Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXV, 7. februar 2014, številka 03

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 3/2014

Odgrinjamo zaveso

Iz ateljejev – oko in roka

Od razstave v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu, ki ji namenjamo pozornost tokrat, je minilo že precej časa. A vendar je dogajanje še zmeraj živo, vtisi nepozabni, takšni, ki zanesljivo puščajo sledi. Beseda je pravzaprav o lanski predstavitvi projekta Gimnazije Slovenj Gradec, pravzaprav gimnazijskega kulturnega društva SPUNK, Iz ateljejev – oko in roka. Z gradivom nas je oskrbel Andrej Makuc, tamkajšnji profesor slovenščine, ki je mlade ves čas spodbujal in jih spremljal na svojevrstnem popotovanju od umetnika do umetnika, med odkrivanjem poti nastajanja umetniških del in dragocenih osebnih zgodb v ozadju. Nekaj njegovih misli preberite v zapisu Odgrinjamo zaveso, sicer pa vabljeni na potep med ateljeji, temi posvečenimi prostori ustvarjalnega naboja, in umetninami desetih koroških umetnikov.

Več »Klik za več!«

Slišim mir, izklopim ves vesoljni svet

V ateljeju

… Vendar v tisti bajti ni bilo prostora za atelje, bila je le majhna soba in skromna kuhinja. Ob tej življenjski zgodbi sem moral reševati tudi nujno gmotno vprašanje, kakor sem vedel in znal. Na takratnem ministrstvu za kulturo v Ljubljani mi niso odobrili štipendije. Obrazložili so, da so tudi nekateri pomembni študirali v Parizu brez štipendije, kot, denimo, Moša Pijade, pa vendar so se nekako znašli, za kak semester prekinili študij in sprejeli fizična dela na železniški postaji … Tako o prostorih svojega ustvarjanja Karel Pečko.

Več »Klik za več!«

Pogum, da se spominjamo

Holokavst 1933–1945

Razstava na III. gimnaziji Maribor z objektivno zgodovinsko sliko in dokumentarnim pričevanjem do 1. marca letos razkriva nizkotni zločin. Prikazuje posledice neke ideologije, ki je hotela sredi Evrope imeti etnično, rasno in kulturno čisto družbo. Doslej je bila na ogled že v devetnajstih državah in poskuša v sliki in besedi prikazati holokavst Judov med 2. svetovno vojno. Gradivo prikazuje njihovo trpljenje po prihodu nacistov na oblast v Nemčiji leta 1933 in vse do propada nacistične Nemčije leta 1945. Gre za celostni prikaz holokavsta, ki predstavlja največji genocid doslej in pomeni najhujšo obliko kršenja človekovih pravic in svoboščin … Dr. Marjan Toš. Več v ŠR!

 

Šola, šolica, večna skrb in bolečina

Naš komentar

Mnogi se neprestano pritožujejo nad nemogočimi in nemotiviranimi učenci, dijaki, študenti in vplivom staršev, nemočjo ter birokratizacijo njihovega dela, ki jim, tako verjamejo, onemogoča, da bi lahko dobro opravili svoje poslanstvo v razredu. Neselektivnost vpisa in študija za pedagoški poklic je verjetno tudi eden  izmed dolgoletnih vzrokov za stanje, kakršno je. Moj pokojni stric, ugleden profesor na pedagoški akademiji v Ljubljani, je nekoč izjavil, da se, žal, za poklic učiteljice samo vsake nekaj let odloči kakšna »perla« (torej »biser«, povedano v lepi slovenščini), piše Ida Srebotnik.

Več »Klik za več!«

Hi, konjiček

Antične igrače

Z vprašanjem, kako današnjemu obiskovalcu učinkovito in nazorno približati grško antično preteklost, so se temeljito in poglobljeno ukvarjali grški muzealci in oblikovalci v Muzeju kikladske umetnosti v Atenah, ki so ga odprli leta 1986. Rezultat tega preučevanja je postavljena zbirka v četrtem nadstropju, naslovljena Scene iz vsakdanjega življenja v antiki.

