronomskem taboru Šalovci 2011!

Razgledovci, pozor!

V rubriki Obvestila na tej spletni strani najdete 10 srečnežev – pet starih in pet novih naročnikov – , ki so sodelovali v naši akciji v prejšnji številki Šolskih razgledov. Prejeli so delo Mala knjiga vrednot, avtorice Julie Duckworth. Izdala Založba Karantanija.

Za knjigo se sicer ne morete več potegovati, a na Šolske razglede se lahko naročite zmeraj! Vabljeni v našo družbo!

Ne prezrite …

… razpisov za delovna mesta; DZS vas seznanja s svojimi novostmi, ki jih odslej najdete tudi na Facebooku; Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije vas vabi k vpisu v bolonjski magistrski študij; na vas se je spomnilo tudi podjetje Imont