Igrače iz teh časov pa so odkrili tudi pri nas, in sicer na lokaciji Kučar pri Podzemlju v Beli krajini. Piše Lidija Tavčar. Več v ŠR!

Naša tiha spremljevalka

Melanholija

Osamljenost boli. Človek se odmika ljudem, saj se do dna duše čuti negotovega. V mnogih primerih se huda melanholija izraža tudi kot smehljajoča oblika, ko nekdo iz obupa okrog sebe postavi zid, odgovarja pa večinoma s črnim humorjem. Smeh iz obupa rečemo temu z drugimi besedami. Potrebo po ljubezni, pozornosti in razumevanju okolica pogosto dojema kot odbijajočo in zahtevno. A dojeti je treba, da preden si lahko dober do sebe, potrebuješ nekoga, ki je dober do tebe. Šele nato lahko začneš odraščati in pravilno dojemati izzive vsakodnevnega dogajanja, ugotavlja Zvonka Štolfa. Več v ŠR!

Dvoranska atletika ob robu velikega dogodka

Športni pogled

Ko gre za znamenite olimpijske kroge, bi moral vsak zapis o tem dogodku in o bližnjem času, ko bo živela zimska olimpijska Potemkinova vas, ki bo nastavila ogledalo ne samo organizatorju, pač pa vsemu svetu, zavriskati od veselja in se, kot po ne vem čigavem ukazu, veseliti največjega športnega dogodka v kozmosu. Ne vem, kako bodo nacionalne ekipe merile »dejavnik potemkin«, a če bi to znali, bi bili Slovenci zagotovo med uspešnejšimi. Našo nacionalno samozavest rešujejo vendarle samo še športniki in po besedah nekaterih vplivnih športnih komentatorjev imamo nekaj medalj z olimpijskimi krogi in letnico 2014 že rezerviranih. Veselim se, da bom tudi iz športnega središča sveta slišal vse te neštete puhlice, ki bodo povezane z novinarskimi vprašanji in športnimi odgovori v povezavi z najbolj nepomembnimi dogajanji na svetu. Medtem ko polovica sveta strada. 

Nedavno sem si v živo ogledal dvoranski atletsko prvenstvo v Ferry Dusika dvoranskem štadionu na Dunaju … Niko Slana.

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Poznate koncept škorpijona? Naši dopisovalki tudi o tem v pismu, razmišljanju: Koliko piščancev smo naučili leteti? Ob gledališki predstavi so mladi marsikaj zapisali, kaj šele povedali. Sljehrnik jih je navdušil, tudi njihovo profesorico. Jaz ne poznam starih in mladih, vse je v meni. Stari so mladi, vsi so v meni z enim obrazom … Tako Srečko Kosovel. Tokrat, pred kulturnim praznikom, ga delimo z vami … Zakaj nam pošiljajo elektronska sporočila z lažno vsebino in kako lahko takšno lažno vsebino prepoznam? Sprašujete, Domen Božeglav odgovarja v rubriki Kaj bi mi brez spleta. Pišemo še o neznankah študijskih odločitev, o tem, da če bi znali drugačnost predstaviti kot bogastvo, bi verjetno ekstremizem pri nas upadel; beseda je še o letnem programu za izobraževanja odraslih, Aleš Debeljak v svoji Abecedi otroštva tokrat o cesti in cirkusu, Darinka Suljević pa predstavlja sproščanje za mlade, ki ga lahko izpeljemo kar med poukom. Predstavljamo zanimivo ekoigro vzgojiteljice Mojce Košmrlj – tokrat predlaga igro s špageti. Kaj ima opraviti minuta za čaj z novogoriškim vrtcem? Še o ognjenem krstu za vso družino, za vas tokrat spet Spominčice s šolskih vrtov, seveda so z nami spet priljubljeni Čečkalčki in vse drugo, kar spada v vaš in naš časopis.

Ne prezrite!

Odpadki že dolgo niso več le odpadki, pač pa predvsem tudi surovine. O tem v Goleini rubriki.